Ny statistik: Tonvis med narkotika och miljontals tabletter i beslag
Under första halvåret i år tog Tullverket fem ton narkotika i beslag. Utöver det har närmare 4,1 miljoner narkotiska tabletter beslagtagits, nästan dubbelt så många som under hela 2023. Det visar ny statistik för årets första sex månader. Även beslagen av kokain och marijuana ökar medan cannabisharts minskar jämfört med första halvåret 2023. Statistiken finns även på lokal och regional nivå i Tullverkets nya statistiktjänst.
- Det stora inflödet av narkotika och inte minst av narkotiska tabletter är oroväckande. Narkotikan är en central inkomstkälla för gängkriminaliteten och så länge efterfrågan finns kommer smugglingen fortsätta. De som köper några gram kokain till helgen ska veta att man bidrar till de gängkonflikter och skjutningar som plågar samhället idag, säger Bodil Taylor, ställföreträdande generaltulldirektör.
Fortsatt stora mängder
Sett i ett historiskt perspektiv fortsätter narkotikabeslagen att vara mycket stora. Under det första halvåret i år beslagtog Tullverket fem ton narkotika. Det är nästan i nivå med samma period förra året då 5,3 ton beslagtogs, vilket då var beslagsmängder som vida överträffade tidigare resultat. Nedan jämförs statistiken för de mest kända preparaten för årets sex första månader med motsvarande period 2023. Statistiken för helåret 2023 anges inom parentes:
• Marijuana ökar från 555 kilo till 1 215 kilo (1 299 kilo).
• Cannabisharts (hasch) minskar från 2 547 kilo till 1 215 kilo (5 832 kilo)
• Kokain ökar från 887 kilo till 1 389 kilo. (1 227 kilo)
• Amfetamin minskar från 515 kilo till 438 kilo. (1 146 kilo)
• Narkotiska tabletter ökar från 1 011 000 till 4 079 000 stycken (2 126 000)
• Heroin minskar från 5,4 kilo till 0,1 kilo (12 kilo)
Kokainbeslag i Norvik påverkar statistiken
En avgörande förklaring till den kraftiga ökningen av mängden beslagtaget kokain är det rekordstora beslag på 1 342 kilo som gjordes i Norviks hamn utanför Nynäshamn i april.
- Det är det enskilt största kokainbeslaget vi har gjort någonsin. I missbrukarled skulle kokainet ha varit värt omkring ett par miljarder kronor. Vi är glada över att ha fått bort det från samhället och att vi minskat inkomsterna för de kriminella grupperingar som livnär sig på smuggling och försäljning av narkotika, säger Bodil Taylor.
Beslag av råvara till amfetamin ökar
Under det första halvåret i år har också beslagen av amfetaminolja ökat kraftigt, totalt 75 liter jämfört med 0,3 liter samma period förra året. Amfetaminolja är råvara vid tillverkningen av amfetamin och en liter amfetaminolja kan ge flera kilo färdigt amfetamin.
- Att vi stoppat så mycket amfetaminolja tyder på att det finns inhemsk tillverkning av amfetamin i Sverige, säger Bodil Taylor.
Flera beslag över 100 kilo
En tydlig trend de senaste åren är att Tullverket gör fler enskilt riktigt stora beslag av narkotika, oftast i den tunga godstrafiken och det första halvåret i år är inget undantag. Totalt gjordes nio narkotikabeslag på över 100 kilo, flera av dessa på över 200 kilo. Motsvarande period förra året gjordes tolv beslag i den storleken.
- Ett viktigt mål för oss är att bekämpa den storskaliga organiserade narkotikasmugglingen. Att stoppa narkotikan är en vinst för samhället men vi nöjer oss inte med det. Målet är att gripa och lagföra individer så högt upp som möjligt i de kriminella pyramiderna. Vi vill komma åt dem som organiserar och styr smugglingen. På så sätt får vårt arbete ännu större effekt, säger Bodil Taylor.
Andra beslag i statistiken
Beslagen av alkohol fortsätter att minska. En förklaring är att det inte är lika vanligt med storsmugglare som åker i skytteltrafik till Tyskland. Tendensen är att alkohol istället letar sig in i landet på annat sätt, inte minst köps alkohol på internet. Beslagen av cigaretter minskar. En delförklaring kan vara att efterfrågan minskat eftersom allt färre röker. Beslagen av skarpa skjutvapen är i nivå med förra året medan beslagen av start- och tårgasvapen, som kan byggas om till skarpa vapen, ökar.
Samhällsnyttan ökar
Tullverkets beslag av narkotika och dopningsmedel räknas om till samhällsnytta. Det görs enligt en modell som beräknar hur mycket samhällets kostnader minskar tack vare att Tullverkets beslag hindrar narkotika och dopningsmedel från att komma ut i samhället. Bland annat handlar det om uteblivna kostnader för vård och sociala insatser. Första halvåret i år var samhällsnyttan 5,8 miljarder. Det är mer än samma period förra året då samhällsnyttan var 5,1 miljarder.
- Beräkningen av samhällsnyttan ger oss ett kvitto på att vårt arbete gör skillnad, att vi bidrar till ett säkrare och tryggare samhälle, säger Bodil Taylor.
Ny statistiktjänst
Statistiken kan sökas fram nationellt, regionalt och lokalt i Tullverkets nya statistiktjänst på tullverket.se. Här kan man själv filtrera fram statistik utifrån tidsperiod, plats, varutyper och varor.
För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590
Tipsa Tullverket om smuggling, ring: 90 114.
Bilder
Länkar
Om oss
Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av vikarierande generaltulldirektör Johan Norrman.
Följ Tullverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tullverket
Smugglade över ett halvt ton narkotika – använde företag som täckmantel4.9.2024 14:51:26 CEST | Pressmeddelande
Tullverket har avslöjat ett kriminellt nätverk som misstänks ha smugglat över 500 kilo cannabis i en container från Kanada till Göteborgs hamn. Tulltjänstemännen tog ut containern för kontroll och vid en röntgen av innehållet upptäcktes narkotikan som låg gömd i pallar med laminatgolv. Värdet på narkotikan uppskattas till över 62 miljoner kronor i missbrukarled. Containerns slutdestination var ett byggföretag i Norrköping. På onsdagen åtalades sex män i åldrarna 25 till 46 år för synnerligen grov narkotikasmuggling respektive synnerligen grovt narkotikabrott vid Göteborgs tingsrätt.
Åtal för grova ekobrott vid försäljning av e-cigaretter23.8.2024 08:09:01 CEST | Pressmeddelande
Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten har åtalat två män misstänkta för att ha undanhållit nikotinskatt på e-cigaretter om 4,4 miljoner kronor. Åtalet är ett resultat av myndighetssamverkan mellan Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och Tullverket.
Polsk lastbil fraktade 129 200 narkotiska tabletter15.8.2024 13:48:01 CEST | Pressmeddelande
Föraren påstod vid kontrollen att han skulle frakta byggmaterial till sin pappas firma i Sverige. Men tulltjänstemännen tyckte att mannen uppträdde märkligt och började genomsöka hans fordon. Bland elkablar och frigolit hittades två bruna kartonger som visade sig innehålla 129 200 tabletter av det narkotiska läkemedlet Tramadol. På torsdagen åtalades den 22-årige chauffören misstänkt för grov narkotikasmuggling.
Smugglade över 300 kilo cannabisharts och gömde narkotikan i ett skogsparti vid Dalarö12.7.2024 13:07:28 CEST | Pressmeddelande
Tullverket har avslöjat en narkotikahärva där 311 kilo cannabisharts smugglades in i Sverige via Öresundsbron. I mars kontrollerade tulltjänstemännen en lastbil och upptäckte en avvikelse vid bränsletanken och följde efter ekipaget. Först levererades den legala lasten i Uppsala sedan följdes lastbilen till Dalarövägen söder om Stockholm. På fredagen åtalades tre män i åldrarna 41, 48 och 58 år misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling samt synnerligen grovt narkotikabrott.
Tull och polis i nationell insats mot illegala vapen28.6.2024 07:27:16 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Tullverket och Polismyndigheten genomfört en nationell insats i syfte att slå mot tillförseln av olagliga start- och tårgasvapen till Sverige. Vapnen byggs enkelt om till skarpa vapen och används ofta i gängskjutningar. Husrannsakningar har genomförts på 34 adresser runt om i Sverige vilket har resulterat i att totalt 45 vapen tagits i beslag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum