Dagens industri

Di Tech Excellence Awards: De är årets digitala stjärnor

Dela

Juryn har gjort sina val – nu är finalisterna i Tech Excellence Awards utsedda. För 20:e året ska årets tyngsta it-utmärkelser delas ut. 

De fem finalisterna till Årets CIO, från vänster Anders Lundsten, Folksam, Sofia Sirvell, Sandvik, Ann-Marie Ovin, Advokatfirman Vinge, Annette Eriksson, Saab, Marcus Matteby, Sundsvalls Kommun
De fem finalisterna till Årets CIO, från vänster Anders Lundsten, Folksam, Sofia Sirvell, Sandvik, Ann-Marie Ovin, Advokatfirman Vinge, Annette Eriksson, Saab, Marcus Matteby, Sundsvalls Kommun

”Alla finalister har gjort en tydlig resa och har ett starkt case varför just de ska vinna”, säger juryns ordförande, Henrik Ek, techreporter på Dagens industri.

Han konstaterar att det är viktigare än någonsin att lyfta fram personer och företag som är förebilder och inspiratörer när digitaliseringen nu går in i en ny fas, bland anant med utvecklingen inom generativ AI. Alla branscher och sektorer kommer att beröras i grunden.

Tech Excellence Awards delas ut av Dagens industri i tre kategorier - Årets CIO, Årets transformation och Årets hållbara brobyggare. Alla nominerade kandidater granskas och intervjuas av konsultföretaget Accenture i en noggrann utvärderingsprocess. En expertjury utser finalisterna och slutligen de tre vinnarna som avslöjas den 8 oktober. Prisutdelningen hålls i anslutning till Dagens industris event Tech Strategy Summit i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm den 8 oktober.

Här är alla finalister:

Årets CIO

Anders Lundsten, CIO Folksam
Har med sin breda branscherfarenhet genomfört en omfattande kulturförändring på Folksam, där han har höjt företagets värdering av innovation, etablerat nya styrningsprocesser och skapat en samarbetskultur.

Annette Eriksson, CIO Saab
Har drivit fram tidsbesparande digitaliseringar och etablerat flertalet Center of Excellence för innovation. En respekterad ledare med god kommunikationsförmåga och djup erfarenhet.

Ann-Marie Ovin, CIO Advokatfirman Vinge
Har drivit innovativa och värdeskapande initiativ inom AI och informationssäkerhet. En engagerad ledare som har integrerat IT i verksamhetsutvecklingen.

Marcus Matteby, CIO Sundsvalls kommun

Har med sin tekniska kunskap och framträdande ledarskap genomfört en stor digital transformation som har möjliggjort innovativa lösningar och ökat Sundsvalls digitala mognad.

Sofia Sirvell, CDO Sandvik
En nyckelspelare i Sandviks digitala skifte som leder en agil transformation och har byggt upp nya förmågor inom bland annat AI, cybersäkerhet och hållbarhet.

Kategori Årets transformation

E-apoteket
Apoteket AB
Genom att samla hela E-handelslagret på en plats, samt införande av högautomatiserad logistik, plockas 95 procent av läkemedel av maskiner. Denna investering på 250 Mkr har krävt utbyte av alla IT-system samt nytt affärssystem och beskrivs som största projektet någonsin. Projektet har minskat kostnaden per order kraftigt och anses vara en bidragande orsak till att Apoteket AB ökat sina marknadsandelar.

EKC Transformation
Riksbyggen
Riksbyggens digitaliseringsprojekt, vilket bland annat innebär digitala aviseringar, AI-drivna processer, en ny app och automatiserade processer för hyresgäster och boende, är ett av deras största. Investeringen på 40 Mkr, som involverat ett hundratal personer och 20 system, beräknas spara 20 Mkr per år genom effektivisering, automatiserade processer och kortare ledtider samt minskad klimatpåverkan.

Luna
Fora
Fora har bytt försäkringssystem och affärsmodell till månadsvis pensionsplacering, deras största projekt hittills. Det har involverat mer än halva företaget, hälften av deras 113 000 anslutna företag och de flesta system. Projektet krävde hög kompetens för att integrera komplext nytt system och gammalt. Det har gett bättre kundvärde, förenklade IT-miljöer och lägre kostnader, vilket kan sänka avgifter.

Tjänsteplattform
Reitan Convenience
Ny tjänsteplattform för franchisetagare, en investering på ca 5 Mkr som involverade ca 40 personer, påverkade 500 franchisetagare och ca 30 system. Fördelarna inkluderar snabbare affärsutveckling, kortare time to market och automatiserade flöden. Nya funktioner och features har utvecklats, en leverantörsportal har lanserats, hållbarhetsdata på produktnivå har tillgängliggjorts och analyser på koldioxidutsläpp kan numera genomföras.

NextGen
Zinnovate/UPS
Zinnovate har implementerat logistiksystemet Wise Tech Global för UPS Global Supply Chain Solutions i en big bang-lansering i 150 länder, vilket är UPS största projekt på många år. Det involverade 20 personer från Zinnovate, över 100 från UPS, 20 system och 8 000 användare. Besparingen är mycket omfattande och årligen återkommande för samtliga 150 länder. Systemet ökar UPS automation, produktivitet och kvalitet.

Kategori Årets Hållbara Brobyggare

Hållbarhetsredovisning BRF
Riksbyggen
Genom att samla in hållbarhetsdata och skapa automatiska rapporter om BRF hållbarhetsprestanda har 25 000 styrelsemedlemmar möjlighet att få förslag på förbättringar inom föreningen. Projektet driver på hållbarhetsarbetet och ökar transparensen i branschen samt kan inspirera 500 000 svenskar att leva mer hållbart.

Hållbar IT
Södra Skogsägarna
En återcirkuleringsprocess för hårdvara som förlänger produktens livslängd och som har påverkat företagets 3 500 medarbetare. Med en investering på 2 Mkr år 1 har projektet resulterat i stora besparingar och uppskattningsvis 136 ton i minskade koldioxidutsläpp varje år.

ICA Paket
ICAx och Early Bird
ICA-gruppens innovationshub ICAx och Early Bird transformerar paketmarknaden genom samtransport med fokus på en förbättrad affär för e-handlare och ett minskat klimatavtryck per paket. Ca 20 Mkr har investerats och utifrån befintlig infrastruktur har en helintegrerad pakettransportör byggts. Just nu har de 600 ombud och täckningsgrad om 80 procent av Sveriges hushåll. Genom samkörning finns potential om minskat klimatavtryck med 25-50 procent. Adlibris och Apotek Hjärtat har bland annat anslutit sig till tjänsten.

Impact Assessment
Helsingborg/ClimateView/Afry
Helsingborg har tillsammans med ClimateViews digitala verktyg tagit fram ett datadrivet underlag för stadens klimatomställningsarbete, där ramverket hjälper staden att bryta ner åtgärderna och göra en effektbedömning. Analysen har synliggjort 1600 nya insatser och visar att Helsingborg kan minska utsläppen med ca 65-75 procent genom de föreslagna åtgärderna.

Luna
SEB Tellus
SEB Tellus har skapat en unik produkt där de med automatiserade AI/ML-modeller och statistisk analys i Google Cloud har möjliggjort träffsäker estimering av hållbarhetsfaktorer för bolag som inte har rapporterat hållbarhetsdata. Beräknas ha krävt 2,5 miljoner i resurser att bygga upp till att nu generera helt nya produkter, rådgivning och därmed nya intjäningsströmmar åt banken.

Årets jury

En expertjury har utsett finalister. Här är årets juryledamöter

  • Henrik Ek, techreporter, Dagens industri, juryns ordförande.
  • Josefin Olsson, Sweden Lead Technology Strategy & Advisory, Accenture.
  • Mattias Forsberg, tidigare CIO, Handelsbanken.
  • Johan Magnusson, professor i informatik, Göteborgs universitet.
  • Charlotte Svensson, COO, Sanoma Learning
  • Magnus Mähring, professor i entreprenörskap och digital innovation, Handelshögskolan i Stockholm.
  • Johanna Kjellberg, interims-CIO och styrelseproffs.

Fakta:
Här är de tre kategorierna i Di Tech Excellence Awards

Årets CIO
En ledare inom it, tech och digitalisering som har gjort verklig skillnad för sin verksamhet och som kan uppvisa mätbara och tydliga resultat. Kravet är att personen ingår i organisationens ledning. Kandidaterna utvärderas utifrån en rad kriterier såsom innovation, ledarskap, värdeskapande och hållbarhet. Till vinnare utses den som varit mest framgångsrik i sitt arbete och som är en förebild och inspirationskälla för andra.

Årets transformation
För förändringsprojekt inom verksamhets- eller affärsutveckling som levererat ett tydligt värde för företaget, organisationen eller för samhället. Projekt som kan visa digitaliseringens styrka och möjligheter, och som kan inspirera andra på den digitala resan. Mätbara resultat och potential till skalbarhet är viktiga kriterier i juryns bedömning.

Årets hållbara brobyggare
För insatser som skapat konkret nytta genom ett samspel mellan digital och grön omställning. Det kan vara verksamhets- eller affärsprojekt som visar hur digitala verktyg och processer kan bidra till att öka takten i omställningen till ett mer hållbart samhälle, och som kan tjäna som inspiration i andras hållbarhetsarbete.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Dagens industri har cirka 150 anställda och en omsättning på cirka 750 miljoner kronor. Vd för Dagens industri är Anders Eriksson och chefredaktör är Peter Fellman. Dagens industris redaktion producerar både den rosa dagstidningen och veckomagasinet Di Weekend.

di.se och Di Digital jobbar cirka 30 personer som, tillsammans med printupplagan, jobbar för att ge Di-läsaren de senaste nyheterna inom näringslivet samt fördjupningar och analyser dygnet runt i både text-, rörligt- och podd-format.

Försäljningen på Dagens industri sköts av två avdelningar: upplaga och annons. Övriga avdelningar är ekonomi, it, tryck och distribution samt hr.

Följ Dagens industri

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens industri

Dagens industri utnämner Näringslivets mäktigaste kvinna 20238.3.2023 06:59:28 CET | Pressmeddelande

Anna Borg, vd på Vattenfall, har idag utnämnts till Näringslivets mäktigaste kvinna 2023 av Dagens industri. “ Att jag får utmärkelsen är ett tecken på att energifrågorna är så viktiga. För mig betyder makt att ha förmånen att kunna påverka. Och det är viktigt, men man måste se sig själv i ett sammanhang. Ingen person har ett enskilt inflytande, man måste omge sig med kompetenta kollegor” säger Anna Borg i en kommentar

Dagens industri utnämner Näringslivets mäktigaste kvinna 20228.3.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Caroline Berg, styrelseordförande, Axel Johnson, har idag utnämnts till Näringslivets mäktigaste kvinna 2022 av Dagens industri. Motiveringen lyder som följer: "Svensk handels mesta maktspelare har med sitt inflytande över svenskarnas konsumtionsmönster en nyckelroll i den gröna omställningen. Med starkt fokus på både miljömässig och social hållbarhet följer hon familjetraditionen."

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye