Nu kommer antagningsbeskeden – tacka ja senast fredag 19 juli
Idag får de som sökt en utbildning till hösten sina antagningsbesked. Störst konkurrens är det om studieplatserna för den som vill läsa till läkare, jurist eller kriminolog.
Runt 17 000 personer får idag besked via Antagning.se om att de antagits till en utbildning vid Örebro universitet. Av dem är ungefär 4 700 personer antagna till ett program som startar i höst.
– Glöm inte att du måste tacka ja senast den 19 juli för att behålla din plats. Håll gärna lite extra koll på e-posten och skräppostlådan den närmsta tiden, så att du inte missar viktig information från ditt lärosäte, säger David Haglind, controller vid Örebro universitet.
Örebro universitet ligger på sjunde plats när man jämför söktrycket till svenska universitet och högskolor.
Juristprogrammet populärt bland både kvinnor och män
En titt på statistiken över vilka som antas till programmen visar att kvinnor och män till stor del söker sig till olika utbildningar. Juristprogrammet, Sjuksköterskeprogrammet och Socionomprogrammet har högst antal antagna kvinnor. Juristprogrammet, Filmprogrammet och Civilekonomprogrammet är de tre programmen med högst antal antagna män.
– Av de tio största programmen för kvinnor respektive män kan vi konstatera att det bara är en enda utbildning, Juristprogrammet, som finns med för båda könen, säger David Haglind.
Så många kommer in på betygen
Omkring 66 procent av de som nu antagits till ett program vid Örebro universitet genom sina betyg eller högskoleprovet kommer in via betyg. 34 procent har antagits genom högskoleprovet.
– Andelen kvinnor bland programantagna genom betyg är 71 procent. I gruppen som antagits till program via högskoleprov är andelen kvinnor 55 procent, säger David Haglind.
Hur svårt det är att komma in på en utbildning beror på hur många som söker och hur många studieplatser det finns.
Höstterminen startar den 2 september 2024.
Kontakter
Kontaktperson: David Haglind
E-post: david.haglind@oru.se
Tel: 019-30 12 96, 079-067 68 96
Jasenka DobricForskningskommunikatör
Tel:019 303035Tel:0735 930995jasenka.dobric@oru.seLänkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Ny metod förbättrar simuleringar av kvantsystem14.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
För att bättre kunna designa komplexa kvantsystem – atomer och elektroner – har forskaren Hugo Strand utvecklat en ny metod som gör simuleringarna snabbare och mer träffsäkra. – Det kan leda till ökad förståelse för material och teknologier som är viktiga för innovationer inom exempelvis kvantdatorer och förnybar energi, säger han.
Data sedan år 1620 visar penningmängdens roll för att förutspå inflation9.1.2025 09:11:17 CET | Pressmeddelande
Centralbanker världen över gör prognoser för inflationen. En ny studie på svenska data som sträcker sig från år 1620 och fram till våra dagar har undersökt en orsak till att priserna ökar. – Vi visar att penningmängden inte hade hjälpt särskilt mycket för att göra prognoser för inflationen under de här 400 åren, säger Pär Österholm, professor i nationalekonomi vid Örebro universitet.
Så ska Örebro universitets tre campus utvecklas i framtiden8.1.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Örebro universitet kommer att fortsätta att växa de närmaste tio åren. Men inte främst genom att bygga nya hus, utan genom att bygga om. Det visar den campusplan som Örebro universitet och fastighetsbolaget Akademiska Hus gemensamt har tagit fram.
VR-teknik lindrar fantomsmärtor efter amputation2.1.2025 07:44:46 CET | Pressmeddelande
Virtual reality kan hjälpa amputerade patienter till mindre smärta och bättre livskvalitet, enligt ny studie. – Vi har fått svar på hur personerna påverkas i sin vardag och sett att det har en mycket större betydelse för livskvaliteten än vi trodde, säger Kajsa Lidström-Holmqvist, docent i arbetsterapi vid Örebro universitet.
Mer PFAS i arktisk nederbörd vid solsken19.12.2024 08:30:43 CET | Pressmeddelande
Snö som faller på Svalbard har högre andel PFAS under månaderna med sol jämfört med de mörka vintermånaderna. Det visar forskning från Örebro universitet som mätte upp till 71 gånger högre halter av kemikalierna under ögruppens ljusaste period. – Solens ljus skapar kemiska reaktioner i atmosfären som omvandlar och för med sig PFAS i snön under den arktiska sommaren, säger kemisten William Hartz.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum