Naturskyddsföreningen

Utredning om kärnkraftsfinansiering: Naturskyddsföreningens kommentar

Dela

Igår presenterade regeringens tillsatta utredare Mats Dillén sina slutsatser om finansiering av nya kärnkraftreaktorer.  

– Utredningen visar tydligt att kärnkraft inte är lönsamt och att det råder stora osäkerheter kring vad notan blir i slutändan, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.  

Finansieringsmodellen som presenterades under en pressträff med finansmarknadsminister Niklas Wykman igår består av förmånliga statliga lån, ett prissäkringsavtal och en risk- och vinstdelningsmekanism. Kort sammanfattat innebär detta att både staten och elanvändare kommer att stå för stora delar av kostnaderna för ny kärnkraft.  

– Oavsett vilken finansieringsmodell regeringen väljer står det klart att det kommer bli dyrt. Och det är skattebetalarna och elkunderna som kommer få stå för kostnaderna. Samtidigt kan industrin, som idag inte betalar någon energiskatt, även komma att befrias från eventuella nya kärnkraftsavgifter. Trots att kostnaderna göms i en komplex finansieringsmodell blir det allt tydligare att nya kärnkraftreaktorer blir en förlustaffär för svenskarna, säger Karin Lexén. 

– Regeringen säger sig vilja trygga hushållens ekonomiska förutsättningar men i praktiken leder förslagen i utredningen till direkta ökningar av elpriset. Förslagen i utredningen skapar en inlåsning i teknik som är osäker, dyr och tar väldigt lång tid att bygga ut, till en kostnad på hundratals miljarder för staten och enorma belopp för enskilda hushåll. Det är oacceptabelt, säger Karin Lexén. 

Kontakter

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Ny analys: Regeringens kärnkraftsplan resulterar i över 200 miljoner ton högre koldioxidutsläpp3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Idag släpper Naturskyddsföreningen en ny analys om hur utsläppen av växthusgaser påverkas av regeringens färdplan för ny kärnkraft. Analysen visar att fokuset på ny kärnkraft fördröjer klimatomställningen. Det kan resultera i att utsläppen av koldioxid blir cirka 220 miljoner ton högre jämfört med en fortsatt utbyggnad av förnybar el, vilket motsvarar över fem gånger de territoriella utsläppen i Sverige 2023. Nu kräver Naturskyddsföreningen att regeringen ska utreda konsekvenserna av färdplanen för kärnkraft innan den sjösätter subventionerade mångmiljardlån och andra styrmedel för att bygga ut kraftslaget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye