Svenskarna drömmer om att vakna utvilade – men störs av fel temperatur, oro och smulor i sängen
Nio av tio svenskar anser att god sömn är viktigt och grundläggande för deras välmående, men samtidigt är det få som ger sig själva rätt förutsättningar för en god natts sömn. Detta är några av resultaten från IKEAs nya studie “Så sover svenskarna” – en undersökning där just svenskarnas sovvanor, rutiner och behov står i centrum.
En bekväm säng, mörker och en partner som inte snarkar är viktiga komponenter för en god natts sömn. Men knappt en av tio svenskar tror på att minska sin skärmtid innan läggning – detta trots att scrollandet på mobilen, att titta på serier eller spela spel på telefonen håller oss vakna om nätterna. Många störs av varma, ljusa sovrum och en partner som rör på sig under natten. Knappt hälften av svenskarna har rutiner som motsvarar behoven för bästa möjliga sömn. Samtidigt så visar studien, som är genomförd av Norstat på uppdrag av IKEA Sverige, att svenskarnas allmäntillstånd i stor utsträckning påverkas av sömnen.
– Många av oss vet vad vi behöver för en god natts sömn och vilka rutiner som krävs för att vi ska kunna sova bra, men ändå gör vi inte det. Goda nätter ger bättre dagar och vi behöver skapa förutsättningar i form av goda vanor och en miljö som bäddar för en god natts sömn, säger Martina Bjuvenius, heminredningschef på IKEA Sverige.
Var tredje svensk kollar ytterdörren för att sova gott
För svenskarna är det vanligast att sova med en partner, tätt följt av att sova själva. Mer förvånande är att det är fler som sover med husdjur i sängen, än med barn. Knappt två av tio svenskar sover inte särskilt bra, men det är bara lika många som sover riktigt gott och största delen av svenskarna lägger sig sent för att kliva upp tidigt. En av tre måste kolla att ytterdörren är låst, för att kunna sova gott. Svenskarna drömmer om att vakna utvilade, somna snabbt och att få sova minst sju till nio timmar.
– Vi ser en negativ trend i samhället där vi sover färre antal timmar och kvaliteten på sömnen blir sämre. Sömn är helt avgörande för vårt välmående och är mycket mer än bara sovandet. Det finns mycket vi kan göra för att må bättre och få en mer välfungerande vardag, säger Martina Bjuvenius.
Sovrummets miljö har stor påverkan på vår sömn och för svenskarna är en bekväm säng det viktigaste i sovrummet, tätt följt av bra kuddar och mörkläggningsgardiner. Ligger du och svettas på natten? Då är du inte ensam. Många störs av att sovrummet är för varmt, ljust och sängen för obekväm. Men även våra partner ställer till med problem – smulor i sängen, mobilskrollande, disk och matrester som står kvar och snus i sängen toppar listan över ovanor som vi stör oss på.
Vad kan man göra för att sova bättre?
- Öka din komfort. Komfort är en mycket viktig faktor för sömnen och väldigt individuell. Hur sover du? En fast eller en mjuk madrass beror på vilken sovställning du föredrar. Valet av kudde är också väldigt personligt.
- Skapa en sovzon. Mörker hjälper många att sova bättre. Mörkläggande gardiner och rullgardiner kan göra stor skillnad genom att blockera både naturligt ljus och ljuset från exempelvis gatlyktor.
- Håll sovrummet svalt. En bra riktlinje är att hålla temperaturen mellan 13 och 20 grader, beroende på hur svalt eller varmt du vill ha det. Man kan också anpassa temperaturen med bäddtextilier, genom att välja bäddtextilier tillverkade av olika material (som bomull eller linne) och justerade för din önskade temperatur (extra varm eller extra svalt).
- Dämpa ljud. Tjocka mattor och tunga gardiner hjälper till att absorbera ljud och dämpa vibrationer. Men knäpptyst är inte alltid idealet. Då kan välplacerade högtalare komma till pass, för att somna till avslappnande musik, eller vakna till favoritlåtarna.
- Förbättra luftkvaliteten med en luftrenare. En fläkt, AC-anläggning, luftrenare eller några gröna växter kan göra stor skillnad. Det är också viktigt att se till att luftfuktigheten där du sover inte är för hög. För mycket fukt hindrar fukten från att avdunsta från kroppen, vilket gör att vi känner oss obehagligt varma och klibbiga.
- Skapa en lugn oas. Om rummet är rörigt kan din sömn också bli det. Med rätt förvaringslösningar i sovrummet kan röran hållas borta och nattsömnen förbättras.
Resultat från undersökningen
- Hur sover du oftast? 56% sover med en partner, 41% sover själv, 11% sover med djur i sängen och 9% med barn. Hur gott sover du vanligtvis? Väldigt bra (17%), bra (31%), ganska bra (35%), inte så bra (14%), dåligt (3%), väldigt dåligt (1%).
- Vad kännetecknar en god natts sömn för dig? Att vakna utvilad (66%), att kunna somna när jag går och lägger mig (47%), att jag har sovit minst 7-9 timmar (40%), att få sova utan att bli störd av andra (31%), att få sova och vakna utan att sätta väckarklocka (26%).
- Hur mycket påverkas ditt allmäntillstånd av sömnen? 1 Väldigt lite (3%), 2 (11%), 3 (33%), 4 (36%), 5 väldigt mycket (17%).Vilka tider sover du?
- Jag går och lägger mig sent och går upp tidigt på morgonen (38%), jag går och lägger mig tidigt och går upp tidigt på morgonen (32%), jag går och lägger mig sent och sover länge (19%), jag går och lägger mig tidigt och sover länge (6%), jag sover i omgångar under dygnet (5%), jag sover på dagen då jag är vaken/jobbar på natten (1%).
- Vilka saker är viktigast för dig i ditt sovrum? Bekväm säng (86%), bra kuddar (67%), mörkläggningsgardiner/persienner (45%), bra täcke (29%), sköna lakan (27%), bra förvaring (3%), bra belysning (3%), snygga sängkläder (2%), snygg säng (1%).
- Vilka sovrutiner är viktiga för att du ska få bästa möjliga sömn? Bekväm säng/rätt kudde/täcke (74%), helt mörkt i sovrummet (43%), tid att varva ner före jag går och lägger mig (35%), se till att ytterdörren är låst (28%), sova bredvid någon jag tycker om (28%), rena lakan (25%), läsa bok (16%), insomningsljud som vitt brus, musik, podd (12%), sova ensam (12%), städat i sovrummet (12%), minimera skärmtid innan jag lägger mig (9%), öronproppar (6%), att ta sömnmedel (5%), titta under sängen (1%).
- Hur väl motsvarar dina faktiska sovrutiner de du behöver för att du ska få bästa möjliga sömn? 1 Inte alls väl (3%), 2 (10%), 3 (34%), 4 (39%), 5 Mycket väl (15%).
- Vad gör att du oftast somnar senare än du hade tänkt? Oro, stress (37%), serie/film-tittande (34%), mobilanvändande (33%), Tv/dator/mobil-spel (23%), hushållssysslor (13%), jag läser en bok (12%), jobb (11%), mina barn håller mig vaken (7%).
- Vad stör din sömn mest? Fel temperatur (46%), oro/stress (37%), jag har svårt att somna (24%), andras snarkningar (22%), för ljust i rummet (22%), obekväm säng/kudde/täcke (21%), allt, jag är lättväckt och vaknar av minsta ljud (17%), jag har generellt problem med sömnen (16%), jag väcks av att andra rör sig i sängen (partner, barn, husdjur) (15%), att inte sova hemma i min egen säng (15%), inget, jag sover gott (12%).
- Vad stör dig mest när du sover med någon? Han/hon snarkar/låter i sömnen (39%), han/hon rör sig i sömnen (15%), olika syn på vilken temperaturer sovrummet ska ha (13%), han/hon använder mobilen (8%), han/hon tar allt täcke (7%), han/hon tänder lampan eller vaknar på natten (7%), han/hon äter i sängen (3%), öronproppar (1%).
- Vilka ovanor stör du dig mest på hos andra i sovrummet, under vaken tid? Smulor i sängen (30%), kläder på golvet (23%), partner som scrollar på mobilen/tittar på skärm när man ska sova (23%), disk, skräp, matrester som står kvar (19%), snus i sängen (9%), partner som jobbar i sängen (4%), smink på kudden (3%).
Undersökningen är genomförd av marknadsundersökningsföretaget Norstat på uppdrag av IKEA Sverige. Svaren har samlats in i Norstats webbpanel under perioden 24 juni-2 juli 2024. Sammanlagt har 1 005 personer i åldrarna 18-89 år och uppåt deltagit i undersökningen.
Nyckelord
Kontakter
Pressjourstelefon – medieförfrågningar om IKEA Sverige
Tel:0476-44 07 70prse@ikea.comBilder
Om oss
IKEAs vision är att skapa en bättre vardag för de många människorna, vilka innefattar våra medarbetare, våra kunder och alla människor vår verksamhet berör. IKEA-produkterna består av rätt kombination av form, funktion, kvalitet, hållbarhet och ett lågt pris – vi kallar det demokratisk design. IKEA grundades i Älmhult 1943. Idag finns 21 IKEA-varuhus, samt ett tiotal planeringsstudios i Sverige. IKEA Sverige hade totalt 163 miljoner besök under verksamhetsåret 2023. I Sverige finns cirka 12 500 medarbetare inom Ingka-koncernen, varav cirka 10 000 inom varuhusorganisationen.
Följ IKEA
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från IKEA
IKEA lanserar ett nytt och personligt lojalitetsprogram för sina medlemmar13.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
IKEA Sverige blir ett av de första länderna i världen att lansera ett helt nytt lojalitetsprogram inom IKEA Family, där medlemmar nu får personliga förmåner. Genom att handla och interagera med IKEA samlar medlemmar nu poäng, vilket sedan kan omvandlas till personliga förmåner. Det nya poängsystemet innebär skräddarsydda belöningar anpassat efter varje kunds unika önskemål och behov.
Så sover svenska singlar – och så skapar du det perfekta sovrummet som singel11.11.2024 10:28:05 CET | Pressmeddelande
Sverige är ett land med många singelhushåll – fler än två miljoner hushåll består av en person som bor själv utan barn. Att leva själv innebär ofta att skapa ett hem som enbart speglar ens egna behov – och det gäller i högsta grad i sovrummet.
Julbordet hos IKEA är tillbaka med klassiska rätter i fokus14.10.2024 11:52:28 CEST | Pressmeddelande
Den 19 november är det premiär för ett av Sveriges största julbord – det hos IKEA. Julbordet serveras varje dag fram till och med den 19 december. Även i år skänker IKEA Sverige tio kronor för varje sålt julbord till Sveriges Stadsmissioner.
IKEA inleder samarbete med Nordens Ark och lanserar den naturinspirerade kollektionen SKOGSDUVA11.10.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
IKEA lanserar SKOGSDUVA, en ny barnkollektion inspirerad av den magiska svenska skogen. Mellan 14 oktober och 1 december går tio kronor för varje sålt mjukdjur direkt till Nordens Arks arbete till förmån för hotade djur.
IKEA Sverige fortsätter att ta marknadsandelar och investerar ytterligare i sänkta priser10.10.2024 13:01:16 CEST | Pressmeddelande
IKEA Sveriges försäljning för verksamhetsår 2024* uppgick till 17,7 miljarder kronor, en minskning med 7,9 procent jämför med föregående år. Under året har IKEA Sverige investerat 1,5 miljarder kronor i att sänka priserna och fler än 3200 produkter har fått ett nytt lägre pris. Investeringarna i sänkta priser, för att skapa ett mer tillgängligt och prisvärt sortiment, och att utveckla IKEA i Sverige fortsätter under kommande verksamhetsår.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum