Ny studie visar: pandemistrategin påverkade inte antikroppsförekomst
En ny studie från Region Kronoberg och Umeå universitet har följt hur antikroppar mot viruset som orsakar covid-19 utvecklats hos blodgivare genom pandemin. Resultatet visar att antikroppsutvecklingen i den svenska befolkningen är jämförbar med länder med striktare restriktioner. Även förhållandet mellan antikroppar och faktorer som ålder, kön och blodgrupp har undersökts.

Klinisk kemi och transfusionsmedicin vid Växjö Centrallasarett agerade snabbt. Redan innan viruset började spridas i Sverige inledde de testning av blodgivare för covid-19. Den tidiga starten och omfattningen av analysen, som inkluderade över 20 000 prover, har gett regionen ett unikt forskningsmaterial som följer utvecklingen av antikroppar från pandemins start i mars 2020 till juni 2022.
– Vi kunde följa utvecklingen och ge indikation till vår smittskyddsläkare om hur smittspridningen såg ut i regionen. Samtidigt som vi nu kan undersöka kopplingen till kön, ålder och blodgrupper, säger Annika Petersson, verksamhetschef och försteförfattare till studien.
Tidigare studier har undersökt sambandet mellan antikroppar, ålder och kön hos patienter. Denna studie är en av få på blodgivare och den beskriver även blodgruppernas påverkan, inklusive Rh-systemet, vilket gör resultaten särskilt betydelsefulla.
Lägre andel antikroppar hos något äldre, blodgrupp AB och Rh-negativa
Studien avslöjade flera intressanta resultat. Den visade att förekomst av antikroppar var vanligare hos yngre personer, men lägre hos Rh-negativa individer samt de med blodgrupp AB.
– Antikroppar spelar en viktig roll för förmågan att skapa ett bra immunologiskt svar vid infektioner, förklarar Kim Ekblom, överläkare vid klinisk kemi och docent vid Umeå universitet.
– Studier visar att optimal aktivering av immunförsvaret är avgörande för att bekämpa viruset effektivt. Det är möjligt att immunförsvaret hos personer med blodgrupp AB och de som är Rh-negativa inte är optimalt strukturerat för att möta SARS-CoV-2, det virus som orsakar covid-19, vilket kan förklara den lägre förekomsten av antikroppar i dessa grupper.
Studien visade också att trots att antikropparna tenderade att minska något snabbare hos äldre personer samt kvinnor och för vissa blodgrupper, kvarstod de i kroppen under lång tid, vilket indikerar en varaktig immunitet hos många individer.
Sveriges strategi påverkade inte antikroppsnivåerna
Studien är unik i sitt slag, då den är den enda publicerade studien från Sverige som följer antikroppsnivåerna över en längre tid och på ett så stort urval av befolkningen. Studien ger viktiga insikter om effekterna av den svenska pandemistrategin.
– Vår slutsats är att den svenska strategin att inte genomföra en lockdown under pandemin inte hade någon större effekt på förekomsten av antikroppar i befolkningen, säger Annika Petersson.
– Om man jämför med länder som Österrike eller USA, var smittspridningen i populationen liknande.
Studien bidrar med värdefull kunskap om hur SARS-CoV-2-antikroppar varierar och kvarstår i olika delar av befolkningen. Fynden kan hjälpa till att förfina strategier för att övervaka och förstå immunitet i samhället, samt ge insikter som kan vara användbara vid framtida pandemihantering.
Kontakter
Kim EkblomBiträdande verksamhetschef, överläkareKlinisk kemi och transfusionsmedicin
Tel:0709-67 30 62Tel:0470-58 74 50kim.ekblom@kronoberg.seSally Carlsson CloodtKommunikatör
Tel:0470-58 35 69Tel:0767- 25 96 83sally.carlsson-cloodt@kronoberg.seBilder

Följ Region Kronoberg
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg
Medarbetarengagemanget ökar – positiva resultat i vårens pulsmätning28.4.2025 12:57:06 CEST | Pressmeddelande
Region Kronoberg ser nu resultat av det pågående arbetet med att stärka arbetsmiljön genom införandet av så kallade friskfaktorer*. Vårens pulsmätning visar att medarbetarna i högre grad upplever en god arbetssituation när det gäller delaktighet, ledarskap och helhetsupplevelsen av sin arbetsplats.
Regionfullmäktige har fattat beslut om riktningen för sjukhusvården i Region Kronoberg24.4.2025 16:47:10 CEST | Pressmeddelande
Vid regionfullmäktiges sammanträde den 24 april tog de förtroendevalda fyra beslut om framtidens sjukhusvård i Region Kronoberg. Besluten handlar om nattoperationer, intensivvårdsplatser, intermediärvårdsplatser samt namnbyte på sjukhusen.
Samlad intensivvård ger tryggare vård i hela Kronoberg23.4.2025 10:16:10 CEST | Pressmeddelande
Mot bakgrund av de olika åsikter och tolkningar som lyfts i den pågående debatten om framtidens sjukhusvård i Kronoberg vill Region Kronobergs hälso- och sjukvårdsledning vara tydliga. Bedömningen kvarstår: en trygg och säker lösning för en hållbar intensivvård i Kronoberg är att samla IVA-platserna på Centrallasarettet Växjö.
Välkommen på invigning av ny medicinhistorisk utställning17.4.2025 08:00:00 CEST | Pressinbjudan
Den 23 april slår vi upp portarna till en ny medicinhistorisk utställning i Region Kronobergs regi – en plats där föremål, berättelser och miljöer tillsammans ger en inblick i vårdens utveckling genom tiderna.
Beslut om sjukhusvården tas vid extra möten14.4.2025 14:28:28 CEST | Pressmeddelande
För att komma vidare i frågan om framtidens sjukhusvård kallas både regionstyrelsen och regionfullmäktige till extra sammanträden i april.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum