Bokförlaget Stolpe

Hjalmar Söderberg och eftervärlden

Dela

 Doktor Glas, Den allvarsamma leken och Martin Bircks ungdom är romaner som litteraturälskare talar om med andakt. Men på sin tid ifrågasattes och hånades Hjalmar Söderbergs berättelser och gestaltningar. David Andersson har gått igenom en svensk ikons förattarskap. 

Italgraf Media AB

 Under år 2024 har den ikoniska författaren Hjalmar Söderberg varit mer aktuell än någonsin. Hans roman Doktor Glas har återfunnits på den läslista som Skolverket och Kulturrådet formulerat för att främja elevers läslust och författarna Åsa Nilsonne och Bengt Ohlsson har utgått från Söderbergs litterära universum i sina respektive nyutkomna romaner Fru Gregorius och Helga.

David Andersson har alltid fascinerats av författaren som motarbetades av etablissemanget och inte blev älskad på riktigt förrän 40 år efter sin död. I Hjalmar Söderberg och eftervärlden har han noga satt sig in i författarens ambitioner och texter och berättar tålmodigt om hur pendeln under 1980-talet svängde över till hans fördel. I stället för att beskrivas som en tungsint kuf får Söderberg benämningen ”orädd diktare, engagerad i sin tids samhällsfrågor”. 

–Jag har alltid tyckt mycket om Hjalmar Söderbergs litterära verk och har längeförundrats över hur lång tid det tog innan han fick det erkännande han förtjänat,säger David Andersson. Här har jag gått till grunden med hur det gick till.

Hjalmar Söderbergs ensamma tid som strykrädd tonåring, det kaotiska äktenskapet, kärleksaffärerna och flytten till Köpenhamn berörs också i den här genomgången av författarens texter. Hjalmar Söderberg och eftervärlden är en bok både för den som redan kan sin Söderberg och för den som har allt kvar att upptäcka. 

David Andersson är sedan 2007 redaktör på tidskriften Axess. Han har tidigare skrivit böcker om Gunnar Ekelöf, Arthur Koestler och Henry Kissinger

ISBN: 978-91-89882-00-3.
25 illustrationer. 17 x 24 cm. 176 sidor. Grafisk form: Patric Leo.
Utförande: Tryckt klotband med nedsänkt etikett och guldfolie, trådbunden med läsband.
September 2024. Kommer även som ljudbok och e-bok.

För mer information, intervjuförfrågningar eller samarbeten, vänligen kontakta:
Marie Birde
marie@stolpepublishing.se
+46 (0)702 20 23 08

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Italgraf Media AB
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om oss

Bokförlaget Stolpe ger ut fackböcker av hög kvalitet inom humaniora och samhällsvetenskap. Vi lägger stor vikt vid innehåll, design, repro, tryck och bindning. Flera av våra böcker finns även utgivna på engelska.

Följ Bokförlaget Stolpe

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bokförlaget Stolpe

Linné: natur och nation3.9.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Med sitt sexualsystem för indelning av växtvärlden blev Carl von Linné en av vetenskapens mest hyllade män. Mindre känt är att Linné även intresserade sig för nationernas självförsörjande och företrädde en ekonomisk modell som byggde på att man skulle odla saffran i Lappland och ris i Finland och att älgar skulle skolas om till tamdjur på svenska gårdar. Välkommen tillbaka till den tid och miljö som förklarar hur Linné resonerade och hur han sedermera kunde bli vår svenska blomsterkonung.

Världens mest protestantiska land: Sverige – det extrema landet lagom22.8.2024 12:30:00 CEST | Pressmeddelande

Religionen försvinner inte bara för att människorna slutar tro på Gud. I sekulära Sverige har den letat sig in i politiken, kulturen, arbetsmoralen och till och med vårt sätt att klä oss – det mesta går i grått och beige. Världens mest protestantiska land – är ett försök att förstå paradoxen Sverige, som både är väldigt sekulärt och extremt protestantiskt på samma gång.

Världsledande forskare utforskar framtidens politiska ledarskap i ny antologi24.6.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Leadership and Statecraft: Studies in Power Machiavellis observation om ledarskapets svåra balansgång är lika relevant i vår tid med förnyade militära, ekonomiska och kulturella konflikter, som den en gång var i 1500-talets Florens. Kinas framväxt, Rysslands attack mot Ukraina och den växande politiska och ekonomiska närvaron i den globala södern har aktualiserat frågan om vikten av kompetent ledarskap inom politiskt styre. Denna antologi utforskar utmaningarna för ledarskap och statskonst i en allt mer komplex värld och ställer frågan huruvida vi kan skapa politiska eliter som är kapabla att på ett säkert vis vägleda väst genom de många prövningar vi står inför. Genom att se till vårt förflutna såväl som till vår samtid undersöker världsledande forskare och skribenter hur ledarskapsidéer har utvecklats genom historien för att ge oss en större förståelse för statskonsten – och för vilka färdigheter och organisationer som krävs för att driva små stater, stora imperier och allt däremella

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye