Brå

Skjutningar ökar vid förändringar i den kriminella miljön

Dela

De senaste åren har många utförare av skjutvapenvåld varit väldigt unga. Det har föregåtts av förändringar i den kriminella miljön sedan mitten på 00-talet då det dödliga skjutvapenvåldet började öka. Vem som skjuts har större betydelse för ökningen av skjutvapenvåldet, snarare än omständigheter kring själva skjutningen. Det visar en ny rapport från Brå.

Skjutvapenvåldet har inte bara ökat sedan mitten av 00-talet utan det har även skett förändringar i hur det utförs, vem som utför det och vem våldet riktas mot. Brås studie visar att organisationsstrukturerna och styrningen i den kriminella miljön har förändrats vid flera tillfällen de senaste 20 åren. Den utveckling som beskrivs i rapporten är att det i stort har gått från en reglerad miljö till en mer okontrollerad sådan. Dessa förändringar har skett vid olika tidpunkter i olika städer.

Förändringarna har inneburit att allt fler personer blivit både måltavlor och utförare av skjutvapenvåld. Studien visar också en utveckling mot en större geografisk rörlighet bland grupperingarna och en ökning av anhöriga som blir måltavlor för skjutningarna.

- När vi startade studien trodde vi att särskilt medialt uppmärksammade händelser skulle ha haft större betydelse för hur skjutvapenvåldet har utvecklats fram till 20-talet. Men det vi har sett är att vem som skjuts tycks ha större betydelse för om skjutningarna eskalerar, än hur skjutningen gått till, säger Henrik Angerbrandt, utredare, Brå.

En annan utveckling är att det sedan början av 20-talet har blivit en svagare koppling mellan beställare, utförare och själva konflikten. Det finns flera exempel på skjutningar som utförts av en ensam utförare men som har planerats och arrangerats av andra personer som befunnit sig i ledet mellan beställaren och skytten.

Redan på 10-talet skedde en gradvis föryngring av personer som involverades i skjutvapenvåldet, bland annat genom att unga utförde uppdrag åt etablerade kriminella i syfte att få status och pengar. De senaste åren tycks betydelsen av att utföra en skjutning ha förändrats till att även ses som lågstatus-uppdrag i den kriminella miljön.

Det pågår idag flera initiativ för att förhindra och minska skjutvapenvåldet och även för att skydda barn och unga från att involveras i grov kriminalitet.

- Unga utförare har sällan koppling till konflikterna där skjutningarna sker. Därför är det viktigt att också ledande personer i konflikten lagförs för att skjutningarna ska minska, säger Mariana Dufort, utredare, Brå.

Brå lyfter vikten av att polisen och andra aktörer fortsätter att utveckla det proaktiva arbetet och uppmärksammar och kartlägger riskerna för unga, men det är även viktigt att uppmärksamma andra grupper, exempelvis äldre, som kan utnyttjas för kriminella syften. Det är också angeläget att de åtgärder och insatser som tillämpas idag följs upp och utvärderas, så att resurser läggs på rätt saker.

Fakta
Brå har på uppdrag av regeringen studerat ökningen av skjutvapenvåldet i Sverige sedan mitten av 00-talet och fram till 2023. Analysen utgår bland annat från register, fokusgrupper med polisanställda och intervjuer med personer med egen erfarenhet från den kriminella miljön samt kriminellas avkrypterade chattar. ”Ökningen av skjutvapenvåld i Sverige” (Brå 2024:7) går att ladda ner på bra.se

Kontakt
Henrik Angerbrandt, utredare, 08-518 32 412, henrik.angerbrandt@bra.se
Mariana Dufort, utredare, 08-527 58 538, mariana.dufort@bra.se

Nyckelord

Bilder

Henrik Angerbrandt, utredare, Brå.
Henrik Angerbrandt, utredare, Brå.
Foto: Brå
Ladda ned bild
Mariana Dufort, utredare, Brå.
Mariana Dufort, utredare, Brå.
Foto: Brå.
Ladda ned bild

Dokument

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se

Följ Brå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Brå

Brå och CVE medverkar i Almedalen18.6.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under årets Almedalsvecka kommer Brottsförebyggande rådet (Brå) och Center mot våldsbejakande extremism (CVE) att arrangera flera seminarier och samtal i angelägna ämnen. Vi diskuterar bland annat antisemitism, våld i nära relationer, våldsbejakande extremism i Sverige och andra länder, våld i skolan, statsstödd extremism, bedrägerier samt hur stödet ser ut och fungerar för de unga som vill lämna kriminalitet.

Lågt förtroende för rättsväsendet kan leda till högre brottslighet - övergripande tema på internationell kriminologikonferens i Stockholm4.6.2024 08:00:00 CEST | Pressinbjudan

Välkommen till 2024 års upplaga av The Stockholm Criminology Symposium, som hålls på Münchenbryggeriet den 10–12 juni. Årets huvudtema är Trust and legitimacy in the work to combat crime. I år har vi även ett ytterligare tema som är When children commit crime. Justitieminister Gunnar Strömmer medverkar i den inledande paneldiskussionen den 10 juni kl 9.00. Symposiet är en internationell konferens på det kriminalpolitiska området som arrangeras av Brottsförebyggande rådet, Brå, på uppdrag av Justitiedepartementet. Omkring 500 forskare, praktiker och beslutsfattare från många länder samlas för att ta del av det senaste inom kriminologisk forskning. Språket är engelska. Utöver ovanstående teman finns också som vanligt ett generellt tema, Contemporary criminology. The Stockholm Prize in Criminology 2024 Priset tilldelas i år professorerna Gary LaFree samt Tom R. Tyler (USA). LaFree belönas för forskning om förtroende för, och tillit till, rättsväsendet och andra samhällsinstitutioner, och

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye