Region Norrbotten

Lets gå – trampa på Norrbotten!

Dela

Barn rör sig allt mindre i vardagen och det är inte bra. Förut cyklade eller gick barnen till skolan. Idag blir de ofta skjutsade eller åker elsparkcykel eller A-traktor. Ökad vardagsmotion är en viktig del för att nå de rekommenderade 60 minuter av rörelse per dag. Bara en tredjedel av Norrbottens fjärdeklassare rör sig tillräckligt och siffran försämras med stigande ålder. I årskurs sju är det 73 procent som inte når målet och i gymnasiet 79 procent. 

Aktiva transporter är en god idé genom hela livet - för både soffpotatisar och hurtbullar. Det är ett enkelt sätt att ”riva av” motionen, för de som inte gillar att träna och ett hälsosamt och lågintensivt komplement för de som tycker om att göra det.

På 70-talet gick eller cyklade 90 procent av eleverna till skolan i Sverige. Motsvarande siffra för Norrbottens elever är idag 50 procent under barmarkssäsongen och 35 procent under vintern. Detta kan jämföras med finska Uleåborg, en stad i nordvästra Finland, ungefär i nivå med Piteå och Skellefteå. Här cyklar/går 90 procent av eleverna till skolan - året om!

Att vara fysiskt aktiv medför goda hälsoeffekter för bland annat barnens muskler, skelett och hjärta. Aktiva transporter har dessutom visat sig kunna bidra till förbättrad inlärning och förbättrade studieresultat, stärkt kompisskap i grannskapet och klassrummet, ökad självständighet och personlig utveckling och en känsla av stolthet över att både klara av att ta sig själva, men också över att ha bidragit till en bättre miljö

Ond cirkel – eller god spiral

Många upplever att trafiken och samhället har blivit farligare, men det är inte riktigt sant. Antalet olyckor har snarare sjunkit de senaste åren. Oron för trafik runt skolorna gör att många föräldrar väljer att köra sina barn till skolan vilket bidrar till en ond spiral av ökad biltrafik och olycksrisker i området. Forskning visar att där fler barn cyklar eller går till skolan skapas en god spiral där trafiksäkerheten ökar och miljöpåverkan minskar. Det är väldigt liten risk att under sin livstid träffas av blixten men faktiskt ännu mer ovanligt att barn skadas allvarligt eller omkommer när de går eller cyklar mellan skolan och hemmet.

Nationell rekommendation om aktiva transporter 2022

År 2022 kom den nationella rekommendationen om aktiva transporter där barn och föräldrar uppmanas att gå och cykla dit de ska där det går, året om, helt eller del av väg. I början tillsammans men så småningom kan barnet gå själv - när vuxna och barn tycker det fungerar, utifrån barnets förmåga och trafikmiljö.​

Lets gå – trampa på

I samband med skolstart får många norrbottniska hushåll, med barn i förskoleklass och årskurs fem, ett kuvert med uppmaning att välja aktiva transporter dit de ska framför att åka bil. Kampanjen är ett samarbete mellan Region Norrbotten, Luleå tekniska universitet samt åtta kommuner i Norrbotten. Under 2024 deltar Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Haparanda, Kalix, Luleå, Piteå och Överkalix. Här kan hushåll med barn i förskoleklass och årskurs fem delta i utlottning av 2500 kr till en cykel medan skolorna/lärarna i kommunen har möjlighet att tävla om 5000 kr för att arbeta mer aktiva transporter i undervisningen.

Goda vanor från barnsben har stor inverkan på hur vi tar hand om vår hälsa senare i livet. Det är kärlek att låta barnen gå och cykla till skolan! Lets gå – trampa på Norrbotten!

Kontakter

Kampanjansvarig, Region Norrbotten
Joanna Hansson, folkhälsostrateg vid hållbarhetsenheten, Regiondirektörens stab
E-post: Joanna.hansson@norrbotten.se
Tel: 0920-28 43 83
www.norrbotten.se/letsgatrampapa

Forskningsansvarig, Luleå tekniska universitet
Anna-Karin Lindqvist, biträdande professor
E-post: anna-karin.lindqvist@ltu.se
Tel: 0920-49 39 85
www.aktivaskoltransporter.se

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye