SiS ajournerar förhandlingar om Vemyra ungdomshem
Statens institutionsstyrelse (SiS) vill göra ytterligare ett försök att stärka kvaliteten vid Vemyra ungdomshem i Sollefteå kommun. Myndigheten har därför beslutat att ajournera förhandlingarna om avveckling till januari 2025 som senast.
– Barn och ungas vårdbehov, och samhällsutvecklingen i stort, kräver att vi tar ansvar och ser över alla möjligheter att möta platsbehovet. Vi vill också säkerställa att alla alternativ är uttömda innan vi fattar ett slutgiltigt beslut. Men utmaningarna för Vemyra kvarstår, och nu måste det vända. Kommer vi inte tillrätta med kvalitetsbristerna kommer verksamheten behöva avvecklas, säger ungdomsvårdsdirektör Birgitta Dahlberg.
Under de kommande månaderna kommer SiS jobba med tät uppföljning av verksamheten utifrån det systematiska kvalitetsarbetet. Myndigheten kommer även att värna en fortsatt god och konstruktiv dialog med Sollefteå och Kramfors kommuner. Att kommunledningarna sträckt ut en hand för att bistå med kompetensförsörjningen vid Vemyra har haft betydelse för beslutet att ajournera förhandlingarna om avveckling.
Förslaget att avveckla verksamheten vid Vemyra har sin grund i att ungdomshemmet under en längre tid haft utmaningar i att säkra både kompetensförsörjning på sikt och personalresurser för den dagliga bemanningen. Över tid har Vemyra uppvisat stora kvalitetsbrister i vård- och arbetsmiljö, trots återkommande handlingsplaner med åtgärder.
Om det under kommande månader uppstår brister, eller att de brister som redan finns inte kan åtgärdas, kan det finnas anledning till att återuppta förhandlingarna om Vemyra i förtid.
Kontakter
Natalia RylanderPressekreterare
Tel:010-4534644Tel:070-2048251natalia.rylander@stat-inst.seStatens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Vi behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.
Myndigheten har 21 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet. Huvudkontoret ligger i Solna.
Chef för myndigheten är generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark. SiS hör till Socialdepartementets verksamhetsområde.
Följ Statens Institutionsstyrelse
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens Institutionsstyrelse
100 fler platser inom SiS28.10.2024 08:58:30 CET | Pressmeddelande
Behovet av att omhänderta barn och unga ökar dramatiskt i samhället, och platssituationen inom Statens institutionsstyrelse (SiS) är mycket ansträngd. Därför har myndigheten fattat beslut om att tillgängliggöra 100 ytterligare platser till den 31 mars 2025. Arbetet ska samordnas av säkerhetsdirektören.
SiS öppnar ungdomshem utanför Lindesberg18.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Platsbristen inom Statens institutionsstyrelse (SiS) är fortsatt mycket ansträngd. Myndigheten har därför beslutat att återöppna Granhult utanför Lindesberg i början av 2025. Granhult kommer att fungera som satellitavdelning till Bergsmansgårdens ungdomshem. Målgruppen blir äldre flickor i den lägsta säkerhetsklassen.
Råby ungdomshem får fler platser1.10.2024 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
SiS ungdomshem Råby tar över delar av LVM-hemmet Lundens lokaler för att bedriva ungdomsvård. Lunden kommer fortsatt att bedriva missbruksvård för kvinnor över 18 år.
Tillskott på upp till 35 platser inom SiS ungdomsvård25.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Från och med mitten av november 2024 blir Gudhemsgården, i Falköping, ungdomshem och kommer då ta emot icke skolpliktiga pojkar (15–21 år). Tidigare har LVM-hemmet tagit emot unga missbrukande män.
SiS utökar antalet platser för sluten ungdomsvård23.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 1 januari 2023 verkställde drygt 50 unga sluten ungdomsvård (LSU) vid ett av Statens institutionsstyrelses (SiS) ungdomshem. I dagsläget handlar det om 177 unga. Den tredubbling som skett på ett och halvt år får stora konsekvenser för SiS. Därför ställs nu verksamheterna vid Klarälvsgården, Sundbo och Råby ungdomshem om för att enbart ta emot brottsdömda unga.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum