Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Ny rapport från Parasport Sverige och PwC Sverige: Pandemin ökade hälsoklyftan för parasportens målgrupper

Dela

Svensk parasport har inte återhämtat sig efter pandemin. Samtidigt är fysisk aktivitet avgörande för att förbättra psykisk och fysisk hälsa hos personer med funktionsnedsättning, påpekar Parasport Sverige och PwC Sverige i rapporten ”Idrott som förändrar liv” som lanseras inför Paralympics i Paris.

Två tjejer testar five-a-side-fotboll på ett träningsläger i en inomhushall.
Två tjejer testar five-a-side-fotboll på ett träningsläger.

Under pandemin minskade antalet deltagartillfällen inom Parasport Sveriges verksamhet med 80 procent,  vilket motsvarar över 136 000 deltagartillfällen per år. Tack vare extra finansiering via idrottens återstartstöd har parasporten till viss del återhämtat sig, men det är fortfarande drygt 71 000 färre deltagartillfällen jämfört med före pandemin. Samtidigt har den svenska idrottsrörelsen i stort återhämtat sig helt jämfört med innan pandemin.

– Sverige granskades nyligen av FN:s kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Resultatet visade tydligt att personer med funktionsnedsättning har sämre levnadsvillkor och hälsa, lägre utbildningsnivåer och högre arbetslöshet jämfört med resten av befolkningen. Här måste Sverige ta krafttag. Fysisk aktivitet är nödvändig för att förbättra hälsan hos personer med funktionsnedsättning, och minska den alltför stora hälsoklyftan, konstaterar Åsa Llinares Norlin, ordförande, Parasport Sverige.

 

Förebygger ohälsa

Enligt rapporten från Parasport Sverige och PwC Sverige finns det cirka 31 000 regelbundet aktiva personer inom Parasport Sveriges verksamhet. Dessa har en minskad risk att drabbas av flertalet folksjukdomar, såsom hjärt- och kärlsjukdomar och demens, vilket uppskattas ge besparingar för sjukvården på över 84 miljoner kronor årligen. Fysisk aktivitet förebygger även psykisk ohälsa och motverkar social isolering, vilket kan innebära ännu större kostnadsbesparingar.

– Ekonomiskt stöd till parasporten är en investering som sannolikt kommer att betala sig själv genom betydande samhällsbesparingar och dessutom ge en bättre livskvalitet för utövarna, förklarar Johanna Lagus, sakkunnig inom idrotts- och jämlikhetsfrågor och ansvarig för rapporten på PwC Sverige.

Efterfrågar ökat stöd

Nu vill Parasport Sverige ta ett ännu större grepp för att organisera idrotten och öka antalet deltagare inom parasporten.

– Att delta i parasport är för många personer med funktionsnedsättning en väg mot ett självständigt liv, arbete, gemenskap och en aktiv vardag. Men vi som idrottsförbund kan inte lösa det själva. Vi behöver ökade resurser och ett större engagemang från fler aktörer, inte minst våra politiker och näringslivet, avslutar Åsa Llinares Norlin, ordförande, Parasport Sverige.

Om rapporten

Rapporten Idrott som förändrar liv – Parasportens värde för individ och samhälle är framtagen av Parasport Sverige och PwC Sverige. Rapporten lanseras i samband med Paralympics 2024 och syftar till att lyfta parasportens värde och positiva effekt på samhället samt behovet av ökade investeringar i parasport från såväl politiker som näringslivet. Läs rapporten i sin helhet på parasport.se.

För mer information:

Elias Håkansson, pressansvarig Parasport Sverige

070-34 123 06

Elias.håkansson@parasport.se

 

Jenny Lilljeqvist, presschef PwC Sverige

070-818 82 55

jenny.lilljeqvist@pwc.com

 

 

Om Svenska Parasportförbundet

Parasport Sverige har rollen som både Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté och är ett av 72 specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning inom 11 idrotter.

Om PwC Sverige
PwC Sverige är marknadsledande inom rådgivning och revision med drygt 3 000 medarbetare runt om i landet. Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör. PwC Sverige är en självständig och oberoende juridisk enhet som ingår i det globala PwC-nätverket med 364 000 medarbetare i 151 länder. Vill du veta mer om PwC Sverige? Besök oss på pwc.se eller LinkedIn.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Parasport Sverige har rollen som både Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté och är ett av 72 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning inom 11 idrotter.

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

JYSK ny huvudsponsor till Parasport Sverige och Sveriges Paralympiska Kommitté26.8.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har förlängt avtalet med JYSK i ytterligare fyra år - en fortsättning på det stabila samarbete som inleddes 2006 och nu förstärks när de kliver upp som huvudsponsor. JYSK kommer att fortsätta att skapa möjligheter och förutsättningar för de aktiva samt fördjupa samarbetet med fokus på ledarutbildning och ledarrekrytering.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye