Boverket

E-tjänsten för att söka skrotningspremie öppnar 20 augusti

Dela

Från och med den 20 augusti kan privatpersoner som skrotar en äldre bil med förbränningsmotor få en premie på 10 000 kronor om de i samband med skrotningen köper eller leasar en ny eller begagnad elbil. I Boverkets e-tjänst ska det vara enkelt att söka den nya tillfälliga premien.

E-tjänsten öppnar 20 augusti

Tisdagen den 20 augusti klockan 10.00 öppnar vår e-tjänst för ansökningar till det nya tillfälliga skrotningsstödet. Genom att fylla i registreringsnumret på den skrotade bilen och elbilen kommer uppgifterna till ansökan att hämtas direkt från vägtrafikregistret. E-tjänsten kommer att finnas på Boverkets webbplats.

Vem kan söka stödet?

Det finns ett antal olika krav som måste vara uppfyllda för att skrotningspremien ska kunna ges. Här finns några av dessa:

  • Den skrotade bilen ska vara en personbil i klass 1 med en totalvikt på max 3 500 kilo.
  • Den skrotade bilen ska ha förbränningsmotor och vara klassificerad i utsläppsklass Euro 4 eller motsvarande äldre utsläppsklass. Den ska ha ägts av sökanden sedan den 6 september 2023, godkänts vid kontrollbesiktning någon gång efter den 6 juli 2022 och skrotats tidigast den 20 augusti 2024.
  • Skrotningen ska genomföras av en auktoriserad bilskrotare.
  • Elbilen ska vara klassificerad i utsläppsklass El. Elhybrider och laddhybrider omfattas inte av premien. Den ska ha registrerats på sökanden tidigast den 20 augusti 2024 (antingen som ägare eller leasingtagare/brukare), vara påställd och får inte ha belagts med körförbud.
  • Både skrotningen av den äldre bilen och införskaffandet av elbilen ska göras under perioden 20 augusti 2024 - 19 augusti 2025. Båda händelser måste ha registrerats i vägtrafikregistret innan ansökan kan göras. Det spelar däremot ingen roll i vilken ordning det sker.

En komplett beskrivning av de olika kraven finns på Boverkets webbplats: www.boverket.se/sv/bidrag--garantier/statlig-skrotningspremie/

Hur söker man stödet?

  • Ansökan ska göras av sökanden själv via Boverkets e-tjänst. E-legitimation krävs. Det går inte att ansöka med hjälp av ombud.
  • Premien kan endast sökas av privatpersoner och beviljas max en gång per sökande.
  • Genom att fylla i registreringsnumret på de två bilarna kommer de uppgifter som behövs för ansökan att hämtas direkt från vägtrafikregistret. E-tjänsten kommer att finnas på Boverkets webbplats.
  • E-tjänsten är öppen för ansökningar ända till den 19 augusti 2025. Tänk på det inte går att ansöka om skrotningspremie förrän samtliga registreringar har gjorts i vägtrafikregistret. Eventuella väntetider hos bilskrotare och bilhandlare eller leasegivare mot slutet av stödperioden kan innebära att kunden inte hinner lämna in sin ansökan i tid.

På vår webbplats finns även mer för den som har frågor om stödet. Där finns till exempel frågor och svar om som vad som räknas som en äldre bil och om du behöver bifoga handlingar till ansökan. Auktoriserade bilskrotare samt bilhandlare och leasegivare kan där också hitta stöd i sina kontakter med kunder.

Bakgrunden till premien

Den 25 juli beslutade Sveriges regering om att den som skrotar en äldre bil med förbränningsmotor kan få en premie på 10 000 kronor om de i samband med skrotningen köper eller leasar en ny eller begagnad elbil. Syftet med skrotningspremien är att bidra till minskade utsläpp av växthusgaser och påskynda omställningen av den svenska fordonsflottan. Boverket kommer att ansvara för handläggning, utbetalning och uppföljning av premien.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Boverket är myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende. Generaldirektör på Boverket är Anders Sjelvgren. Boverket är förvaltningsmyndighet för frågor om byggd miljö, hushållning med mark- och vattenområden, fysisk planering, byggande och förvaltning av bebyggelse, boende och bostadsfinansiering. Boverket har cirka 220 anställda i Karlskrona och Malmö och tillhör Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Följ Boverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Boverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye