Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige var med i kampen om guldet på sprintstafetten vid VM i Edinburgh men en felstämpling av Tove Alexandersson förändrade allt. Guldet gick till Schweiz före Finland och Norge. ”Jättetråkigt när resten av laget har presterat så himla bra”, säger Tove Alexandersson efter den snöpliga missen.
Sprintstafetten avgjordes vid ett universitetscampus utanför Edinburgh med start och mål inne i en idrottshall. De tre sista kontrollerna var inne i hallen via en labyrint. En minst sagt spektakulär avslutning. Men ingen överraskning för det svenska laget som hade räknat med just en sådan avslutning.
Hanna Lundberg öppnade bra för Sverige på första sträckan och växlade som trea, sekunden efter Eef Van Dongen och jämsides med Storbritanniens Grace Molloy.
– Jag gör inget jättebra tekniskt lopp men gör ändå det jag ska och är med in, säger Lundberg.
Emil Svensk fortsatte på den inslagna vägen och låg hela tiden i front med Schweiz Riccardo Rancan och duon hade knappa 20 sekunder ner till Danmark och Finland vid växlingen.
På tredje sträckan satte Martin Regborn full fart och höll ett högre tempo än schweizaren Jody Hadorn. Men Regborn skötte orienteringen och fick sänka farten ibland och då var schweizaren snabbt i rygg igen.
– Jag kände mig lite starkare än Joey men det var en del tekniska partier som jag måste läsa in. Så fort det var la han sig i rygg och lät mig orientera, säger Martin Regborn.
Ut på sista sträckan gick Sverige med Tove Alexandersson och Schweiz med Simona Aebersold tillsammans. Det såg ut att bli en tät kamp hela vägen in till den avslutande labyrinten och inomhusmålet i campusområdet.
Vid tolfte kontrollen hade Tove och Simona olika gafflingar och Tove valde fel och blev sedan förvirrad mot nästa kontroll när det inter riktigt stämde före henne.
– Det var trixigt och jag började kolla lite på slutet av banan för att ha koll på labyrinten inför ett avgörande. Det var då jag stämplade fel, min kontroll var 20-30 meter bredvid, säger Alexandersson och fortsätter:
– Har man inte hundra procent fokus på där man är så är det lätt att sådant händer. Jag blev förvirrad in mot nästa när det inte riktigt stämde. På slutet hade jag lite på känn att det var nog som var konstigt. Men där och då var det bara att fortsätta.
– Det känns jättetråkigt när hela resten av laget har presterat så himla bra och gett mig ett superfint utgångsläge. Men det är som det är. Sådant här händer ibland, det är så oerhört små marginaler.
Så här säger Hanna Lundberg efter stafetten:
– Det blir tomt. Man inser hur skört det är. Det är det som är så fascinerande med idrott men vi lider jättemycket med Tove.
Regborn om den snöpliga avslutningen:
– Man vet ju hur man själv skulle känt efter en sådan grej. Jättetråkigt. Så börjar man tänka själv: ”om jag hade gjort en större lucka”. Men jag gjorde ju vad jag skulle och var noggrann.
Emil Svensk säger så här:
– Det är framförallt tråkigt för Tove att hon gör ett sådant misstag.
Kvartetten Natalia Gemperle, Riccardo Rancan, Joey Hadorn och Simona Aebersold kunde jubla över guldet efter Sveriges fyra raka VM-guld i sprintstafett. Jublade gjorde förstås också Finland efter silvret som var deras första i sprintstafett. Norge som avslutade med Andrine Benjaminsen tog bronset med drygt 20 sekunders marginal till fyran Tjeckien som spurtslog i tur och ordning Frankrike, Ungern och Storbritannien.
Resultat
VM sprintstafett, Edinburgh, Skottland
1. Schweiz 58:43.3
2. Finland +00:38.8
3. Norge +01:03.3
Sverige, felstämplat
Komplett resultat och tracking hos IOF:
https://orienteering.sport/event/world-orienteering-championships-2024/relay/
Kontakter
Håkan CarlssonLandslagschefSvenska Orienteringsförbundet
Tel:073-69 22 731hakan.carlsson@orientering.seKalle DalinFörbundskapten, senior
Tel:0703050312kalle.dalin@orientering.seTero MarjamäkiKommunikationschefSvenska Orienteringsförbundet
Tel:073-6537136tero.marjamaki@orientering.seSvenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.
Följ Svenska Orienteringsförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet
Tove Alexandersson nominerad till Jerringpriset20.11.2024 15:43:09 CET | Pressmeddelande
Tove Alexandersson har chansen att vinna Jerringpriset som en av 13 nominerade idrottare.
Tove Alexandersson årets orienterare – för 12:e gången16.11.2024 20:21:59 CET | Pressmeddelande
Tove Alexandersson. Så heter årets orienterare. För 12:e gången tar Stora Tunalöparen hem titeln när svenska journalistkåren får rösta på vem som varit den bästa orienteraren det gångna året. Martin Regborn, Hagaby GoIF blev tvåa och skidorienteraren Magdalena Olsson, IFK Mora IK, trea. Under lördagen delades även ut priser där svenska folket fått rösta fram vinnarna. Bland annat prisades Freja Hjerne som årets junior och Alma Svennerud som årets komet. Se alla pristagare i listan nedan.
De kan bli årets orienterare12.11.2024 11:51:13 CET | Pressmeddelande
Media har sagt sitt. Tove Alexandersson, Martin Regborn och Magdalena Olsson är de som svenska journalistkåren gett flest röster och därmed har chansen att ta hem titeln som årets orienterare. Vem som slutligen utnämns avslöjas den 16:e november.
Dags att utse årets orienterare 2024 - gör din röst hörd30.10.2024 09:09:00 CET | Pressmeddelande
Årets orienterare i Sverige röstas traditionsenligt fram av media. Så nu är det dags för dig som journalist att tycka till: vem ska få titeln årets orienterare 2024? Skicka in dina röster senast den 10 november.
Stor trupp uttagen till Juniorlandslaget 202525.10.2024 11:00:48 CEST | Pressmeddelande
Efter några års uppehåll är juniorlandslaget tillbaka – en trupp med 24 lovande orienterare har presenterats inför säsongen 2025. Landslagsledningen har nu valt ut 12 killar och 12 tjejer i åldern 17–19 år, med olika erfarenheter från internationella mästerskap.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum