Region Kronoberg

HälsoAgenter ska ändra barns fördomar om vårdyrken

Dela

Många barn och ungdomar har förutfattade meningar om vilka som jobbar inom vård och omsorg, och vilka arbetsuppgifter man utför. Det påverkar i sin tur deras utbildnings- och yrkesval. Ett sätt att ändra på det är satsningen ”HälsoAgenterna” som Region Kronoberg gör tillsammans med Vård- och omsorgscollege Kronoberg.

Foto: Johnér bildbyrå
Foto: Johnér bildbyrå

Under hösten och vintern kan länets sjätteklassare få besök i sina klassrum av personal som jobbar inom vården. Det kan vara såväl undersköterskor som stödassistenter eller enhetschefer. Gemensamt är att de är speciellt utbildade i hur de bäst kan ge målgruppen en inblick i hur det är att arbeta inom vård- och omsorgsbranschen. Besöket ska väcka elevernas nyfikenhet för olika vårdyrken och samtidigt motbevisa fördomar som finns.

Konceptet kallas ”HälsoAgenterna” och kommer från Region Skåne där man under 1,5 års tid har arbetat med att förändra normer kring vem som jobbar inom vård och omsorg samt öka attraktionen till branschen.

Projektet har visat sig framgångsrikt på flera olika sätt, bland annat visar resultaten att deltagande elever fått en ökad förståelse för arbetslivet ur ett mer normkritiskt perspektiv och att de fått en breddad bild av vad man faktiskt kan jobba som efter en vård- och omsorgsutbildning.

– Vi måste tänka om och göra nytt om vi ska klara framtidens rekryteringsbehov. Undersökningar visar att länets elever generellt är osäkra på sina framtida val och efterfrågar mer kontakt med arbetslivet. En viktig del är att bredda bilden och öka kunskapen om vård- och omsorgsyrken bland våra unga. Satsningen på HälsoAgenterna i Kronobergs län, med inspiration från Region Skåne, får en naturlig koppling till vår årliga elevmässa Yrkesdagen, säger Rene Jaramillo (M), ordförande i den regionala utvecklingsnämnden, Region Kronoberg.

En långsiktig insats

En av de kommuner i länet som har valt att satsa på HälsoAgenterna är Växjö kommun.

– Vi hade sedan tidigare hört mycket positivt om Region Skånes projekt. Därför ser vi det som en stor möjlighet nu när konceptet erbjuds i vårt län. HälsoAgenterna kan spela en viktig roll i att möta barn och unga och förmedla hur det är att jobba inom vård och omsorg. Vi har redan planer för hur vård- och omsorgsambassadörerna kan bli nyckelpersoner i vårt utvecklingsarbete. Det är en långsiktig insats vi gör för att möta kompetensbehovet framåt, säger Sven Lind, avdelningschef på utvecklingsavdelningen, omsorgsförvaltningen, Växjö kommun.

HälsoAgenterna kan bokas av skolklasser som är anmälda till Yrkesdagen Kronoberg den 24-25 september. Region Kronoberg tar kontakt med dessa klasser. Besöken riktar sig till årskurs 6. Satsningen har finansierats genom regional utveckling hos Region Kronoberg.

Kontakter

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye