Trafikverket

Ådalsbanan får ordinarie trafik snabbare än beräknat

Dela

Ådalsbanan återgår till normal trafik vid midnatt mellan den 29 och 30 augusti när felet i signalsystemet åtgärdats.

- Vi har full förståelse för de konsekvenser detta fått för såväl resenärer som industri. Vi har tillsammans med vår systemleverantör arbetat kvällar och helger för att få till en lösning, säger Christoffer Crafoord, avdelningschef på Trafikverket.

I slutet av juli fattade Trafikverket beslut om ett tillfälligt stopp och att reducera hastigheten vid 25 plankorsningar på Ådalsbanan. Det skedde efter att ett fel hittats i signalsystemet. Ådalsbanan hade fått en ny version av signalsystemet i slutet av juni. Några veckor senare skedde en incident vid en plankorsning norr om Kramfors.

- Efter den omfattande säkerhetsanalysen som då genomfördes fattade företrädare för Trafikverket beslut om några dagars stopp för trafiken för att kunna införa reducerad hastighet, 30 kilometer i timmen, vid 25 plankorsningar längs banan. Därefter har ett intensivt arbete med systemleverantören banat väg för en tidigare rättning, vilket är mycket glädjande, säger Christoffer Crafoord, avdelningschef på Trafikverket.

När det nya signalsystemet tas i bruk på Malmbanan i slutet av sommaren sker det med en annan version av signalsystemet som inte har detta fel.

Kontakter

Christoffer Crafoord, avdelningschef Trafikverket, 010- 123 39 44
Peter Jonsson, presskommunikatör Trafikverket, 010-123 42 20

Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye