Järfälla Kommun

Konstverket Light Flow av David Svensson lyser upp Barkarby

Dela

I den nyöppnade parken Å-rummet under Veddestabron speglar sig David Svenssons iögonfallande konstverk Light Flow i Bällstaån och lyser upp vardagen för dem som bor och arbetar i området. 

Ljuskonstverket Light Flow unde Veddestabron speglar sig i Bällstaån.
Konstverket Light Flow lyser upp Barkarby och blir en fin konstupplevelse i vardagen för alla som bor, arbetar och rör sig i området. Foto: Rosie Alm

Järfälla kommun har invigt sin senaste konstinstallation i det offentliga stadsrummet. Verket består av 400 meter vita LED-neonslingor fördelat på 26 lysande linjer som sick-sackar under bron och samtidigt speglar sig i ytan av Bällstaån som stilla flyter fram på platsen.  

Jag vill att Light Flow ska kunna associera till platsens komplexitet, till både tid och rum, arkitektur, liv, ljus, flöde och magi. De lysande linjerna kan referera till åns dolda topografi, till en rytm, ett flöde och till vattenrörelser som strömmar fram, samtidigt som konstverket innebär en direkt och konkret rumslig gestaltning som blir påtaglig för alla och bidrar till att skapa både trygghet, identitet och atmosfär, säger konstnären David Svensson.

Järfälla har sedan det första spadtaget 2012 tillsammans med byggaktörerna i den nya stadsdelen i Barkarby satsat mycket på konst i den offentliga stadsmiljön. Fördelarna är flera:

  • Staden får långvariga kulturvärden som alla invånare och besökare får fri tillgång till i vardagen, utan att behöva besöka ett museum eller ett galleri.
  • Konstverken kan bli en samlingspunkt och en ”snackis” som bidrar till trivsel och ger stadsmiljön en tydlig identitet.
  • Människor tenderar att vara mer rädda om stadsmiljöer som innehåller konst och på så vis ger konsten längre hållbarhet åt hela staden.

– Light Flow är verkligen en fin kulturupplevelse i vardagen för alla som bor, arbetar och rör sig i det här området i Barkarby. Samtidigt fyller verket en praktisk funktion och lyser upp platsen tidiga morgnar och sena kvällar, säger kommunstyrelsens ordförande Eva Ullberg (S). 

– Jag hoppas att Light Flow blir ett uppskattat landmärke här i Barkarby. Ljuskonstverket kommer att bidra till både trivsel och trygghet bland de som rör sig i området, säger Emma Feldman (M), kommunalråd och gruppledare.

Light Flow har Järfälla kommun planerat och samfinansierat med byggaktören Skanska som också byggt Parkkvarteret, ett hållbart bostadskvarter i modern design med 220 bostäder som ligger granne med ljuskonstverket. 

Om David Svensson och Light Flow

David Svensson (f. 1973) är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö med en magisterexamen år 2000. Han bor och arbetar i Malmö. Davids konstnärskap kretsar kring perception, seende, ljus och relationen till tid och plats, rumslighet, färg och måleriska aspekter. David Svensson har haft flera offentliga uppdrag i Sverige, han är bland annat konstnären bakom Life Line på Odenplans tunnelbanestation och Puls på Nya Karolinska. Så här säger David om Light Flow i Barkarby:

Linjerna visar på en rytm och ett flöde och refererar till det som inte är synligt, till åns dolda topografi. Jag tycker broar är spännande i flera avseenden, dels arkitektoniskt, men också tankemässigt och metaforiskt. Bron har en början och ett slut, men vad som är början och vad som är slutet handlar oftast om perspektiv. Den har ett från och ett till och i det avseendet påminner bron om ett tankstreck, det tecknet som vi använder i skrift när vi vill skriva från och till, Malmö–Stockholm, 2020–2021 osv. Det handlar alltså både om tid och rum. Vi pratar ju också ofta om att bygga broar i positiv bemärkelse för att sammanlänka och komma närmare varandra både fysiskt och kulturellt, i motsats till muren som fungerar som en barriär.

Bron som byggnadselement har också en ovansida och en undersida. Beroende på position och perspektiv så kan undersidan bli till ovansida och tak när vi passerar under bron. Bron bidrar också till att skapa en spännande arkitektonisk rumslighet, som blir ännu mer fascinerande i och med att Bällstaån flyter under.

Jag har förstått att det inte alltid kommer att vara så mycket vatten i ån och att vattennivån kommer att variera. Oavsett nivån så kommer vattnet att spegla konstverket som installeras i taket, dvs. på brons undersida. Detta bidrar positivt till en komplexitet och föränderlighet med årstiderna.

Jag tycker om bilden, att liksom livet själv började i havsvattnet för cirka 4 miljarder år sedan genom primitiva mikroorganismer, så börjar vi var och en av oss vårt liv i den ocean i miniatyr som livmoderns fostervätska utgör. Vatten är liv och rörelse.

Bällstaåns medelvattenföring är cirka 250 liter/sekund vid mynningen. Ån visar på ett flöde och en kraft som kommer underifrån. Under vattenytan finns det en dold värld, som inte är synlig för oss. Det får mig att tänka på Alice i underlandet, en slags parallellvärld, som bara barnet och den som tror kan få uppleva. En gömd värld som ån kan tänkas rymma likt en ny dimension.

Det är all denna komplexitet som jag gärna vill att konstverket ska kunna associera till. Alltså till både tid, rum, arkitektur, liv, ljus, flöde och magi. De lysande linjerna kan alltså både referera till åns dolda topografi, till en rytm, ett flöde och till vattenrörelser som strömmar fram, samtidigt som konstverket innebär en väldigt direkt och konkret rumslig gestaltning, som blir påtaglig för alla och bidrar till att skapa både trygghet, identitet och atmosfär.

Nyckelord

Kontakter

David Svensson
mail@davidsvensson.net
0708-25 53 60

Eva Ullberg (S)Kommunstyrelsens ordförande

Presskontakt: Christopfer Gummesson, 070-301 98 40 eller christopfer.gummesson@jarfalla.se

Tel:070-301 98 40

Emma Feldman (M)Kommunalråd

Presskontakt, Ruben Trossmark, 073 841 07 85 eller ruben.trossmark@jarfalla.se.

Tel:073 546 90 98

Bilder

Ljuskonstverket Light Flow unde Veddestabron speglar sig i Bällstaån.
Konstverket Light Flow lyser upp Barkarby och blir en fin konstupplevelse i vardagen för alla som bor, arbetar och rör sig i området.
Foto: Rosie Alm
Ladda ned bild
Konstnären David Svensson.
David Svensson är konstnären bakom Light Flow. Han har haft flera offentliga uppdrag i Sverige, bland annat Life Line på Odenplans tunnelbanestation.
Foto: Rosie Alm
Ladda ned bild
Eva Ullberg och Emma Feldman vid konstverket.
Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande och Emma Feldman (M), kommunalråd och gruppledare vid invigningen av Light Flow i Barkarby, Järfälla.
Foto: Rosie Alm
Ladda ned bild
400 meter vita LED-neonslingor fördelat på 26 lysande linjer som sick-sackar under Veddestabron.
Light Flow består av 400 meter vita LED-neonslingor fördelat på 26 lysande linjer som sick-sackar under Veddestabron och samtidigt speglar sig i ytan av Bällstaån som stilla flyter fram på platsen.
Foto: Rosie Alm
Ladda ned bild

Länkar

Om stadsutvecklingen i Barkarby

Under de kommande tio åren växer en helt ny stadsmiljö fram i Barkarby med tusentals moderna bostäder och arbetsplatser, hotell, Stockholms första skidspår inomhus, handel, service, restauranger och lokaler för kultur, utbildning, sjukvård och hälsa. Allt detta granne med Stockholmsregionens nya framväxande nod för kollektivtrafik där tunnelbana, buss, pendeltåg, regional- och fjärrtåg om några år kommer att binda samman Mälardalen och Stockholm på ett helt nytt sätt och göra Barkarby till en strategiskt viktig plats i regionen.

Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra 14 000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2035. Inom stadsutvecklingsområdet Barkarby pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden 1, Barkarbystaden 2, Barkarbystaden 3, Barkarbystaden 4, Veddesta 1, Veddesta 2, Veddesta 3 samt detaljplanearbete för detaljplanerna Barkarbystaden 2 södra, Veddesta 4 och Veddesta 5. Utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden 10 är klar och omfattar en fördelningsstation.

Om Järfälla

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

Moderaterna och Socialdemokraterna bildar nytt styre i Järfälla26.8.2024 10:51:29 CEST | Pressmeddelande

Järfälla kommun får ett nytt politiskt styre bestående av Moderaterna och Socialdemokraterna. Partierna har enats om att styra Järfälla resten av mandatperioden som jämbördiga parter. Samarbetets huvudsakliga fokus kommer att vara att ta ansvar för kommunens ekonomi, effektivisera organisationen och skapa långsiktig ekonomisk hållbarhet. Det är första gången någonsin som Järfälla får ett M+S-styre.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye