Göteborgs stift, Svenska kyrkan

Svenska kyrkan på Frihamnsdagarna 29-31 augusti

Dela

Frihamnsdagarna i Göteborg är en demokratisk mötesplats som är öppen för allmänheten. På Frihamnsdagarna får olika röster höras och olika perspektiv mötas. Temat i år är "Be the Change" och Svenska kyrkan deltar med både monter och scenframträdanden.  

Svenska kyrkan deltar i Frihamnsdagarna i Göteborg för att möta människor och samtala.
Svenska kyrkan deltar i Frihamnsdagarna i Göteborg för att möta människor och samtala. Foto: Carl Eneroth, Frihamnsdagarna

Frihamnsdagarna är ett årligen återkommande arrangemang i Göteborg. Det är en demokratisk mötesplats som är öppen för allmänheten att besöka, där samtal och idéer som leder till förändring kan uppstå. Bara genom att samtala kan vi bättre förstå varandra och bygga en ljusare framtid tillsammans. Därför behövs Frihamnsdagarna. En plats där olika perspektiv får mötas och där röster får höras. 

Seminarier, debatter och samtal

När människor möts uppstår idéer som kan leda till verklig förändring. Demokrati, Hållbarhet, Samtal och Förändring – De fyra hörnstenarna för Frihamnsdagarna med årets tema 2024 ”Be the Change”. På Frihamnsdagarna kan du lyssna på seminarier, debatter, politiska tal och live-poddar, delta i workshopar och samtal i kajskjul eller på tältscener. Uppleva musik och kultur, food trucks och möjligheter att träffa och samtala med samhällsaktörer och politiker.

Självklar mötesplats

”Svenska kyrkan är en mötesplats 365 dagar om året och då är det en självklarhet att vi även är med på Frihamnsdagarna för att stärka det demokratiska samtalet”, säger de deltagande kyrkoherdarna.

Vad vill du förändra?

Syftet med Svenska kyrkans monter är stärka Svenska kyrkans närvaro i samhället och möta människor där de befinner sig. Montern för, på ett lekfullt sätt, tankarna till Guds skapelse och har barnperspektivet särskilt i åtanke. I montern får besökarna svara på frågan ”Vad vill du förändra? som är kopplad till årets tema ”Be the Change”.

Seminarier och scenframträdanden

Vem säger ni att jag är?
Trans och kyrkan – Så här gör vi
Ett samtal mellan en transperson, Oliver Jähnke, (han) vice ordförande EKHO och en präst, Frida Ohlsson Sandahl (hon) Svk, om hur det är att kämpa för transpersoners rättigheter – och samtidigt finnas i kyrkan!
Torsdag 29 augusti 14.20-15.00

Jag är en människa
En människa är mer än sina handlingar.
Prästen Gudmund Erling, som arbetar med kriminalvården, samtalar med Annica Carlsson Bergdahl, som har skrivit intervjuboken ”Jag är en människa – kvinnor i fängelse”.
Fredag 30 augusti 11.00-11.40

Att finna hopp och vägen fram i vår tid
En scenisk föreställning med körsång, text, teater och gestaltning med Guldkören och Kristallerna, en del av verksamheten Stella i Guldhedskyrkan som riktar till människor med intellektuella funktionsvariationer.
Lördag 31 augusti 12.00-12.40

Demokrati – Viktigt på riktigt!
Tilda Ljungberg och Erica Enggaard, ordförare i Svenska kyrkans unga i Göteborg, berättar om hur de arbetar och hur de skulle vilja att de vuxna bidrar.
Lördag 31 augusti 14.00-14.20

Läs mer på Svenska kyrkans webbplats: 
https://www.svenskakyrkan.se/lundby/svenskakyrkan-partner-till-frihamnsdagarna

Kontakt:
Birgitta Westlin
, präst i Lundby församling, 070-055 97 82, birgitta.westlin@svenskakyrkan.se

Samarbete

Svenska kyrkan är stolt samarbetspartner, tillsammans med alla pastorala enheter i Göteborg, samt Mölndals pastorat, Partille pastorat och Göteborgs stift. Projektgruppen består av personal från Lundby församling, Backa pastorat och Annica Starfalk, Se människan. Svenska kyrkan deltar genom tre seminarier, ett extra seminarium, som Svenska kyrkans unga har, en monter på 4x4 m, samt Hoppets duva, ett konstverk som Göteborgs stift arrangerar.

Kontakter

Om oss

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift, Svenska kyrkan

127 kyrkor i Göteborgs stift delar på 57 miljoner för bevarandet av kulturarvet14.5.2024 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Stiftsstyrelsen i Göteborgs stift har beslutat om fördelning av den Kyrkoantikvariska ersättningen (KAE) som går till restaureringar mm av kyrkor i Göteborgs stift. Pengarna ska gå till bevarandet av de kulturhistoriska värden i de kyrkor som Svenska kyrkan har ansvar för att vårda. Dock täcker inte ersättningen de behov som finns. Statens kyrkoantikvariska ersättning har varit densamma sedan 2009 och motsvarar inte behoven. Flera projekt blir utan pengar och därmed byggs en underhållsskuld upp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye