Luftfartens avgifter fortsätter öka
De flesta avgifterna inom luftfartsområdet, som betalas av flygbolagen, har ökat sedan 2016. Det gäller både årliga avgifter till Transportstyrelsen och avgifter kopplade direkt till flygningen. Det visar den nya rapporten Luftfartens avgifter 2016–2024.
Finansiering av infrastruktur och statlig verksamhet inom luftfarten är komplext och innehåller en rad olika avgifter, som till exempel passageraravgift, startavgift och slotkoordinering.
Det är de som bedriver flygtrafik som betalar avgifterna – det vill säga flygbolagen.
Vid en genomgång av avgifterna står det klart att de flesta avgifter har höjts sedan 2016. Det gäller både Transportstyrelsens årliga avgifter och de avgifter som betalas till andra aktörer, som till exempel Swedavia. En avgift som har mer än fördubblats är terminalavgiften på Arlanda. Även om man tar hänsyn till inflationen så är den sammanlagda avgiftsökningen ett faktum för många flygbolag.
Ytterligare ett exempel i rapporten är en fiktiv passagerarflygning mellan Stockholm Arlanda och Luleå där de sammanlagda avgifterna har ökat med 34 procent under perioden.
Men det är inte alla avgifter som har ökat över tid. Justerat för inflation har flera av Transportstyrelsens avgifter i stället minskat, som till exempel tillstånd för kommersiella flygtransporter (AOC), för vissa typer av flygbolag.
Fakta:
Årliga avgifter till Transportstyrelsen
- Tillstånd för kommersiella flygtransporter (AOC)
- Operativ licens (OL)
- Luftfartsskydd
- Övervakning av luftvärdigheten
- Luftvärdighetsorganisation (CAMO som ingår i ett AOC)
- Luftfartygsregistret
Avgifter kopplade till flygningar
- Startavgift för passagerarflygningar
- NOx-avgift
- CO2-avgift (betalas på Arlanda och Landvetter)
- Bulleravgift
- Terminalavgift
- Passageraravgift
- PRM (assistansservice för passagerare med funktionshinder och nedsatt rörlighet)
- Marktjänst (betalas på Arlanda och Landvetter)
- Bagageavgift (betalas på Arlanda och Landvetter)
- Slotkoordinering (betalas på Arlanda, Bromma och Landvetter)
- GAS-avgift (gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage)
- Undervägsavgift
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder
Länkar
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
210 personer omkom i vägtrafiken 202414.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Antal döda i vägtrafiken minskar. Under 2024 omkom 210 personer i vägtrafiken, vilket är det lägsta antalet sedan coronapandemin. Det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.
17 personer omkom till sjöss 202413.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Det inträffade 17 olycksfall med dödlig utgång inom den svenska sjöfarten och båtlivet 2024. Av dem skedde fyra inom yrkessjöfarten, vilket är den högsta siffran på över 15 år. Det visar Transportstyrelsens preliminära olycksstatistik.
Trafikverket vitesföreläggs på grund av säkerhetsbrister10.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Transportstyrelsen har beslutat att förelägga Trafikverket med vite på grund av de brister som identifierades vid tillsynen av införandet av det nya systemet för tågplanering, MPK. – Säkerhetsbristerna är allvarliga. För att resenärer, tågföretag och underhållsföretag inte ska drabbas fortsättningsvis behöver bristerna åtgärdas snabbt, säger Petra Särefjord, sektionschef vid Transportstyrelsen.
Försämrad tillgänglighet för många flygplatser10.1.2025 08:02:37 CET | Pressmeddelande
Möjligheten att ta sig till och från europeiska städer med flyg försämrades under 2024 jämfört med året innan. Detsamma gäller vid inrikesflygningar mellan svenska städer. Det visar en ny rapport från Transportstyrelsen.
Sänkt ålder för taxiförarlegitimation2.1.2025 09:01:00 CET | Pressmeddelande
Från och med den 1 januari sänks ålderskravet för taxiförarlegitimation från 21 år till 20 år: – Det innebär att en 20-åring som har haft B-körkort i minst två år nu kan ansöka om taxiförarlegitimation, säger Maria Åkerlund, utredare vid Transportstyrelsen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum