Tekniska verken och Energiforsk står som värdar för konferens om hållbar vattenkraft
Tisdagen den 3 september samlas stora delar av landets tyngsta aktörer inom hållbar vattenkraft på Tekniska verkens huvudkontor i Linköping. Syftet med konferensen är att bidra i arbetet med ett kunskapsunderlag till regeringen, som fångar komplexiteten i frågor som rör vattenkraft och lyfter fram värden som biologisk mångfald och förnybar elproduktion inför kommande beslut.
I arbetet med att ställa om vattenkraften till moderna miljövillkor, krävs avvägningar mellan exempelvis ekologi, förnybar elproduktion och reglerförmåga. Regeringen har därför beslutat att ompröva landets vattenkraftsverksamheter under 20 år. Inför besluten om miljöförbättrande åtgärder inom vattenkraften behövs ett omfattande kunskapsunderlag.
Under konferensen kommer bland annat de resultat som framkommit genom Energiforsks Vattenkraftens miljöforskningsprogram att presenteras för att möjliggöra reflektion och erfarenhetsutbyte.
– Vattenkraftens förmåga att snabbt kunna öka eller minska elproduktionen är helt avgörande för att Sverige ska få ett robust, hållbart och konkurrenskraftigt energisystem. Kunskapen vi tar fram är en viktig pusselbit i den pågående omprövningen av Sveriges vattenkraft och kan bidra till att öka hållbarheten. Jag ser fram mot att få diskutera våra forskningsresultat med alla forskare, representanter från myndigheter, energibranschen och andra, säger Bertil Wahlund, programansvarig på Energiforsk.
Dagen spänner över programpunkter som Modellering av fiskvägar till Erfarenheter från verkligheten och exempel på miljöförbättrande åtgärder och lösningar, samt även ett studiebesök på Tekniska verkens omlöp förbi Nykvarns kraftstation i Stångån. Jakob Bergengren, fiskeribiolog på Tekniska verken, ingår för koncernens räkning i styrgruppen för Vattenkraftens miljöforskningsprogram:
– Vi har många och stora utmaningar framför oss när svensk vattenkraft ska få moderna miljövillkor i och med arbetet med den Nationella prövningsplanen (NAP). Vi behöver både mer kunskap om vilka möjliga åtgärder som finns, och vägen dit. Genom att samla forskarna och de som kommer utföra en stor del av arbetet framöver hoppas vi på bra synergieffekter – och en givande dag!
Medverkande under konferensens programpunkter:
Energiforsk, Tekniska verken, Vattenkraftens miljöfond, Länsstyrelsen Jönköping, Länsstyrelsen Jämtland, GeoViable, Uppsala universitet, Umeå universitet, Karlstads universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Afry, Norweigian institue for Nature Research (NINA), Sintef Energy, Sweco, Elhagen Fiskevård, Skellefteå kraft, Fortum, Vattenfall, Statkraft samt Sydkraft hydropower/Uniper
Relevanta länkar:
Mer information om och program på energiforsk.se
Information om Vattenkraftens miljöforskningsprogram på energiforsk.se
För vidare information, kontakta gärna:
Jakob Bergengren, fiskeribiolog och miljöingenjör, Tekniska verken
Telefon: 070-356 46 05
E-post: jakob.bergengren@tekniskaverken.se
Bertil Wahlund, programansvarig Energiforsk
Telefon: 070-677 25 22
E-post: bertil.wahlund@energiforsk.se
Nyckelord
Bilder
Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra 211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se - http://tekniskaverken.se/ Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00
Följ Tekniska verken i Linköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping
Tusentals passagerare i Tekniska verkens åltaxi30.12.2024 13:30:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det klart hur många ålar som under hösten kunnat fångas in i och transporteras förbi vattenkraftverk i Östergötland – 5668 stycken. Sedan över tio år tillbaka arbetar Tekniska verken med insatsen Trap and transport, där hittills över 56 000 ålar har fått skjuts en bit på vägen i resan mot Sargassohavet.
Så sorterar du rätt under julhelgen20.12.2024 09:00:56 CET | Pressmeddelande
Under julhelgen ökar hushållens konsumtion, vilket också innebär att det slängs stora mängder avfall. Mycket av avfallet kan bli till nya saker, så länge det sorteras ut och slängs på rätt plats.
Kraftigt minskad energiåtgång för belysningen i Linköping19.12.2024 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Under de två senaste åren har Tekniska verken tillsammans med Linköpings kommun drivit ett framgångsrikt projekt för att energieffektivisera gatubelysningen i staden. Mellan åren 2022 och 2024 sänktes energiåtgången med hela 23 procent.
Nu sänker vi priset på biogas igen!13.12.2024 20:00:02 CET | Pressmeddelande
Svensk Biogas sänker idag priset på biogas med omedelbar verkan. Detta efter att Skatteverket gett klartecken för att återinföra skattebefrielsen av biogas, enligt EU-kommissionens beslut i oktober i år. Prissänkningen väntas slå igenom på Svensk Biogas tankstationer omkring klockan 21 ikväll, fredagen den 13 december.
Prisjusteringar för elnät och avfall från 1 januari 202528.11.2024 08:16:59 CET | Pressmeddelande
Från den 1 januari 2025 höjer Tekniska verken och MSE elnätsavgifterna i Linköping, Katrineholm och Mjölby. I Linköping sker även en mindre höjning av priserna för avfall. Prisjusteringarna beror framför allt på ökade omkostnader och kraftigt ökade investeringsbehov.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum