Region Norrbotten

Ärenden på hälso- och sjukvårdsnämndens möte 29 augusti

Dela

Hälso- och sjukvårdsnämnden behandlar ett 15-tal punkter på sitt kommande sammanträde. Här är en sammanfattning av några av de ärenden som tas upp.

Översyn av primärvårdens struktur

Division Nära har gjort en översyn av primärvårdens struktur. Man har särskilt belyst effekterna av att Kalix, Björknäs och Kiruna hälsocentraler slagits samman till större enheter. Fokus har legat på effekterna och medarbetarnas upplevelse av sammanslagningarna samt betydelsen av hälsocentralers storlek för måluppfyllelse.

Slutsatsen av översynen är att det inte finns behov av en förändrad struktur inom primärvården. Däremot finns behov av förändrade arbetssätt.

Finansiering till Samordningsförbundet Södra Norrbotten föreslås öka

Samordningsförbundet Södra Norrbotten består av Region Norrbotten, Luleå, Piteå, Älvsbyn och Boden kommuner samt Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Förbundet bedriver finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser inom kommunerna. Verksamheten finansieras till hälften av statliga medel, 25 procent av Region Norrbotten och resterande 25 procent gemensamt av kommunerna.

Inför 2025 föreslås finansieringen utökas med tio procent, vilket innebär 187 509 kronor för Region Norrbottens del. Den totala finansieringen från Region Norrbotten uppgår därmed till 2 062 597 kronor.

Revisionsrapport

Revisorerna har granskat hur hälso- och sjukvårdsnämnden har utfört sitt arbete. De har kommit fram till att:

  • Hälso- och sjukvårdsnämnden bedriver verksamheten på ett inte helt ändamålsenligt sätt.
  • Hälso- och sjukvårdsnämnden bedriver verksamheten på ett ekonomiskt tillfredsställande sätt.
  • Hälso- och sjukvårdsnämnden bedriver verksamheten med en inte helt tillräcklig intern kontroll.

För att förbättra arbetet föreslår revisorerna att nämnden ska överväga att komplettera verksamhetsplanen med ingångsvärden för samtliga styrmått för att underlätta uppföljning och analys av måluppfyllelse. Man ska också säkerställa att tydliga åtgärder vidtas för att nå målen för verksamheten. Det sista förslaget är att nämnden ska se till att det upprättas en dokumenterad riskanalys, bland annat för att säkerställa att internkontrollplanen upprättas i enlighet med givna direktiv.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

Lets gå – trampa på Norrbotten!15.8.2024 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Barn rör sig allt mindre i vardagen och det är inte bra. Förut cyklade eller gick barnen till skolan. Idag blir de ofta skjutsade eller åker elsparkcykel eller A-traktor. Ökad vardagsmotion är en viktig del för att nå de rekommenderade 60 minuter av rörelse per dag. Bara en tredjedel av Norrbottens fjärdeklassare rör sig tillräckligt och siffran försämras med stigande ålder. I årskurs sju är det 73 procent som inte når målet och i gymnasiet 79 procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye