Civil Rights Defenders

Efter Civil Rights Defenders anmälan – Paludan åtalas i Malmö

Dela

Den 7 augusti väcktes åtal mot högerextreme Rasmus Paludan för två fall av hets mot folkgrupp och en förolämpning. Om två månader planeras rättegången hållas. Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders var en av dem som anmälde en av händelserna som ligger till grund för åtalet, en koranbränning i Malmö.

– Självklart är det positivt att åklagaren delar vår bedömning, att den här händelsen utgör hets mot folkgrupp. Vi välkomnar att frågan om koranbränningar som hets mot folkgrupp prövas i domstol.  En fällande dom kan bli vägledande för hur liknande fall ska bedömas i framtiden, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders. Foto: David Lagerlöf
John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders. Foto: David Lagerlöf

Anmälan rör den koranbränning Rasmus Paludan utförde den 16 april 2022 på Skånegården i Malmö. Händelsen ägde rum under vad Paludan kallade sin ”valturné” i Sverige. Under turnén brände och skändade Paludan Koranen, islams heliga skrift, framför moskéer och i områden med en jämförelsevis hög andel muslimer och personer med utländsk bakgrund.

Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, som står bakom en av anmälningarna som nu lett till åtal, menar att Paludan gjort sig skyldig till hatbrott. Det är inte den isolerade aktionen att bränna koranen som Civil Rights Defenders anser avgörande, utan sammanhanget det gjordes i, den historiska kontexten och syftet bakom.

– Det är viktigt att myndigheterna inte ser Paludans koranbränningar och demonstrationer som isolerade händelser. De har skett med ett rasistiskt syfte, i samband med Ramadan, nära moskéer och i områden där det bor många muslimer, sade Civil Rights Defenders chefsjurist, John Stauffer, i ett pressmeddelande i samband med att anmälningarna lämnades in.  

Kan koranbränning utgöra hets mot folkgrupp?

Frågan om koranbränningar kan utgöra hets mot folkgrupp har inte prövats i svensk domstol tidigare, vilket gör att det saknas domstolspraxis.

– Det viktigaste är att domstolen tar ställning till om koranbränningar kan utgöra hets mot folkgrupp. En fällande dom skulle ge minoriteter ett starkare skydd mot hatpropaganda och, enligt vår mening, bättre följa de internationella konventioner som Sverige skrivit på för att skydda människor mot hatbrott, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders. 

Rättegången planeras äga rum den 14 till 15 oktober. Våra jurister finns tillgängliga för intervju.

Kontakta oss för intervju

E-post: press@crd.org   
Tfn: +46 (0)76 576 27 62

Nyckelord

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Nytt i Lundinrättegången – Ian Lundin ska höras – vi kan kommentera10.12.2024 10:52:48 CET | Pressmeddelande

I dag hörs den sista sydsudanesiska målsäganden i Lundinrättegången, efter sju månader av målsägandeförhör. I morgon tar den åtalade, Ian Lundin, plats i vittnesbåset. Civil Rights Defenders är på plats i tingsrätten varje dag och kan kommentera. – Å ena sidan har vi försvaret som förnekar allt, å andra sidan har vi precis hört ett trettiotal målsäganden som i detalj har beskrivit de attacker och det våld de genomlevt. Vad kommer Ian Lundin och Alexander Schneiter svara på det? säger Ebony Wade, jurist på Civil Rights Defenders.

Demonstrationer dygnet runt i Georgien – vi finns på plats och kan kommentera19.11.2024 13:40:16 CET | Pressmeddelande

Efter Georgiens ifrågasatta parlamentsval den 26 oktober har nu stora protester brutit ut i landet. I söndage blockerade demonstranter en av huvudstadens centrala gator och lovade att stanna där tills deras krav uppfylls. Protesterna har mötts med våld från polisen. Vår medarbetare, Moreta Bobokhidze, har bevakat demokrati- och människorättsfrågor i landet under lång tid. Hon finns på plats bland demonstranterna och kan kommentera läget i landet.

De riskerar sina liv för mänskliga rättigheter – imorgon kommer de till Stockholm28.10.2024 11:29:17 CET | Pressmeddelande

Den 29–31 oktober kommer närmare 150 människorättsaktivister till Defenders’ Days i Stockholm. Bland dem finns anhöriga till personer som försvunnit och avrättats i Syrien, en venezuelansk människorättsaktivist som utsatts för regimens förtryck efter valet och en affärsjurist från Ukraina som sadlat om för att kartlägga krigsbrott. De har alla en sak gemensamt – de utför ett av världens viktigaste, och farligaste, arbeten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye