Åklagarmyndigheten

Åtal väckt för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död på LSS-boende i Enköping

Dela

Åklagaren har i dag väckt åtal i ett ärende där en man i november 2022 mördade en kvinna som var anställd på ett LSS-boende. Åklagaren är tillgänglig för media.

Mannen dömdes i februari 2023 till rättspsykiatrisk vård för mord.

Åtalet som nu väcks gäller arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Den åtalade är vd för bolaget som driver vårdboendet. 

– I sin egenskap av vd för bolaget har den åtalade varit ansvarig för den mördade kvinnans arbetsmiljö. Utredningen har visat att det finns brister i bolagets systematiska arbetsmiljöarbete. Bolaget har inte genomfört en tillräckligt noggrann riskbedömning och därmed inte vidtagit nödvändiga åtgärder för att säkerställa att gärningsmannen inte kunnat utöva våld mot personal. En riskbedömning skulle bland annat ha föranlett att ensamarbete inte var tillåtet samt att knivar inte var tillgängliga. Om någon av dessa åtgärder vidtagits hade händelsen med hög grad av sannolikhet kunnat undvikas, säger senior åklagare Jennie Nordin, som har lett förundersökningen.

Åklagaren yrkar också att bolaget ska betala en företagsbot om 2 miljoner kronor eftersom brottet begicks i utövningen av bolagets näringsverksamhet.

Målnummer i Uppsala tingsrätt: B 9675-22.

Kontakt

Jennie Nordin är tillgänglig för korta kommentarer på 010-562 57 23 i dag kl. 14–14.45. Därefter har hon inte möjlighet att vara tillgänglig för media.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

Lagändring i sexualbrottslagstiftningen har utökat skyddet för barn10.7.2024 10:30:39 CEST | Pressmeddelande

Den 1 augusti är det två år sedan delar av sexualbrottslagstiftningen ändrades. Bland annat innebar det ett utökat skydd vid så kallade distansbrott. Genom att realtidskravet vid våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn togs bort behöver inte gärningspersonen längre vara närvarande när gärningen sker. Så länge gärningspersonen har förmått barnet att utföra en sexuell handling är det brottsligt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye