Sigtuna kommun

Sigtuna kommun har knäckt koden: Nu äter de äldre bättre

Dela

Fyra av fem kommuner saknar idag dietist inom äldreomsorgen. Sigtuna kommun går emot strömmen och har öppnat restaurang på äldreboendena. Bakom maten står en erfaren dietist och en prisad kock.

En kvinna med blont hår och glasögon, klädd i en blå skjorta, ler mot kameran. Bakom henne syns en bokhylla. Kvinnan är Sigtuna kommuns dietist Camilla Lindström som jobbar med att locka de som bor på kommunens äldreboenden att äta.
Att näringsberäkna måltiderna inom äldreomsorgen är viktigt. Men Sigtuna kommuns dietist Camilla Lindström menar att det krävs mer än så. Dietister behöver jobba med hela matupplevelsen: "Hur är ljuset där de äldre sitter och äter? Är det varmt eller kallt? Vilka får de sitta tillsammans med?". Foto: Kari Kohvakka.

Camilla Lindström arbetar som dietist på Sigtuna kommun. Hon fick en idé. Varför inte servera maten på äldreboendena som varm buffé i restaurangmiljö? Det kan vara utmanande att få äldre personer att äta. Och hon visste att det skulle krävas ett helhetsgrepp: från mindre och energitäta portioner med rätt konsistens till en varm och trevlig miljö med mat som de äldre känner igen och bordsgrannar som de tycker om.

Sagt och gjort. I våras drog kommunen igång projektet och äldreboendet Ärlinghem i Märsta var först ut.

- Det blev en toppenstart, för alla på Ärlinghem var så positiva. Det är ju ingen självklarhet att våga prova något helt nytt, säger Adam Brolund som är en av Sigtuna kommuns kökschefer och driver projektet tillsammans med Camilla Lindström.

För visst kan något nytt kännas läskigt. Piyanart Darby är undersköterska på Ärlinghem. Hon har på nära håll sett vilken effekt restaurangbuffén haft på både personalen och de boende. Och de nya restaurangerna visade sig handla om mer än bara mat. 

- I början var alla lite försiktiga men idag ser det helt annorlunda ut. De boende får ett nytt socialt sammanhang. Plötsligt sitter någon med sin barndomsvän eller sin första kärlek, kanske en gammal kollega, säger Piyanart Darby.

Ulla Pettersson och Stig Bergman bor grannar på Ärlinghem och tycker att buffén är toppen. Det här med valfrihet tycker de är extra bra.

- Jag har börjat äta stora tallrikar med sallad. Jag kan välja de grönsaker som jag tycker bäst om. Ibland morötter och ibland vanlig grönsallad, säger Ulla Pettersson.

På torsdagar serveras alltid två olika soppor och pannkaka. Ärtsoppa är en av Stig Bergmans favoriter. Men just idag råkade han ta fel. 

- Jag trodde att jag tog ärtsoppan, men det blev broccolisoppan. Jag får skylla mig själv.

Kökschef Adam Brolund har tidigare jobbat på både lyxkrogar och större restaurangkedjor och tycker att offentliga måltider är väl så utmanande. I oktober ska han tävla i finalen av Sveriges Offentliga Måltider, där han är nominerad i kategorin ”Årets seniorkock”.

- Jag har aldrig haft så kräsna matgäster som jag har nu. När jag började på kommunen för åtta år sedan tänkte jag stanna i max tre år. Att jag är kvar och brinner för det här än idag säger en del om hur kul det är.

Allt fler kommuner väljer idag bort dietister. I nätverket för kommundietister som Camilla Lindström deltar i ser hon många som får gå från sina anställningar. Det här är en trend som hon tycker är jättetråkig.

- Vi har en befolkning som bara blir äldre och äldre. Att ha en dietist på kommunen handlar om ett förebyggande arbete. Tyvärr tror jag att många kommuner i stället väljer att skjuta kostnaderna på framtiden.

Fakta om projektet

  • Projektet är ett samarbete mellan flera verksamheter i Sigtuna kommun. Dietisten Camilla Lindström och kökschef Adam Brolund driver projektet tillsammans med bland annat vård- och omsorgsförvaltningen, kökets produktionschef och kommunens boendechefer.

  • Som dietist på Sigtuna kommun är Camilla Lindström ansvarig för att näringsberäkna och ta fram menyer. Hon har jobbat med maten på äldreboendena sedan 2014.

  • Som kökschef ansvarar Adam Brolund för matlagningen till kommunens samtliga äldreboenden. Han har jobbat på kommunen sedan 2016 och är just nu nominerad till ”Årets seniorkock” i tävlingen Sveriges Offentliga Måltider.

  • Hittills har tre av Sigtuna kommuns äldreboenden (Ärlinghem, Ymer och Hemskogen) infört varma bufféer och i september startar ytterligare en buffé på äldreboendet Arhem.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kökschef Adam Brolund står i Ekillaköket, iklädd kockkläder. Bakom honom syns en köksbänk och en hylla med flera stora kryddpaket på.
I Ekillaköket i Märsta lagar kökschef Adam Brolund och hans team mat till Sigtuna kommuns äldreboenden. I oktober tävlar han i finalen av Sveriges Offentliga Måltider, där han är nominerad till "Årets seniorkock".
Foto: Sigtuna kommun.
Ladda ned bild
Salladsbuffé i en restaurang med olika grönsaker, såser och tillbehör.
I restaurangen finns också en salladsbuffé och de boende kan välja just det som de är sugna på. "Jag vet att vissa tycker mycket om majs och ärtor, så de brukar få lite extra av det när jag lägger upp", säger Piyanart Darby som är undersköterska på Ärlinghem.
Foto: Sigtuna kommun.
Ladda ned bild
Alt text: En buffé med olika maträtter, inklusive sås, grönsaker och fiskrätter, på ett äldreboende.
Ätandet har ökat sedan Sigtuna kommun införde bufféer på äldreboendena. Valfriheten gör att de boende kan ta lite av varje och ibland prova något nytt. Ofta är det mer "moderna" och kryddstarka rätter som tar slut först.
Foto: Sigtuna kommun.
Ladda ned bild
En äldre kvinna sitter i en fåtölj, bredvid ett fönster och en bokhylla.
Ulla Pettersson bor på Ärlinghem och tycker om hur det har blivit med restaurangen. Eftersom hon har sin rullator kan hon hämta maten på egen hand. Särskilt bra tycker hon om morötter och potatis. "När jag var liten åt vi potatis till nästan allt. Och här gör de jättegod potatis".
Foto: Sigtuna kommun.
Ladda ned bild
En äldre man sitter i ett rum med en TV och några inramade fotografier i bakgrunden.
Stig Bergman bor på Ärlinghem och är mycket förtjust i ärtsoppan som ibland serveras i buffén på torsdagar. Pannkakan som kommer till kunde han dock vara utan. "Jag är nog inte riktigt lika förtjust i pannkaka som alla andra är här".
Foto: Sigtuna kommun.
Ladda ned bild

I Sigtuna kommun bor 52 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye