Region Örebro län

Lyckat sommarprojekt i vården - "Kommer att göra mig till en bättre läkare"

Dela

Sommaren 2024 är tredje året som olika avdelningar på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) anställt läkarstudenter från årskurs sex eller högre som medicinsk omvårdnadsresurs - MOR. Arbetsuppgifterna har varierat men haft fokus på omvårdnad och att avlasta undersköterskor och sjuksköterskor. Resultatet har visat sig lyckat och nu stannar fler av sommarjobbarna kvar i höst för att arbeta på timmar.  

Louis Monie, läkarstudent.
Louis Monie har framförallt arbetat arbetat med omvårdnad vilket har varit skillnad från studierna och praktiken på läkrprogrammet: "Då blir det mest fokus på det medicinska" konstaterar han. Foto: Håkan Risberg / Region Örebro län

I år har de medicinska omvårdnadsresurserna, som förkortas MOR, funnits på tre avdelningar: Huvud-, hals- och plastikkirurgavdelning 42, Urologavdelning 38 och Akutvårdsavdelningen (AVA).

- En MOR är lite mitt emellan en undersköterska och en sjuksköterska i vad de får utföra för arbetsuppgifter, förklarar Cecilia Kjellin på AVA. De har till exempel deltagit i omvårdnadsarbete, utskrivningsplanering, tagit prover, satt katetrar, administrerat vissa läkemedel och vissa utvalda dropp.

"Stor variation på arbetsuppgifter"

Louis Monie som studerar till läkare på Örebro Universitet är en av dem som har jobbat i sommar och trivts bra med kollegor och en stor variation av arbetsuppgifter och patienter.

- Vad händer efter en ordination? Vad blir det för arbetsbelastning på teamet? Är det här det bästa för patienten? Det är sådant jag tar med mig från den här sommaren, konstaterar han. Annars blir det lätt att man bara fokuserar på det medicinska under utbildningen och praktiken.

"Mycket ambitiösa och nyfikna"

För den övriga personalen på AVA har den medicinska omvårdnadsresursen inneburit att man kunnat fördela de olika arbetsuppgifterna på fler personer och därmed skapat bättre flyt i arbetet och minskat eventuella flaskhalsar.

- Vi vill också lyfta fram att läkarstudenterna som grupp varit mycket ambitiösa och nyfikna på alla moment i vården. Säger Cecilia Kjellin. De har tagit sig an alla arbetsuppgifter vilket många i personalen lyft som positivt både nu i sommar och inför deras framtida läkarkarriär.

Louis gör nu som flera andra av läkarstudenterna som jobbat i sommar och fortsätter på timmar i höst.

- Framförallt kommer det att göra mig till en bättre läkare men här har jag också trevliga arbetskamrater. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Louis Moniet tar blodtrycket på patient.
Louis Monie har uppskattat tiden med patienterna och helhetsbilden av vården på AVA.
Foto: Håkan Risberg / Region Örebro län
Ladda ned bild
Cecilia Kjellin, enhetschef Akutvårdsavdelningen USÖ
Cecilia Kjellin, enhetschef Akutvårdsavdelningen USÖ
Foto: Håkan Risberg /Region Örebro län
Ladda ned bild

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Axel Schylström inleder ”En månad för livet” i Hästhagen9.9.2024 09:07:36 CEST | Pressmeddelande

Axel Schylström på scenen, löpare längs Svartån och samtalsjour på infotorget. Den 10 september, på den internationella suicidpreventiva dagen, arrangeras Hoppets dag i Hästhagen, Örebro. Det är starten på initiativet “En månad för livet” som ska öka medvetenheten om psykisk hälsa och suicidprevention i hela Örebro län. Bakom månaden står Johanna Bernström Högblom, länssamordnare för suicidprevention på Region Örebro län tillsammans med länets kommuner, civilsamhället, statliga aktörer och näringslivet tillsammans med sin kollega Maria Belik som är utvecklingsledare för område psykisk hälsa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye