Tullverket

Ny statistik: Tonvis med narkotika och miljontals tabletter i beslag

Dela

Under första halvåret i år tog Tullverket fem ton narkotika i beslag. Utöver det har närmare 4,1 miljoner narkotiska tabletter beslagtagits, nästan dubbelt så många som under hela 2023. Det visar ny statistik för årets första sex månader. Även beslagen av kokain och marijuana ökar medan cannabisharts minskar jämfört med första halvåret 2023. Statistiken finns även på lokal och regional nivå i Tullverkets nya statistiktjänst.

Del av narkotikabeslag i Haparanda i januari. Nästan fem kilo amfetamin, två kilo kokain och över 22 400 Oxycontin- och MDMA-tabletter ingick i det här beslaget.
Del av narkotikabeslag i Haparanda i januari. Nästan fem kilo amfetamin, två kilo kokain och över 22 400 Oxycontin- och MDMA-tabletter ingick i det här beslaget.

- Det stora inflödet av narkotika och inte minst av narkotiska tabletter är oroväckande.  Narkotikan är en central inkomstkälla för gängkriminaliteten och så länge efterfrågan finns kommer smugglingen fortsätta. De som köper några gram kokain till helgen ska veta att man bidrar till de gängkonflikter och skjutningar som plågar samhället idag, säger Bodil Taylor, ställföreträdande generaltulldirektör. 

Fortsatt stora mängder

Sett i ett historiskt perspektiv fortsätter narkotikabeslagen att vara mycket stora. Under det första halvåret i år beslagtog Tullverket fem ton narkotika. Det är nästan i nivå med samma period förra året då 5,3 ton beslagtogs, vilket då var beslagsmängder som vida överträffade tidigare resultat. Nedan jämförs statistiken för de mest kända preparaten för årets sex första månader med motsvarande period 2023. Statistiken för helåret 2023 anges inom parentes:

•    Marijuana ökar från 555 kilo till 1 215 kilo (1 299 kilo).
•    Cannabisharts (hasch) minskar från 2 547 kilo till 1 215 kilo (5 832 kilo)
•    Kokain ökar från 887 kilo till 1 389 kilo. (1 227 kilo)
•    Amfetamin minskar från 515 kilo till 438 kilo. (1 146 kilo)
•    Narkotiska tabletter ökar från 1 011 000 till 4 079 000 stycken (2 126 000)
•    Heroin minskar från 5,4 kilo till 0,1 kilo (12 kilo)

Kokainbeslag i Norvik påverkar statistiken

En avgörande förklaring till den kraftiga ökningen av mängden beslagtaget kokain är det rekordstora beslag på 1 342 kilo som gjordes i Norviks hamn utanför Nynäshamn i april. 

- Det är det enskilt största kokainbeslaget vi har gjort någonsin. I missbrukarled skulle kokainet ha varit värt omkring ett par miljarder kronor. Vi är glada över att ha fått bort det från samhället och att vi minskat inkomsterna för de kriminella grupperingar som livnär sig på smuggling och försäljning av narkotika, säger Bodil Taylor. 

Beslag av råvara till amfetamin ökar 

Under det första halvåret i år har också beslagen av amfetaminolja ökat kraftigt, totalt 75 liter jämfört med 0,3 liter samma period förra året. Amfetaminolja är råvara vid tillverkningen av amfetamin och en liter amfetaminolja kan ge flera kilo färdigt amfetamin. 

- Att vi stoppat så mycket amfetaminolja tyder på att det finns inhemsk tillverkning av amfetamin i Sverige, säger Bodil Taylor. 

Flera beslag över 100 kilo

En tydlig trend de senaste åren är att Tullverket gör fler enskilt riktigt stora beslag av narkotika, oftast i den tunga godstrafiken och det första halvåret i år är inget undantag. Totalt gjordes nio narkotikabeslag på över 100 kilo, flera av dessa på över 200 kilo. Motsvarande period förra året gjordes tolv beslag i den storleken.

- Ett viktigt mål för oss är att bekämpa den storskaliga organiserade narkotikasmugglingen. Att stoppa narkotikan är en vinst för samhället men vi nöjer oss inte med det. Målet är att gripa och lagföra individer så högt upp som möjligt i de kriminella pyramiderna. Vi vill komma åt dem som organiserar och styr smugglingen. På så sätt får vårt arbete ännu större effekt, säger Bodil Taylor.

Andra beslag i statistiken

Beslagen av alkohol fortsätter att minska. En förklaring är att det inte är lika vanligt med storsmugglare som åker i skytteltrafik till Tyskland. Tendensen är att alkohol istället letar sig in i landet på annat sätt, inte minst köps alkohol på internet. Beslagen av cigaretter minskar. En delförklaring kan vara att efterfrågan minskat eftersom allt färre röker. Beslagen av skarpa skjutvapen är i nivå med förra året medan beslagen av start- och tårgasvapen, som kan byggas om till skarpa vapen, ökar. 

Samhällsnyttan ökar 

Tullverkets beslag av narkotika och dopningsmedel räknas om till samhällsnytta. Det görs enligt en modell som beräknar hur mycket samhällets kostnader minskar tack vare att Tullverkets beslag hindrar narkotika och dopningsmedel från att komma ut i samhället. Bland annat handlar det om uteblivna kostnader för vård och sociala insatser. Första halvåret i år var samhällsnyttan 5,8 miljarder. Det är mer än samma period förra året då samhällsnyttan var 5,1 miljarder. 

- Beräkningen av samhällsnyttan ger oss ett kvitto på att vårt arbete gör skillnad, att vi bidrar till ett säkrare och tryggare samhälle, säger Bodil Taylor. 

Ny statistiktjänst

Statistiken kan sökas fram nationellt, regionalt och lokalt i Tullverkets nya statistiktjänst på tullverket.se. Här kan man själv filtrera fram statistik utifrån tidsperiod, plats, varutyper och varor. 

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590

Tipsa Tullverket om smuggling, ring: 90 114.

Bilder

122,7 kilo amfetamin och 170,8 kilo cannabisharts smugglades in under lastbilsflak i västsverige i mitten av februari. Foto: Tullverket
122,7 kilo amfetamin och 170,8 kilo cannabisharts smugglades in under lastbilsflak i västsverige i mitten av februari. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Del av ett beslag på totalt 4,7 liter amfetaminolja som gjordes på Arlanda i maj. Foto: Tullverket
Del av ett beslag på totalt 4,7 liter amfetaminolja som gjordes på Arlanda i maj. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Bodil Taylor, ställföreträdande generaltulldirektör. Foto: Tullverket
Bodil Taylor, ställföreträdande generaltulldirektör. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Nästan två miljoner narkotikaklassade Ksalol-tabletter smugglades in i Göteborgsområdet från Serbien i januari. Foto: Tullverket
Nästan två miljoner narkotikaklassade Ksalol-tabletter smugglades in i Göteborgsområdet från Serbien i januari. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Del av beslag på drygt 741 000 Tramadol-tabletter som gjordes i Trelleborgs hamn i januari. Foto:Tullverket
Del av beslag på drygt 741 000 Tramadol-tabletter som gjordes i Trelleborgs hamn i januari. Foto:Tullverket
Ladda ned bild
Nästan hela beslaget av 13 försändelser på sammanlagt 455 149 narkotikaklassade tabletter från Polen och Tjeckien. Beslagen gjordes i Sundsvallstrakten. Foto: Tullverket
Nästan hela beslaget av 13 försändelser på sammanlagt 455 149 narkotikaklassade tabletter från Polen och Tjeckien. Beslagen gjordes i Sundsvallstrakten. Foto: Tullverket
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av vikarierande generaltulldirektör Johan Norrman. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Smugglade över 300 kilo cannabisharts och gömde narkotikan i ett skogsparti vid Dalarö12.7.2024 13:07:28 CEST | Pressmeddelande

Tullverket har avslöjat en narkotikahärva där 311 kilo cannabisharts smugglades in i Sverige via Öresundsbron. I mars kontrollerade tulltjänstemännen en lastbil och upptäckte en avvikelse vid bränsletanken och följde efter ekipaget. Först levererades den legala lasten i Uppsala sedan följdes lastbilen till Dalarövägen söder om Stockholm. På fredagen åtalades tre män i åldrarna 41, 48 och 58 år misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling samt synnerligen grovt narkotikabrott.

Narkotikaliga använde stulna körkort för att hämta ut paket med droger20.6.2024 10:11:01 CEST | Pressmeddelande

Tullverket har sprängt en narkotikaliga med koppling till Sundsvall som ägnat sig åt omfattande smuggling och distribution av narkotiska tabletter från Tyskland, Polen och Tjeckien. Ett genomgående tillvägagångssätt har varit att de misstänkta hämtat ut smuggelpaket med hjälp av stulna eller förfalskade id-handlingar. På torsdagen åtalades tre personer för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. En av de misstänkta driver ett företag som erbjuder vård och stödboende till ungdomar och vuxna med missbruksproblem.

Trio smugglade över 293 kilo narkotika värt cirka 46 miljoner kronor17.6.2024 14:24:35 CEST | Pressmeddelande

Tullverket har avslöjat en smugglingshärva där totalt 122,7 kilo amfetamin och 170,8 kilo cannabisharts smugglades in i västsverige. I mitten av februari kom tre män resande med färjan från Kiel till Göteborg. Männen togs ut för tullkontroll. I en så kallad blyvagga under flaket på en ombyggd lastbil låg ett 50-tal genomskinliga vaccumförpackade påsar med över 293 kilo narkotika. På måndagen åtalades tre nederländska män 55, 65 och 66 år gamla för synnerligen grov narkotikasmuggling vid Göteborgs tingsrätt.

Uppfiskad mobil ledde till drogvaruhus5.6.2024 11:08:27 CEST | Pressmeddelande

En fritidsbåt fullpackad med narkotika, ett droglager och en uppfiskad mobil med hemliga chattar. Det var upprinnelsen till att Tullverket lyckades spränga ligan som drev en grossistfirma i droger. Totalt beslagtogs drygt 400 kilo cannabisharts och över 100 000 narkotiska tabletter. Dessutom hittades en halv miljon i form av 500-kronorssedlar. På onsdagen åtalades fyra män för synnerligen grov narkotikasmuggling och grova narkotikabrott.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye