Arla Jönköping satsar på energieffektivitet
Arla fortsätter att investera för att minska sin klimatpåverkan. För att effektivisera energianvändningen installerar det bondeägda kooperativet nu ett nytt värmeåtervinningssystem på mejeriet i Jönköping. Åtgärden innebär både minskade koldioxidutsläpp och sänkta energikostnader.
– För två år sedan invigde vi en ny bioenergianläggning på mejeriet och nu tar vi ytterligare ett steg på hållbarhetsresan. Det är viktigt att både mjölkbönderna och konsumenter kan känna sig trygga med att vi förvaltar mjölken på ett ansvarsfullt sätt, säger Martin Drobena, mejerichef på Arla Jönköping.
Det nya värmeåtervinningssystemet på mejeriet i Jönköping tas i drift inom de närmaste dagarna. Genom att återanvända överskottsvärme från anläggningens kyltorn kan mejeriet minska sina koldioxidutsläpp med cirka 214 ton per år.
– Arla har högt uppsatta hållbarhetsmål och för att vi ska nå dem är det oerhört viktigt att vi använder våra resurser på bästa sätt. Det här är en fiffig lösning som både gynnar miljön och sänker våra energikostnader, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla.
Sparar energi – och miljoner
Mjölk med längre hållbarhet steriliseras genom att först värmas upp till cirka 150 grader Celsius och sedan snabbts kylas ner igen. Förut blåstes överskottsvärmen från kylningsprocessen ut i omgivningen, vilket innebar att ungefär 9 300 megawattimmar energi gick till spillo. Nu kan det mesta av överskottsvärmen istället tas till vara i mejeriets värmecentral.
Enligt en studie från ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark AB kommer överskottsvärmen från kyltornet att kunna ersätta 63 procent av den energi som tidigare köpts in för att värma upp lokalerna. På så sätt innebär investeringen också en årlig besparing på nästan två miljoner kronor.
Fakta om Arlas mejeri i Jönköping
Arla Jönköping är ett av Europas modernaste färskvarumejerier. Anläggningen är helt fossilfri och drivs med förnybar el och energi. De 400 medarbetarna tar varje dag emot drygt 500 000 kilo mjölk från 280 Arlagårdar i Småland – runt 200 miljoner kilo om året. Av den näringsrika råvaran görs mjölk, fil och grädde som konsumeras lokalt, nationellt och även internationellt. Mejeriet är en strategiskt viktig anläggning för mjölk med lång hållbarhet (ESL).
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Länkar
Om oss
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Efter TikTok-boomen – rekordår för KESO©-fabriken17.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Efterfrågan på KESO© och cottage cheese är större än någonsin, såväl nationellt som globalt. Och mejeriet i Falkenberg, som förser både Sverige och stora delar av Europa med cottage cheese, har svarat upp. Redan i november slog anläggningen sitt tidigare produktionsrekord från 2021, när man passerade 21 000 ton cottage cheese.
Arla Vimmerby nu 30 procent mer energieffektivt13.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Lagom till Arlas 20-årsjubileum i Vimmerby är mjölkpulverfabriken nu 30 procent mer energieffektiv. Det är resultatet av ett nära samarbete med energipartnern Adven som inleddes 2021, som även gjort anläggningen helt fossilfri. Efter flera genomförda projekt skördar det bondeägda företaget nu frukten i form av minskade kostnader och sänkta koldioxidutsläpp.
Pension för lussekatten?12.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Lussekatt, lussebulle, saffransbulle eller djävulskatt? Kärt barn har många namn, och en ny undersökning på Arla.se visar att Sverige är delat. En sak är dock säker – det saffransgula bakverket har en självklar plats i det svenska jul- och luciafirandet.
Arla i Di: Kom igen Kristersson och Kullgren!3.12.2024 09:59:07 CET | Pressmeddelande
Arla efterlyser i dag regeringens uppdaterade livsmedelsstrategi på Di Debatt. Sverigechefen Cecilia Kocken skriver att det nu är dags för hela regeringen att sätta fart. Artikeln publicerades hos Dagens industri i dag. Den kan också läsas nedan.
Mjölkpriset till bönderna fortsätter att klättra29.11.2024 13:00:00 CET | Pressmeddelande
För åttonde månaden i rad höjer Arla priset som bönderna får betalt för sin mjölk. Ersättningen ökar i december med 11,4 öre per kilo för konventionell mjölk och 22,8 öre per kilo för ekologisk.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum