Ökat samarbete har gett effekt inom ungdomsvården
Under den senaste veckan har antalet barn och unga som väntar på en SiS-placering inom LVU nästan halverats, från 58 till 31 stycken. SiS har i nuläget inga yngre pojkar som väntar på placering. Gemensamt med de tre storstadskommunerna tar nu SiS ytterligare ett krafttag för att säkerställa att alla tänkbara åtgärder vidtas för att kunna möta behovet.

Det pågår ett intensivt arbete för att öka antalet platser inom SiS ungdomsvård. Det sker både i dialog med socialtjänsten och genom de pågående bygg- och renoveringsprojekt som ska öka det totala antalet platser på SiS och genom interna omställningar av platser.
– SiS är en del av vårdkedjan och det är enbart tillsammans med andra aktörer som vi kan lösa platsbristen. Vi ser positivt på dialogen och flera av de förslag som kommit fram vid mötet med statsrådet, SKR och storstadskommunerna föregående vecka, säger Anna Sandahl, tillförordnad generaldirektör på SiS.
Ett av skälen till minskningen är att SiS och socialtjänsten tillsammans i dialog kan konstatera att flera unga inte har ett akut behov. Det innebär att de ungdomar som socialtjänsten inte längre bedömer har ett akut platsbehov, i dagsläget inte är aktuella för en omedelbar SiS-placering. Även om en minskning har konstaterats kan det ske snabba svängningar i antalet som väntar på plats.
– Minskningen av antalet barn och unga som väntar på en plats är alltså ett konkret resultat av ökad och tillitsfull samverkan med de placerande socialtjänsterna runt om i landet, säger Anna Sandahl, tillförordnad generaldirektör.
SiS jobbar nu vidare och kommer idag bjuda in företrädare för Göteborg, Malmö och Stockholm och SKR nästa vecka, den 19 juli, för att säkerställa att vi konkret och tillsammans fortsätter att arbeta med de förslag till åtgärder som har lyfts fram.
– Vi har vidtagit en rad åtgärder för att säkerställa fler platser där trygghet och säkerhet för placerade och våra medarbetare står i fokus. Men mer behöver göras. Vår bedömning är att vi behöver ställa om platser från missbruksvård till ungdomsvård, och förtäta genom s.k. konceptbyggnader vid ett antal befintliga ungdomshem, säger Anna Sandahl, tillförordnad generaldirektör.
Pågående bygg- och renoveringsprojekt bidrar till fler platser
SiS har flera pågående bygg- och renoveringsprojekt som på längre sikt ska ge flera platser inom ungdomsvården.
– Det är otroligt viktigt att vi inte tappar tempot och nu vänder på alla stenar, och fortsätter att tillsammans med kommunerna tar ansvar för platsläget inom ungdomsvården, avslutar Anna Sandahl, tillförordnad generaldirektör, SiS.
Kontakter
Natalia RylanderPressekreterare
Tel:010-4534644Tel:070-2048251natalia.rylander@stat-inst.seStatens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Vi behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.
Myndigheten har 21 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet. Huvudkontoret ligger i Solna.
Chef för myndigheten är generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark. SiS hör till Socialdepartementets verksamhetsområde.
Följ Statens Institutionsstyrelse
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens Institutionsstyrelse
Hot och våld minskar inom SiS21.2.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 fortsatte hot- och våldsincidenterna att minska inom Statens institutionsstyrelses (SiS) ungdomsvård. Hot och våld mellan placerade barn och unga minskade med 26 procent från föregående år. Hot och våld riktat mot SiS medarbetare minskade med 22 procent.
Betydligt färre unga avviker från SiS14.2.2025 10:16:14 CET | Pressmeddelande
Under 2024 avvek 173 barn och unga från Statens institutionsstyrelses (SiS) ungdomshem. Det är en minskning med drygt 30 procent från 2023 års siffra om 249 avvikningar. Sedan 2022 har avvikningarna inom ungdomsvården minskat med 58 procent.
100 fler platser inom SiS28.10.2024 08:58:30 CET | Pressmeddelande
Behovet av att omhänderta barn och unga ökar dramatiskt i samhället, och platssituationen inom Statens institutionsstyrelse (SiS) är mycket ansträngd. Därför har myndigheten fattat beslut om att tillgängliggöra 100 ytterligare platser till den 31 mars 2025. Arbetet ska samordnas av säkerhetsdirektören.
SiS öppnar ungdomshem utanför Lindesberg18.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Platsbristen inom Statens institutionsstyrelse (SiS) är fortsatt mycket ansträngd. Myndigheten har därför beslutat att återöppna Granhult utanför Lindesberg i början av 2025. Granhult kommer att fungera som satellitavdelning till Bergsmansgårdens ungdomshem. Målgruppen blir äldre flickor i den lägsta säkerhetsklassen.
Råby ungdomshem får fler platser1.10.2024 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
SiS ungdomshem Råby tar över delar av LVM-hemmet Lundens lokaler för att bedriva ungdomsvård. Lunden kommer fortsatt att bedriva missbruksvård för kvinnor över 18 år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum