Idrottsföreningen Rasbo IK prisas som Årets landsbygdsaktör

Dela

Rasbo IK har fått utmärkelsen Årets landsbygdsaktör 2023 för sitt projekt Rasboskoj, ett initiativ som varje fredag engagerar runt 100 barn och ungdomar till fysisk aktivitet och gemenskap.

Från vänster: Gunilla Zetterling, Rasbo i samverkan , Birgitta Elfving ordförande Rasbo i samverkan , Fredrik Sadjak, ordförande i Rasbo IK, Erik Pelling, (S) kommunstyrelsens ordförande, Ulrik Wärnsberg (S) ordförande Landsbygdsberedningen , Simon Rundberg, Rasbo IK. Fotograf: Klara Sjölander
Från vänster: Gunilla Zetterling, Rasbo i samverkan , Birgitta Elfving ordförande Rasbo i samverkan , Fredrik Sadjak, ordförande i Rasbo IK, Erik Pelling, (S) kommunstyrelsens ordförande, Ulrik Wärnsberg (S) ordförande Landsbygdsberedningen , Simon Rundberg, Rasbo IK. Fotograf: Klara Sjölander

– Rasbo IK vinner priset som Årets landsbygdsaktör för att man på fantastiskt sätt samlar och engagerar ungdomar från hela bygden för fysiska aktiviteter och gemenskap. Föreningar som Rasbo IK gör Uppsalas landsbygd till en mer attraktiv plats att bo och leva på, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Uppsala är den kommun i Sverige med flest boende på landsbygden, 56 000 invånare, och arbetar för att bli Sveriges bästa landsbygdskommun. Eldsjälar är avgörande för utvecklingen av landsbygden och därför delas utmärkelsen Årets landsbygdsaktör ut. Vinnare för 2023 är idrottsföreningen Rasbo IK.

Motivering:

Idrottsföreningen Rasbo IK har genom projektet Rasboskoj, en öppen verksamhet utan medlemskrav, lyckats engagera ett stort antal barn och ungdomar i fysisk aktivitet, vilket bidrar till både bättre folkhälsa och gemenskap i bygden. Rasboskoj bidrar till en hållbar, social och hälsosam gemenskap som utvecklar rörelseglädje både enskilt och i grupp, även mellan olika åldrar. Rasbo IK har med fysisk aktivitet och gratis mellanmål skapat en mötesplats för barn, unga och vuxna i Rasbobygden. Föreningen bidrar till en hållbar social utveckling av Uppsalas landsbygd med sociala värden som inkluderar stärkandet av gemenskapen mellan de boende.

– Uppsala har som mål att bli Sveriges bästa landsbygdskommun. Rasbo IK:s insats för en meningsfull fritid för ungdomar på Uppsalas landsbygd är ett utmärkt bidrag för att vi ska nå det målet, säger Ulrik Wärnsberg (S), ordförande för landsbygdsberedningen i Uppsala kommun.

– Vi är otroligt glada och stolta över att Rasbo IK har tilldelats det här fina priset för vår aktivitet Rasboskoj. Vår vision är att skapa en trygg och inspirerande miljö där barn och ungdomar känner sig välkomna och vill komma tillbaka till. När vi fyller hallen med roliga aktiviteter och har skoj tillsammans, är det tydligt att vi gör skillnad, säger Fredrik Sadjak, ordförande i huvudstyrelsen Rasbo IK.

Årets landsbygdsaktör

Priset Årets landsbygdsaktör delas ut årligen av Uppsala kommun. Alla kan nominera företag, grupper, föreningar eller personer. Aktören ska ha:

  • gjort en insats som bidragit till landsbygdsutvecklingen enligt kommunens landsbygdsprogram
  • gjort en insats som bidragit till ökad ekonomisk, social eller ekologisk hållbarhet på landsbygden
  • gjort en insats i närtid som gynnat allmänheten på landsbygden
  • ha sin bas på landsbygden.

Det är landsbygdsberedningen i Uppsala kommun som föreslår vinnaren, som sedan beslutas av kommunstyrelsens arbetsutskott.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Uppsala är Sveriges fjärde största kommun med mer än 240 000 invånare. Här utvecklar vi Uppsala hållbart för att dagens och morgondagens invånare ska trivas och må bra. För här har vi nära till kunskap och samverkan. Här har vi nära till grönområden och inspirerande kultur. Här ska livet vara enkelt, tryggt och tillgängligt – för alla.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye