Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Finns idrottsplatser med i kommunernas framtidsplaner?

Dela

Riksidrottsförbundets kommunenkät visar att bara en av tre kommuner har ett idrottspolitiskt program respektive en lokalförsörjningsplan och endast en av fyra anger att idrott beskrivs med mer än enstaka ord i översiktsplanen.

Bildbyrån EJ fri att använda

– Det är mycket oroande att det är så få kommuner som har idrottshallar och idrottsytor med i planeringen i våra samhällen och städer då det handlar om mötesplatser över gränser som främjar motion och hälsa. Efter sommarens OS och Paralympics har unga inspirerats att prova på idrott.  En förutsättning för de lokala idrottsföreningarnas arbete är att det finns plats att vara på, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.  

Plats för idrott såsom idrottshallar, klubbstugor, skidspår och vatten, är en av idrottens avgörande framtidsfrågor. Utan rätt förutsättningar stannar idrotten och föreningslivet. Många idrottsplatser är från 60- och 70-talet och har stora renoveringsbehov. Dagens urbanisering och förtätning gör att det är ont om mark i våra växande kommuner. Utmaningarna behöver mötas med visioner, handlingsplaner och politiska krafttag.  

Riksidrottsförbundets kommunstudie visar att majoriteten av kommunerna varken har idrottspolitiska program (1 av 3), någon nulägesanalys (1 av 4) eller lokalförsörjningsplan (1 av 3). Likaså är det endast en av fyra kommuner som har med idrott (eller motsvarande) med mer än enstaka ord eller med ett kapitel i sin översiktsplan.  

– I mina samtal med kommuner säger de flesta att en tydlig struktur är en viktig faktor för att möta föreningslivet och medborgarnas efterfrågan samtidigt som de brottas med behovet av att minska ohälsa och stillasittande. Trots det planerar inte kommunerna för idrott. Det måste till en förändring för att barn och barnbarn, oavsett var de bor, ska kunna leva aktiva och välmående liv i framtiden, säger Anna Iwarsson. 

Kommunstudien visar också att kommunala program, analyser och planer inte är tillgängliga på kommunernas hemsidor. Knappt en av tio kommuner har dem tillgängliga på nätet. 

– För att föreningslivet ska kunna samarbeta med kommuner på bästa sätt, är det också viktigt att förstå vilka framtidsplaner som finns. Transparens är en förutsättning för att vi ska kunna bidra och hjälpa till, säger Anna Iwarsson.  

Folkhälsa och fysisk aktivitet är en viktig fråga för alla kommuner. Men många brottas med behovsbilden, vad invånarna efterfrågar. Riksidrottsförbundet (RF) menar att frågan om platser för idrott och fysisk aktivitet behöver bli mer konkret. Det är därför viktigt med nulägesanalyser och lokalförsörjningsplaner. Utan dessa blir planeringen en gissningslek. RF efterfrågar: 

  • Idrottspolitiskt program som beskriver plats för idrott 

  • Nulägesanalys över vilka platser som finns idag 

  • Lokalförsörjningsplan för framtiden 

  • Investeringsbeslut inom plats för idrott 
     

Andel kommuner som anger att de har strategiska dokument. 

Strategiskt dokument 

JA och har tillgängligt på hemsida 

JA (Totalt) 

Idrottspolitiskt program 

9 % 

35 % 

Idrott (eller motsvarande) omfattas av kapitel eller systematiskt genom översiktsplanen 

Fråga ej aktuell 

26 % 

Nulägesanalys 

8 % 

26 % 

Utvecklingsplan eller lokalförsörjningsplan 

9 % 

36 % 

*n=261 (90 % svarsfrekvens) 

Kommunenkät 2024 - rapport och kommunfiler (länk) 

För mer information kontakta 

Anna Iwarsson
Ordförande Riksidrottsförbundet
076-344 50 60

Jonnie Nordensky
Projektledare Plats för idrott
073-991 39 64

Kontakter

Om Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Oroande med allt dyrare idrott för barn och ungdomar11.12.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Kostnaden för ett barns eller ungdoms huvudidrott har ökat med 68 procent sen 2009. Föräldrar uppger att de betalar i genomsnitt 9 400 kronor per år visar en av två forskningsrapporter som Riksidrottsförbundet presenterar idag. – Vi vill ha en idrott som är öppen för alla. Det är oroväckande att idrottens kostnader ökar i jämförelse med kostnadsutvecklingen i samhället i stort. Vi behöver ta det på största allvar och göra det vi kan för att hålla nere kostnaderna, säger Anna Iwarsson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye