Arla Jönköping satsar på energieffektivitet
Arla fortsätter att investera för att minska sin klimatpåverkan. För att effektivisera energianvändningen installerar det bondeägda kooperativet nu ett nytt värmeåtervinningssystem på mejeriet i Jönköping. Åtgärden innebär både minskade koldioxidutsläpp och sänkta energikostnader.

– För två år sedan invigde vi en ny bioenergianläggning på mejeriet och nu tar vi ytterligare ett steg på hållbarhetsresan. Det är viktigt att både mjölkbönderna och konsumenter kan känna sig trygga med att vi förvaltar mjölken på ett ansvarsfullt sätt, säger Martin Drobena, mejerichef på Arla Jönköping.
Det nya värmeåtervinningssystemet på mejeriet i Jönköping tas i drift inom de närmaste dagarna. Genom att återanvända överskottsvärme från anläggningens kyltorn kan mejeriet minska sina koldioxidutsläpp med cirka 214 ton per år.
– Arla har högt uppsatta hållbarhetsmål och för att vi ska nå dem är det oerhört viktigt att vi använder våra resurser på bästa sätt. Det här är en fiffig lösning som både gynnar miljön och sänker våra energikostnader, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla.
Sparar energi – och miljoner
Mjölk med längre hållbarhet steriliseras genom att först värmas upp till cirka 150 grader Celsius och sedan snabbts kylas ner igen. Förut blåstes överskottsvärmen från kylningsprocessen ut i omgivningen, vilket innebar att ungefär 9 300 megawattimmar energi gick till spillo. Nu kan det mesta av överskottsvärmen istället tas till vara i mejeriets värmecentral.
Enligt en studie från ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark AB kommer överskottsvärmen från kyltornet att kunna ersätta 63 procent av den energi som tidigare köpts in för att värma upp lokalerna. På så sätt innebär investeringen också en årlig besparing på nästan två miljoner kronor.
Fakta om Arlas mejeri i Jönköping
Arla Jönköping är ett av Europas modernaste färskvarumejerier. Anläggningen är helt fossilfri och drivs med förnybar el och energi. De 400 medarbetarna tar varje dag emot drygt 500 000 kilo mjölk från 280 Arlagårdar i Småland – runt 200 miljoner kilo om året. Av den näringsrika råvaran görs mjölk, fil och grädde som konsumeras lokalt, nationellt och även internationellt. Mejeriet är en strategiskt viktig anläggning för mjölk med lång hållbarhet (ESL).
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Länkar
Om oss
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Han tar över rodret för Arla Jönköping8.12.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag tillträder Johan Barkinge som ny chef för Arlas mejeri i Jönköping. Han tar därmed över ledarskapet för en av Europas mest moderna anläggningar.
Ny undersökning: fyra av tio högstadieelever går till skolan utan frukost8.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Många elever går till skolan utan frukost – bland högstadietjejer är det nästan varannan. Det visar Arlas återkommande rapport Frukostbarometern 2025, som tyder på att morgonmålet är en bortprioriterad vana i många familjer. Samtidigt minskar antalet kommuner som erbjuder skolfrukost, enligt Livsmedelsverkets senaste kartläggning. – Frukost i skolan kan ge stora vinster för både enskilda individer och samhället i stort, säger Elin Boll, disputerad hälso- och nutritionsexpert på Arla.
Arla på Di Debatt: Satsa på gratis frukost i skolan5.12.2025 11:36:22 CET | Pressmeddelande
Arla lyfter i dag behovet av en nationell satsning på skolfrukost på Dagens industris debattsida. Gratis frukost i landets skolor är en enkel men kraftfull reform som kan bidra till bättre hälsa, ökad jämlikhet och starkare skolresultat, skriver Sverigechefen Cecilia Kocken. Artikeln återges i sin helhet nedan.
Miljonsatsning i Falkenberg för att möta cottage cheese-boomen2.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Bondeägda Arla satsar nästan 70 miljoner kronor (6 miljoner euro) i mejeriet i Falkenberg för att tillgodose konsumenternas ökande aptit på KESO® cottage cheese. Investeringen stärker svensk matproduktion och bidrar till ökad livsmedelsberedskap, samtidigt som den ger Europas största cottage cheese-anläggning möjlighet att fortsätta växa.
Mjölkpriset till bönderna sänks i december28.11.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Arla justerar mjölkpriset till bönderna nedåt i december, till följd av snabbt ökande mjölkvolymer globalt och pressade råvarupriser. Ersättningen för ekologisk mjölk ligger kvar på samma nivå.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum