Statens Institutionsstyrelse

Färre avvikningar och minskat hot och våld under sommaren på SiS

Dela

2024 års sommarperiod vid Statens institutionsstyrelses (SiS) ungdomshem har präglats av större stabilitet och färre allvarliga incidenter än tidigare somrar. Den positiva utvecklingen beror till stor del på en ökad noggrannhet i det grundläggande säkerhetsarbetet.

Bilden får användas fritt för redaktionella ändamål. Foto: Auri Andersson/Statens institutionsstyrelse.

– Det är glädjande att vi ser ännu tydligare effekt av det omfattande arbete vi gör för att stärka tryggheten. Det finns ett annat säkerhetstänk bland medarbetarna i den dagliga verksamheten. Till detta kommer att vi infört strukturerade säkerhetsbedömningar och lokala säkerhetssamordnare vid varje institution. Trygghet och säkerhet är en absolut förutsättning för att kunna bedriva en god vård och behandling, säger säkerhetsdirektör Christer Johansson.

36 avvikningar inträffade inom ungdomsvården under perioden juni-juli 2024, jämfört med 50 avvikningar under samma period 2023. SiS hade 103 avvikningar under samma period 2022. Siffrorna avser de barn och unga som LVU-placerats inom SiS av socialtjänsten. Inga avvikningar har rapporterats gällande brottsdömda unga inom den slutna ungdomsvården sedan maj 2023.

40 incidenter av hot och våld mellan barn och unga registrerades under perioden juni-juli 2024. Detta är avsevärt lägre än de 96 incidenter som registrerades under samma period 2023. Det är även lägre än de 68 incidenter som registrerades under 2022.

257 incidenter av hot och våld mot medarbetare registrerades under perioden juni-juli 2024. Även i denna kategori kan SiS konstatera en minskning jämfört med 2023, då 365 incidenter registrerades under samma period. 2022 registrerades 524 incidenter under samma period.

Kontakter

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Vi behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.

Myndigheten har 21 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet. Huvudkontoret ligger i Solna.

Chef för myndigheten är generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark. SiS hör till Socialdepartementets verksamhetsområde.

Följ Statens Institutionsstyrelse

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens Institutionsstyrelse

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye