Bookmark Förlag

Fritiof Ajvides debutroman skildrar längtan i gängkriminalitetens Stockholm

Dela

När gangsterrapen svepte in över svenska topplistor och kulturdebatter svepte den även in i Fritiof Ajvides liv. Inspirerad av musiken tillbringade han tio intensiva dagar med att skriva grunden till det som skulle bli hans debutroman. Idag släpps Våldet under huden, en magnetisk historia om våld och vänskap i Stockholms undre värld, där det unika språket är en lovsång till rapen.

Fritiof Ajvide växte upp med två författarföräldrar och under uppväxten var närheten till litteraturen självklar. Men från att i ung ålder ha varit en bokslukare drabbades han vid tretton års ålder av psykisk ohälsa, vilket gjorde att han förlorade förmågan att läsa. Ajvide påbörjade en lång resa inom psykiatrin, och under flera år var musik hans enda sätt att ta till sig lyrik. När han till slut blev frisk bestämde han sig för att skriva en historia med musiken som fond. Idag släpps Våldet under huden, som redan har kallats för en ”stilsäker och befriande annorlunda debutroman” av Vi läser och en ”omtumlande läsupplevelse” av BTJ, som ger den 5 av 5 i betyg.

”Arbetet med manuset pågick under tio dagar i februari 2022. Jag skrev till musik från rappare som Owen, Sickan och Kev1n på så hög volym att högtalarna sprakade”, berättar Ajvide. ”Eftersom huvudpersonen S vill bli rappare är boken skriven som en hybrid mellan en roman och en låttext, fylld av rim och allitterationer.”

S är en vit juristson med en romantiserad idé om gangsterlivet. J är ledaren av ett kriminellt nätverk med lyrikambitioner. Kvällen de träffas flätas två trasiga själar samman för evigt. Snart tar S sina första steg i Stockholms skuggvärld och med J fyller han dagarna med ladd och sårbara samtal. Men deras närhet till varandra räcker inte för att hålla tillbaka längtan efter ett annat liv.  

Våldet under huden är en hypnotisk berättelse, olik allt annat jag läst”, säger Ebba Bandh, litterär chef på Bookmark Förlag. ”Med ett lekfullt språk som hyllar den svenska rapen skapar Ajvide en febrig läsupplevelse där inget är lämnat åt slumpen. Det är våldsamt, kärleksfullt och sanslöst vackert.”

Fritiof Ajvide är uppväxt på Rådmansö utanför Norrtälje och bor idag i Stockholm där han läser psykologprogrammet. Våldet under huden är hans debutroman och den första delen i Sviten om längtan. 

Ljudboken läses in av Alexander Salzberger.

För intervjuförfrågningar, vänligen kontakta: 
Jenny Schyttberg, Schyttberg PR
jenny@schyttberg.se0706-243023 

Kontakter

Bilder

Fotograf: Kajsa Göransson
Fotograf: Kajsa Göransson
Ladda ned bild
Fotograf: Kajsa Göransson
Fotograf: Kajsa Göransson
Ladda ned bild
Fotograf: Kajsa Göransson
Fotograf: Kajsa Göransson
Ladda ned bild
Omslag: Elina Grandin
Omslag: Elina Grandin
Ladda ned bild
Fotograf: Kajsa Göransson. Omslag: Elina Grandin.
Fotograf: Kajsa Göransson. Omslag: Elina Grandin.
Ladda ned bild
Omslag: Elina Grandin
Omslag: Elina Grandin
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Med hängivenhet till våra författare och engagemang för varje titel har Bookmark Förlag etablerat sig som ett av Sveriges ledande bokförlag. Vår ambition är att ge ut verkligt starka och unika titlar inom allt från skön- och facklitteratur till barnböcker.

Följ Bookmark Förlag

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bookmark Förlag

Bookmarks litterära chef Ebba Bandh skildrar olycksbådande och mörkt amerikanskt småsamhälle i självupplevd roman20.8.2024 09:59:22 CEST | Pressmeddelande

Ebba Bandh debuterar med En liten död, en storslagen roman om episk kärlek och mörk misär som utspelar sig mitt bland majsfält och djupa skogar på den amerikanska östkusten. Det är tidigt 2000-tal och huvudpersonen Lydia lämnar Sverige för ett år som utbytesstudent i USA. Hon hamnar i ett strikt konservativt och kristet arbetarklassamhälle. Orten är präglad av en allvarlig tragedi som har orsakat djupa trauman hos invånarna.

Dietistterapeuten undersöker psykologiska orsakerna bakom ätandet i ny handbok13.8.2024 13:45:00 CEST | Pressmeddelande

Idag släpps Kroppskontakt: Sunda kostvanor och en hälsosam relation till mat, boken som presenterar vägen till en hållbar livsstil bortom mirakeldieter, kaloriräkning och matförbud. Dietisten och terapeuten Karin Magnusson berättar om de psykologiska orsakerna bakom varför vi äter, och hur vi med stressreglering och självmedkänsla kan angripa problematiska ätbeteenden.

Maria Dufva och Friends släpper banbrytande bok för mellanstadiet1.8.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag släpps boken som kan förändra livet – för en hel generation. Värsta bästa livet är skriven av kriminolog Maria Dufva och Magnus Loftsson som är leg. psykolog och forskningsledare på Friends. Genom berättelser ur verkligheten guidas barnen att ta till sig de sju förmågor som har det starkaste vetenskapliga stödet att leda till en positiv förändring och minska våld mot och mellan barn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye