Almega Utbildning

Insynsprincip passar skolverksamhet

Dela

Kommentar om ny Skolinformationsutredningen

Per-Arne Andersson är ordförande i och tillförordnad förbundsdirektör på Almega Utbildning.
Per-Arne Andersson är ordförande i och tillförordnad förbundsdirektör på Almega Utbildning. Foto: Mats Edman

I dag, onsdagen den 21 augusti 2024, har regeringen skickat ut SOU 2024:28 – den så kallade Skolinformationsutredningen – på remiss. Detta tillsammans med en särskild promemoria, "Offentlighetsprincipen med lättnadsregler för mindre enskilda huvudmän i skolväsendet", från utbildningsdepartementet.

- Vi välkomnar en insynsprincip i friskolor. Det är viktigt för allmänhetens förtroende att det går att granska verksamheten i fristående skolor. Det spåret i utredningen tycker vi är välbalanserat, säger Per-Arne Andersson, tillförordnad förbundsdirektör på Almega Utbildning, som organiserar landets fristående skolor.

Promemorians förslag om offentlighetsprincip riskerar däremot att öka byråkratin för skolor.

- Offentlighetsprincipen bygger byråkrati och tar tid och kraft från skolans centrala roll - att bedriva undervisning. Byråkratin ska minska, inte öka, säger Per-Arne Andersson, tillförordnad förbundsdirektör Almega Utbildning.

Skolinspektionen granskar varje år de fristående skolornas kvalitet och ekonomiska förutsättningar. Kommuner har också fått utökade regler om rätt till insyn i de fristående skolorna. Behovet av ökad transparens skulle uppnås av en ny insynsprincip utan att riskera flytta resurser från undervisning till administration.

- Det är många skattefinansierade, privat drivna verksamheter som faller inom promemorians argumentation om offentlighetsprincip. Att särskilja just skolans verksamheter från övriga skattefinansierade verksamheter blir nyckfullt. Bildningsförbunden nämns exempelvis inte i förslaget, trots historiken med oklarheter kring hur offentliga medel använts i närtid, säger Per-Arne Andersson.

Nyckelord

Bilder

Per-Arne Andersson är ordförande i och tillförordnad förbundsdirektör på Almega Utbildning.
Per-Arne Andersson är ordförande i och tillförordnad förbundsdirektör på Almega Utbildning.
Foto: Mats Edman
Ladda ned bild

Om oss

Almega Utbildning är bransch- och arbetsgivarorganisationen för fristående förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Våra medlemmar har sammanlagt drygt 45 000 medarbetare och driver fler än 2000 verksamheter i olika storlekar och med olika pedagogiska inriktningar och sätt att arbeta.

Följ Almega Utbildning

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega Utbildning

Almega Utbildning om vinstutredningens tilläggsdirektiv: ”Finns ingen plats för oseriösa aktörer i skolan”24.9.2024 09:41:08 CEST | Pressmeddelande

I dag presenterade regeringen tilläggsdirektiv för Utredningen om vinst i skolan. Skolinspektionen ska få kraftfullare verktyg för att stoppa oseriösa aktörer i skolan. Samma dag aviserar Almega Utbildning ett nytt etiskt råd och ny branschstandard. – Vi välkomnar regeringens förslag. Det finns ingen plats för oseriösa aktörer i svensk skola, säger förbundsdirektör Almega Utbildning Andreas Mörck.

Daniel Andersson ny förhandlingschef på Almega Utbildning4.9.2024 06:06:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan 1 juli är Almega Utbildning ny arbetsgivar- och branschorganisation för Sveriges fristående skolor och förskolor. Ny förhandlingschef är sedan den 1 september Daniel Andersson, som ska leda avtalsförhandlingarna framöver. - Vi är mycket glada över att ha en sådan erfaren förhandlare och avtalsexpert på plats inför de viktiga kollektivavtalsförhandlingarna nästa år, säger Andreas Mörck, som själv precis tillträtt som ny förbundsdirektör på Almega Utbildning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye