Röda korset

Sudan: Hjälpen måste fram, miljontals saknar mat och vatten

Dela

Miljontals människor i Sudan saknar mat, vatten och hälsovård i spåren av konflikten mellan Sudanese Armed Forces (SAF) och Rapid Support Forces (RSF). Nästan en fjärdedel av landets befolkning har tvingats fly sina hem och förlorat sitt levebröd. Samtidigt är det mycket svårt att nå fram med humanitär hjälp. I veckan dödades ytterligare två volontärer från Sudanesiska Röda Halvmånen.

Trebarnspappa Mohammed tvingades fly Khartoum med familjen när striderna blev för intensiva. Nu befinner han sig i Kassala State där Internationella rödakorskommittén (ICRC) och Sudanesiska Röda Halvmånen delar ut köksutrustning till  5 700 människor som flytt.
Trebarnspappa Mohammed tvingades fly Khartoum med familjen när striderna blev för intensiva. Nu befinner han sig i Kassala State där Internationella rödakorskommittén (ICRC) och Sudanesiska Röda Halvmånen delar ut köksutrustning till 5 700 människor som flytt. ICRC

− Den humanitära situationen i städer som Al Fasher, där strider stängt in människor i månader, är krisartad. Vissa områden i landet är inte ens tillgängliga per telefon, vilket gör det nästan omöjligt för oss att utföra vårt arbete. Samtidigt gör volontärer från Sudanesiska Röda Halvmånen hjälpinsatser över hela landet trots stora personliga risker, säger Pierre Dorbes, chef för Internationella rödakorskommittén (ICRC) i Sudan. 
 
Striderna har nu pågått i 15 månader. När människor tvingas på flykt drabbas också bönderna som inte kan plantera grödor, redan har två odlingssäsonger passerats. Detta, i kombination med stigande matpriser, gör att många familjer saknar tillräckligt att äta.

Den internationella humanitära rätten är tydlig: civila och civil egendom inklusive infrastruktur och jordbruksmark har rätt till skydd. ICRC är i dialog med parterna i konflikten för att påminna om deras skyldigheter att säkerställa att befolkningen har tillgång till mat och vatten.

Tillträde till drabbade av konflikten under året har varit svårt. Detta i kombination med försämrad säkerhet och administrativa utmaningar begränsar de humanitära hjälpinsatserna.

− Detta är en av de mest allvarliga humanitära kriserna i världen. Mer akut hjälp behövs. Från svensk sida stödjer vi sedan tidigare med både långsiktigt och akut stöd men undersöker möjligheterna att bidra ytterligare, säger Tage Zeineldin, katastrofrådgivare på Svenska Röda Korset.

Trots alla utmaningar har Internationella rödakorskommittén i nära samarbete med Sudanesiska Röda Halvmånen bistått tiotusentals människor med hjälp och skydd: 

  • Hanterat 900 förfrågningar om efterforskning och mer än 445 anklagelser om arrestering.
  • Återupprättat kontakt för 20 000 separerade familjer främst via telefon och tagit emot nära 2 500 samtal via ICRCs hotline.
  • Upprätthållit bilateral och konfidentiell dialog med parterna i konflikten för att påminna om deras skyldigheter enligt den internationella humanitära rätten.
  • Utbildat 445 beväpnade över hela landet i kunskap om krigets lagar.
  • Donerat kirurgisk utrustning till 12 sjukhus i frontlinjen i Kassala, Gadaref, Sennar, Nilen, Al-Jazeera och Darfur. Leveransen är tillräcklig för att behandla hundratals svårt skadade människor och bistå 85 sårade med ett mobilt kirurgiskt team. 
  • Levererat kosttillskott till 28 primärvårdscentraler i Kassala.
  • Tillhandahållit teknisk rådgivning och materialstöd, inklusive liksäckar och personlig skyddsutrustning för SRCS-filialer i Gadaref, Kassala, Khartoum, norra och västra Darfur, till medicinska anläggningar och lokala kommittéer för att hjälpa till med återhämtning, dokumentation och tillfällig begravning av de döda.
  • Delat ut mat till över 56 000 människor i Kassala, Blue Nile och Gadaref och viktiga hushållsartiklar till nästan 4 800 människor i västra Darfur. 
  • Tillhandahållit kontanta bidrag till 71 500 personer i Kassala, Blue Nile, West Darfur och North Darfur. 
  • Hjälpt Sudanesiska Röda Halvmånen att dela ut viktiga hushållsartiklar till cirka 6 000 personer i Vita Nilen.
  • Delat ut 14 000 ton sorghum, 28 000 ton jordnötter, 18 000 ton lobiabönor och nästan 7 000 jordbruksredskap till cirka 24 000 människor i samarbete med ministeriet för produktion och ekonomiska resurser i delstaterna Kassala, Gadaref och Blue Nile.
  • Hjälpt till att förbättra vatten och sanitet för mer än 400 000 människor över hela landet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tage Zeineldin är katastrofrådgivare på Svenska Röda Korset.
Tage Zeineldin är katastrofrådgivare på Svenska Röda Korset.
Svenska Röda Korset
Ladda ned bild

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset och ICA i gemensam satsning för att öka svenskarnas hemberedskap18.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

ICA har under 30 år stöttat Röda Korsets verksamhet i Sverige. Nu gör man en gemensam satsning under beredskapsveckan den 23-29 september för att stärka den civila beredskapen i Sverige. Röda Korset kommer vara närvarande i hundratals ICA-butiker över hela landet under veckan för att informera om hur och varför man ska vara krisredo. Under parollen “Bli krisredo med oss!” syftar satsningen till att stärka allmänhetens kunskap och med det även Sveriges civila beredskap.

Ny undersökning: Sämre krisberedskap i hushåll med låg inkomst11.9.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

En ny novusundersökning, utförd på uppdrag av Röda Korset, visar att svenskarna är bättre rustade för samhällskriser nu än för tre år sedan. Nära sex av tio uppger att de har gjort förberedelser hemma för att klara av en kris – en mer än fördubbling jämfört med en liknande undersökning från 2021. Samtidigt visar undersökningen på betydande skillnader i beredskapen beroende på inkomst och utbildningsnivå.

3 200 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Det kan drabba personer på flykt till Sverige eller personer från olika diasporor som utgör Sveriges befolkning. Just nu saknar drygt 900 personer i Sverige information om vad som hänt 3 200 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye