Fastighetsägarna

Fastighetsägarna kräver att vattenregleringen av Vättern ändras

Dela

Vattennivån i Vättern är för närvarande rekordhög. I kombination med de senaste dagarnas höga nederbörd har detta orsakat svåra översvämningar i flera fastigheter i Jönköping. Nu kräver Fastighetsägarna i Jönköpings län att vattendomen som reglerar sjöns vattenstånd ses över.

Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Jönköpings län
Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Jönköpings län Jorge Gelati

Vätterns ovanligt höga vattennivå orsakar för närvarande bland annat inträngande vatten i källare i centrala delar av Jönköping. Vattnet trycks in i fastigheterna både från sidorna, upp genom golven och via de kommunala avloppsledningarna.

– Läget är besvärligt för många fastighetsägare och hyresgäster. Tyvärr tyder det mesta på att problemet kommer att växa och bli återkommande. Det förändrade klimatet orsakar ökad nederbörd över Vättern och Jönköping. Dessutom går landhöjningen snabbare i Motala än i Jönköping vilket gör att Vättern på sikt kommer att luta mer åt Jönköping. Görs ingenting kommer översvämningarna att drabba stan återkommande varje år med stora ekonomiska skador som följd, säger Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Jönköpings län.

–  Vättern behöver tappas på mer vatten för att undvika översvämningar och minska trycket på de hårt ansträngda dagvatten- och avloppssystemen. Fastighetsägarna har i dagarna framfört kravet till både Jönköpings kommun och länsstyrelsen, säger Jonas Hellberg.

Fastighetsägarna menar att myndigheterna skyndsamt måste driva på för en översyn och omprövning av den vattendom från 1958 som reglerar Vättern. Att ändra domen tar sannolikt flera år.

– Desto större anledning att påbörja arbetet nu. Frågan om Vätterns reglering måste lösas, säger Jonas Hellberg.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Jönköpings län
Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Jönköpings län
Jorge Gelati
Ladda ned bild

Om oss

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Fastighetsägarna ansöker om medling hos Energimyndigheten – prishöjningen på fjärrvärme anses orimlig22.11.2024 10:03:18 CET | Pressmeddelande

Efter att förhandlingarna med Skövde Energi om den föreslagna höjningen av fjärrvärmetaxan för 2025 inte lett till en lösning, har flera medlemmar hos Fastighetsägarna GFR nu beslutat att ansöka om medling hos Energimyndigheten. Höjningen på 17,5 procent som Skövde Energi avser att genomföra har mött skarp kritik från fastighetsägarna, som anser att prisökningen inte är rimlig med tanke på de utmaningar branschen står inför.

Ny rapport: Långsam och osäker byggåterhämtning i Stockholm20.11.2024 10:06:35 CET | Pressmeddelande

Inflationskampen är över, räntorna faller, hushållens realinkomster ökar och tillväxten återvänder till den svenska ekonomin. Därmed är förutsättningarna goda för att bostadsbyggandet ska ta fart. Trots det kommer återhämtningen att vara både osäker och långsam, i synnerhet när det gäller hyresrätter. Det framgår av en ny rapport om bostadsbyggandet i Stockholms län. För tredje året i rad har analysföretaget Evidens tagit pulsen på bostadsbyggandet i Stockholms län. Analysen, som görs på uppdrag av Fastighetsägarna Stockholm, presenteras i dag i rapporten ”Långsam återhämtning”. Budskapet i rapporten är tydligt: efter de senaste årens kraftiga nedgång i bostadsbyggandet är de makroekonomiska förutsättningarna för en återhämning på plats. – Om inte något obehagligt händer i geopolitiken kan vi räkna med att byggandet kommer att återhämta sig. Men det kommer att gå långsamt och osäkerheten är fortsatt stor, säger Nathalie Brard, chef fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm. Som f

Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye