Ny undersökning: Hårt klimat för hbtqi-personer i skolan
Var fjärde högstadielärare hör minst en gång i veckan elever uttrycka verbala kränkningar mot hbtqi-personer. Det visar Sveriges Lärares nya undersökning.
Skämt, nedsättande kommentarer och kränkningar riktade mot hbtqi-personer förekommer i alla årskurser, men siffrorna som sticker ut finns på mellan- och högstadiet, visar Sveriges Lärares nya undersökning, som nu släpps i samband med seminariet ”Hatet, hotet och skämtet – så kan skolan verka för ett inkluderande klimat” som går av stapeln under onsdagen på Stockholm Pride House.
Var tredje lärare i mellanstadiet och fyra av tio högstadielärare uppger att de har hört elever skämta eller prata nedsättande om hbtqi-personer minst en gång i veckan.
-Det här är oacceptabla siffror. Vi kräver nolltolerans mot kränkningar i skolan. Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar och ge lärare rätt förutsättningar för att jobba med dessa frågor. I dag finns inte det, då lärare har en extremt pressad arbetssituation med stora elevgrupper och små möjligheter till planering av lektioner, säger David Gustafsson, ordförande Sveriges Lärare Stockholm och förbundsstyrelseledamot.
Nedskärningarna på skolan måste stoppas
I högstadiet svarar 26 procent av lärarna att någon elev eller personal har diskriminerats utifrån sexuell läggning eller könsöverskridande identitet. Samtidigt saknas ett kontinuerligt värdegrundsarbete på flera håll. Mer än var tredje lärare i högstadiet uppger att de i ganska liten utsträckning eller inte alls har ett värdegrundsarbete.
-Inkluderingsfrågor bör finnas med i tidig ålder. För att lärare ska kunna arbeta med det måste nedskärningarna på skolan få ett slut. Det är oerhört viktigt att man satsar på behöriga lärare men också stödpersonal som finns på plats utanför lektionstid då många konflikter uppstår. Även resurser till särskilt stöd och elevhälsa måste byggas ut, inte nedmonteras ytterligare, säger David Gustafsson.
På seminariet medverkar:
Lina Axelsson Kihlblom, fd skolminister och numera skolchef i Eskilstuna kommun
Sanna Macdonald, lärare och föreläsare i likabehandlingsfrågor
Vidar Ekman, vice ordförande Elevernas riksförbund
David Gustafsson, ordförande för Sveriges Lärare Stockholm
Välkommen att besöka vårt kostnadsfria seminarium, klicka här för mer information
Nyckelord
Kontakter
Pressjour Sveriges Lärare
Tel:08-502 715 15press@sverigeslarare.seHelena ZachariassonPressansvarig
Tel:070-736 46 87helena.zachariasson@sverigeslarare.seFölj Sveriges Lärare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Lärare
Sveriges Lärare: ”Satsa på utbildad personal i förskolan i stället för språkkrav”21.11.2024 13:04:21 CET | Pressmeddelande
Regeringen har i dag tillsatt en förskoleutredning som bland annat ska utreda språkkrav på personalen i förskolan. Bakvänt tycker Sveriges Lärare, som pekar på att i stället satsa på fler behöriga förskollärare. - Fyra av tio i förskolan saknar rätt utbildning. Det är där regeringen borde börja, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
Adam Kedert omvald till Sveriges Lärarstudenters ordförande17.11.2024 15:19:22 CET | Pressmeddelande
I helgen hade Sveriges Lärarstudenter, en av landets största studentorganisationer, sin kongress i Göteborg. Under helgen beslutades det om bland annat att verka för att säkerställa en kvalitativ VFU och för en koncentrering av landets lärarutbildningar till färre lärosäten. Man röstade även fram en ny styrelse, där Adam Kedert, 27, ämneslärarstudent vid Uppsala universitet, fick förnyat förtroende som ordförande.
Fyra av tio saknar rätt utbildning i förskolan14.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Över 40 procent av personalen i förskolan saknar rätt utbildning. - Det är alarmerande. Hur tänker politiker när de väljer att inte satsa på barnens viktiga tidiga lärande? säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
Stoppa angiverilagen – Manifestation Sergels torg18.10.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Facken i välfärden samlar alla som är emot Tidöavtalets förslag om att införa en informationsplikt, på Sergels Torg i Stockholm den 23:e oktober klockan 17–18.
Sveriges Lärare: Därför slås elever ut26.9.2024 11:07:25 CEST | Pressmeddelande
– Det är mycket allvarligt och nedslående att betygsresultaten i årskurs 9 försvagas och behörigheten till gymnasiet sjunker. Det beror bland annat på att elever som behöver särskilt stöd inte får det, säger Anna Olskog, förbundsordförande Sveriges Lärare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum