Pressat läge på akuten i Växjö under sommaren
Akuten i Växjö har haft en tuff situation under sommaren 2024, veckorna 25-32. Det framgår bland annat av en enkät som personalen har fått svara på och ett stort antal avvikelser som personalen rapporterat in.
Verksamheten har haft en halverad sjuksköterskebemanning på dagar och kvällar under vecka 25-32. Under perioden bedöms närmare 60 procent av arbetspassen ha haft en hög eller mycket hög belastning. Kvällar och nätter har påverkats mest.
– Trots ett stort antal åtgärder har det varit en mycket hög arbetsbelastning under många pass med en hög stressnivå hos medarbetarna. Situationen har påverkat patientsäkerheten men vi har ännu inget som visar på en allvarligare patientskada – men vi är inte klara med alla analyser. Vi tar den här situationen på största allvar och vill verkligen inte att det ska bli så här igen, säger Clas Hjertqvist, chef för akutklinken.
Under passen med hög belastning har patienter kunnat få vänta länge på att tas om hand. Personalen beskriver en väldigt ansträngd arbetsmiljö, där de inte har hunnit med varken sitt arbete eller sina pauser.
– Trots det svåra läget har arbetsgruppen varit väldigt lojal och ställt upp. Medarbetarna har verkligen ansträngt sig allt de kan för att klara den svåra situation vi har haft, säger Clas Hjertqvist.
Längre väntetider
Det finns flera olika väntetider för en patient på akuten som har påverkats. Till exempel: tid till bedömning, tid till väntan på läkare, provsvar med mera.
– I vården prioriterar vi de som är allvarligt skadade och det har vi gjort. De som har kunnat vänta har fått vänta.
Akutmottagningen i Växjö har haft nästan samma antal besök som 2023, dock färre till läkare men fler till sjuksköterskor. Inläggningsfrekvens har varit lite lägre jämfört med sommaren 2023. För hälso- och sjukvården och sjukhusvården i stort har sommaren gått väldigt bra. Det har även varit ett bättre vårdplatsläge totalt än 2023.
– Det har gjort att andra verksamheter har kunnat hjälpa till och ger oss bättre förutsättningar att inte hamna i den här situationen igen. Personal från IVA, ambulansen och AVA (akutvårdsavdelningen) har direkt varit inne och stöttat. Undersköterskor har tagit större ansvar för flöden av vissa patientgrupper, säger Thomas Aronsson, tf sjukhuschef.
Även samarbetet mellan sjukhusen i Ljungby-Växjö, vårdcentraler, jourläkarmottagning, kommuner med flera har fungerat bra.
Bakgrund
Bemanningsläget inför sommaren har varit ansträngt på länets båda sjukhus under flera år. I år var svårigheterna mer påtagliga jämfört med tidigare år och det var tydligt att det skulle bli svårt med bemanningen under vissa pass på akuten i Växjö. Detta beror på att
- det är svårt att rekrytera personal med rätt kompetens (akuten är beroende av sina egna specialistsjuksköterskor och den kompetensen finns inte på andra avdelningar)
- det har varit svårt att hitta hyrpersonal
- vi lägger scheman enligt de det nya nationella kollektivavtalet Allmänna bestämmelser (AB) med förändrade regler för dygnsvila
- vi vill ge medarbetarna deras lagstadgade semester.
Ett stort antal förslag till alternativa lösningar togs fram varav följande genomfördes:
- Hänvisning av vissa patienter till primärvård och av mindre allvarligt sjuka/skadade till akuten Ljungby dagtid.
- Ambulanspersonal arbetar längre in i vårdkedjan och tar över en del initiala åtgärder.
- Ortopediska och kirurgiska barn upp till 13 år går först till barnakuten för bedömning och förberedelser (prover, röntgen) för att därefter träffa läkare på vuxenakuten.
- Undersköterskor handlägger alla ortopediska samt ögon och öron-näsa-hals-patienter.
- Receptionsfunktion med undersköterska i anslutning till väntrum, inregistrering i Cosmic direkt vid ankomst.
- Arbete för att ta emot patienter på rätt vårdnivå och använda läkarstöd för vägledning.
- Samma ersättningsnivå vid extrapass som föregående år.
Kontakter
Clas HjertqvistVerksamhetschef akutkliniken
Tel:0470-58 77 86Tel:0709-84 47 87clas.hjertqvist@kronoberg.seThomas AronssonTf sjukhuschef
Tel:0470-58 81 22Tel:0767-20 75 66thomas.aronsson@kronoberg.seMarie LendahlsPressekreterare Region Kronoberg
Tel:0470-58 96 70Tel:0709-84 44 22marie.lendahls@kronoberg.seFölj Region Kronoberg
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg
De får Region Kronobergs kulturpriser 20244.10.2024 14:13:46 CEST | Pressmeddelande
Region Kronoberg delar 2024 ut tre kulturpriser: Årets kulturpris, Årets entreprenör inom kulturområdet samt Årets bubblare. Nu är det klart vilka de tre pristagarna blir.
Årets strålkastare riktas mot Region Kronoberg2.10.2024 12:51:06 CEST | Pressmeddelande
Region Kronobergs satsning BY2030, som ska utveckla länets byar, har idag tilldelats utmärkelsen Årets strålkastare. Priset går till initiativ som på ett föredömligt sätt arbetar att skapa hållbara och attraktiva livsmiljöer.
Tidigare start för vaccination mot influensa och covid-191.10.2024 08:24:40 CEST | Pressmeddelande
Den 15 oktober påbörjas årets vaccinationsinsats för både säsongsinfluensa och covid-19. Personer som är 65 år eller äldre, samt de som tillhör en riskgrupp, rekommenderas att ta båda vaccinen för att skydda sig mot allvarlig sjukdom.
Förbättrad patientupplevelse inom psykiatrin i Kronoberg30.9.2024 09:44:39 CEST | Pressmeddelande
Den senaste Nationella patientenkäten (NPE) visar att både barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och rättspsykiatrin i Region Kronoberg markant har förbättrat sina resultat jämfört med den förra undersökningen 2022.
Satsning på att minska hyrbemanningen ger resultat25.9.2024 09:20:26 CEST | Pressmeddelande
Kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor i Region Kronoberg minskade med 26 procent under det första halvåret 2024. Minskningen är ett resultat av ett intensivt arbete för att minska beroendet av hyrbemanning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum