Västtrafik

Västtrafik söker 400 vintercyklister

Dela

Västtrafik vill inspirera fler att lämna bilen hemma och upptäcka cyklingens fördelar även under vintermånaderna. Genom projektet Vintercyklist söker Västtrafik nu 400 personer som är redo att ta sig an utmaningen och cykla minst tre dagar i veckan. 14 kommuner runt om i regionen deltar.

Västtrafik söker nu 400 personer i 14 olika kommuner som vill cykla i vinter.
Västtrafik söker nu 400 personer i 14 olika kommuner som vill cykla i vinter. Foto: Eddie Löthman

Från den 6 september kan privatpersoner som bor i en av de ansluta kommunerna anmäla sig om att få delta i årets upplaga av Vintercyklist. Själva cyklingen pågår sedan mellan den 2 december och den 28 februari 2025. Totalt finns det 400 platser att söka till. Projektet är ett samarbete med de deltagande kommunerna som står för en stor del av kostnaderna.

– Vårt mål är att fler ska upptäcka hur smidigt det är att cykla året runt. Vi hjälper till med rätt utrustning för att uppmuntra fler att vilja ändra beteende och välja cykeln istället för bilen, säger Lena Hesselroth, projektledare på Västtrafik.

De vintercyklister som blir antagna får dubbdäck och däckbyte till sin cykel för att kunna cykla säkrare om det blir halka. Dessutom utrustas de med reflexvästar för att synas bättre i vintermörkret.

Cykla tre dagar i veckan

I gengäld åtar de sig att cykla minst tre dagar i veckan. Deltagarna kommer att rapportera sin cykeldata digitalt och ges möjlighet att rapportera hur vinterväghållningen i sin kommun fungerar. På så sätt hjälper de även andra cyklister och gångtrafikanter.

Deltagarna delas också in i kommunvisa lag och cykeldatan genererar poäng som ett led i att motivera till mer cykling. Projektet är dock inte i en tävling.

Inte bara kollektivtrafik

Sedan flera år har Västtrafik arbetat aktivt med att stärka det hållbara resandet, inte bara det som sker med kollektivtrafiken. 

– Det här är inte bara ett sätt att testa en ny vana, utan också ett sätt att aktivt bidra till ett mer hållbart samhälle. Vi vet sedan tidigare att närmare 80 procent av deltagarna fortsätter att vintercykla även efter sitt deltagande i projektet. Dessutom får man en härlig dos vardagsmotion, säger Lena Hesselroth. 

Fakta:

•    Anmälan är öppen mellan 6-29 september.
•    Vintercyklist pågår mellan 2 december 2024-28 februari 2025.
•    Mer information och ansökan: www.vasttrafik.se/vintercyklist/
•    Kommuner som deltar: 

Kommun

Antalet cyklister

Ale

10

Borås

40

Falköping

20

Göteborg

100

Kungsbacka

25

Kungälv

30

Lerum

20

Mellerud

10

Mölndal

25

Skövde

30

Varberg

30

Vårgårda

10

Åmål

30

Öckerö

20

Kontakter

Västtrafiks presstjänst

Presstjänsten svarar på medias frågor om kollektivtrafiken i Västsverige.
Maila eller ring oss så hjälper vi dig.

Tel:0771-41 43 99press@vasttrafik.se

Bilder

Lena Hesselroth, projektledare Västtrafik.
Lena Hesselroth, projektledare Västtrafik.
Foto: Eddie Löthman
Ladda ned bild

Kollektivtrafiken bygger på en evigt modern idé. Genom att resa tillsammans minskar vi köer, reducerar utsläpp och sänker halter av skadliga partiklar i luften. Vi bidrar också till ett mer rättvist samhälle och stärker människors hälsa genom ökad vardagsmotion. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och ansvarar för kollektivtrafiken i regionen. Varje dag reser hundratusentals personer med oss. Det är för dem vi finns till.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye