Region Kronoberg

Höjd avgift för uteblivna besök – 58 patienter per dag uteblir

Dela

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg föreslår ett antal förändringar i patientavgifterna inför 2025. Bland annat blir det dyrare att missa sin bokade tid.

Foto: Alexander Hall

Patienter som inte dyker upp till sina bokade besök är ett slöseri med vårdens resurser. Under det senaste året har regionen debiterat för 21 000 uteblivna besök, vilket motsvarar cirka 58 uteblivna besök per dag. Därför höjs avgiften för uteblivet besök till dubbla patientavgiften.

– Vi hoppas att den höjda avgiften för uteblivna besök ska leda till att fler avbokar sitt besök om de inte kan komma, så att vi kan erbjuda den tiden till en annan patient som behöver vård. Detta är en viktig åtgärd för att göra vården mer tillgänglig, säger Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Avgiften för besök på akuten höjs med 150 kronor till 500 kronor. Förhoppningen är att det ska styra patienter som inte är akut sjuka till rätt vårdnivå.

Förändringarna enligt förslaget:

Akutbesök:

  • Läkarbesök i sjukhusvårdens akutverksamhet höjs med 150 kronor till 500 kronor.
  • Besök hos annan profession i sjukhusvårdens akutverksamhet höjs med 50 kronor till 200 kronor.
  • Ambulanstransport höjs med 150 kronor till 500 kronor. Avgiften för utryckningar som inte leder till sjukhusbesök höjs med 50 kronor till 200 kronor.

Tekniska hjälpmedel:

  • Sänkt avgift för hörapparat med 150 kronor till 800 kronor.
  • Avgiften för övriga hjälpmedel höjs med 50 kronor.

Öppenvårdsbesök: Avgiften höjs med 50 kronor (undantag för gruppbesök som höjs med 25 kronor).

Uteblivna besök: Avgiften höjs till dubbel ordinarie patientavgift.

De nya patientavgifterna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025, med undantag för avgifterna för öppenvårdsbesök och uteblivna besök, som föreslås gälla från och med 1 april 2025. Beslut om förändringarna fattas i regionfullmäktige den 30 oktober 2024.

Kontakter

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye