Här firas Ängens dag för att rädda Sveriges hotade ängsmarker
Den första helgen i augusti firas Ängens dag. Men redan från mitten av juli anordnar Naturskyddsföreningen en mängd aktiviteter runt om i landet för att skydda den alltmer sällsynta ängsmarken.
– Vi måste värna om de få ängar vi har kvar i Sverige. Våra ängar är livsviktiga för vilda bin och andra pollinatörer som är avgörande för vår matproduktion och biologiska mångfald, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Ängen är den artrikaste naturtypen i Sverige. Men de senaste hundra åren har runt 99 procent av ängsmarkerna i Sverige försvunnit i takt med att jordbruk läggs ner och slåtter och bete upphör, vilket fått konsekvenser för den biologiska mångfalden. Många växter, svampar och insekter som är beroende av ängsmarker för att hitta mat och bon har blivit allt färre.
På Ängens dag anordnas evenemang för att bevara de hotade ängarna runt om i Sverige. Naturskyddsföreningens lokalt engagerade går ut med räfsa och lie för att slå ängar på gammaldags sätt, så kallad slåtter. På vissa orter bjuder man in till fest och olika kulturaktiviteter.
I våra kalendarier här och här listas evenemang som sker på din ort.
Genom att slå ängar vid rätt tidpunkt och forsla bort växtmaterialet skapas näringsfattiga förhållanden som gynnar ängsväxterna eftersom arter med sämre konkurrensförmåga då får en chans att etablera sig och spridas.
Naturskyddsföreningen uppmanar också kommuner, privatpersoner och vägföreningar att göra om vägkanter till blommande marker. Läs mer om projektet Världens längsta blomsteräng och hur det går till här.
Kontakter
Elin WilliamsPressekreterare
Tel:0705 95 78 09elin.williams@naturskyddsforeningen.seFölj Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Välkommet att bottentrålning i marina skyddade områden förbjuds21.1.2025 17:37:07 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen välkomnar regeringens proposition som föreslår lagändringar för att möjliggöra ett förbud mot bottentrålning i Sveriges marina skyddade områden. Bottentrålning är en fiskemetod som ödelägger livet på havsbottnen. Genom att förbjuda bottentrålning i skyddade områden får stora arealer med rik biologisk mångfald ett mycket starkare skydd.
Skarp kritik mot Miljötillståndsutredningens förslag21.1.2025 15:46:16 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen riktar skarp kritik mot förslag som Miljötillståndsutredningen lagt fram idag. De föreslagna regeländringarna innebär en genväg förbi miljökrav för företag, risk för att miljöfarliga projekt inte fångas upp av det miljörättsliga systemet, och att domstolarnas roll kommer att försvagas.
Naturskyddsföreningen motsätter sig licensjakt på varg30.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 2 januari börjar licensjakten på varg. Länsstyrelserna beslöt i september om att sammanlagt 30 vargar i Sverige får skjutas. Jakten pågår till den 15 februari. Enligt den senaste officiella inventeringen från SLU för vintern 2023–2024 uppskattas det finnas cirka 375 vargar i Sverige. Åtta procent av vargstammen ska alltså fällas.
Kommentar på skogsutredningen19.12.2024 16:21:15 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen ser att delbetänkandet av 2024 års skogspolitiska utredning kan leda till ökade konflikter i skogen. Om utredarens förslag blir verklighet kan situationen i skogen bli ännu mer ohållbar för den biologiska mångfalden.
Tio tips för en hållbar jul19.12.2024 11:10:16 CET | Pressmeddelande
Julen har tendens att bli en stor miljöbov. Men det finns sätt att undvika de stora koldioxidutsläpp som konsumtionen av mat, resor, belysning och klappar orsakar. Här är Naturskyddsföreningen guide till ett julfirande som skonar klimat och miljö.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum