Ledamöterna i Europaparlamentets utskott
På fredagen tillkännagavs vilka ledamöter som kommer att sitta i parlamentets utskott och underutskott under den tionde mandatperioden.
Efter onsdagens plenarbeslut om strukturen och storleken på parlamentets ständiga utskott och underutskott utsåg de politiska grupperna och de grupplösa ledamöterna de ledamöter som ska sitta i vart och ett av dem. Här ser du i vilka utskott de 21 svenska ledamöterna sitter.
En förteckning över alla utskott och underutskott finns på parlamentets hemsida. En förteckning över vilka ledamöter som sitter i utskotten finns på varje utskotts individuella hemsida.
Regler om utskottens sammansättning
Enligt Europaparlamentets arbetsordning (artikel 216 och 218) ska sammansättningen av utskotten och underutskotten i möjligaste mån återspegla sammansättningen av parlamentet i sin helhet.
Utskottens konstituerande sammanträden
Alla utskott kommer att hålla sina konstituerande sammanträden på tisdagen den 23 juli, då de kommer att välja sina ordförande och vice ordförande.
Bakgrund
Varje utskotts ansvarsområde anges i bilaga VI till arbetsordningen. Under den föregående mandatperioden godkände ledamöterna strukturreformer för ett modernare och effektivare parlament och ändrade hur utskotten och delegationerna hanterar sina respektive uppgifter.
Utskotten sammanträder offentligt (om inte arbetsordningen föreskriver något annat). Deras arbete kretsar kring att utarbeta, ändra och rösta om lagstiftningsförslag och initiativbetänkanden, samt att hålla debatter med företrädare för rådet och kommissionen, utfrågningar med externa experter och att organisera undersökningsuppdrag. De kommer att spela en avgörande roll i de kommande utfrågningarna av de nominerade kommissionsledamöterna.
Parlamentet kan också tillsätta underutskott och särskilda tillfälliga utskott för att hantera specifika frågor. Särskilda undersökningskommittéer kan dessutom tillsättas för att utreda påstådda överträdelser eller fall av missförhållanden vid tillämpningen av EU-rätten. Utskottsordförandekonferensen samordnar utskottens arbete.
Kontakter
Tiia MustonenPressansvarig, Europaparlamentets kontor i Sverige
Tel:08-562 444 54Tel:0709-989 627tiia.mustonen@ep.europa.euViktor AlmqvistPressansvarig, Europaparlamentets presstjänst i Bryssel
Tel:(+32) 2 28 31834Tel:(+32) 470 88 29 42viktor.almqvist@ep.europa.euOm oss
Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.
Följ Europaparlamentet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet
Pressinbjudan: Grön tillväxt: Fakta eller fiktion?14.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Kulturhuset för att lyssna till Europaparlamentariker Emma Wiesner (C) om hur grön tillväxt kan bli verklighet genom innovation, modiga politiska förslag och vad EU egentligen behöver göra för att skapa en grönare ekonomi utan att tumma på tillväxt och välstånd.
Pressinbjudan: Så kan Europa bli en AI-kontinent31.3.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Kulturhuset för att lyssna till Europaparlamentariker Arba Kokalari (M) om hur Europa kan bli en AI-kontinent.
Påminnelse: Pressträff den 28 mars inför plenarsessionen27.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Pär Holmgren (MP) den 28 mars kl. 10.00. Vi går igenom de viktigaste frågorna inför kommande veckas plenarsammanträde i Strasbourg den 31 mars-3 april.
Pressträff den 28 mars inför plenarsessionen25.3.2025 14:39:10 CET | Pressmeddelande
Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Pär Holmgren (MP) den 28 mars kl. 10.00. Vi går igenom de viktigaste frågorna inför kommande veckas plenarsammanträde i Strasbourg den 31 mars-3 april.
Undersökning bekräftar att Europas befolkning vill att EU ska skydda dem25.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
74 % av EU-medborgarna tycker att deras land har gynnats av EU-medlemskapet 66 % av befolkningen i EU vill att EU ska spela en större roll för att skydda dem mot globala kriser och säkerhetsrisker Försvar, säkerhet och konkurrenskraft anses vara de viktigaste politiska prioriteringarna Nio av tio (89 %) tillfrågade anser att EU:s medlemsländer bör agera mer enat för att möta dagens globala utmaningar
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum