Förslag om förbättrade presumtionshyror bra men ytterligare reformer behövs
Presumtionshyror ska få samma årliga hyresutveckling som övriga hyresrätter, enligt ett förslag från en statlig utredning. Det är positivt men det behövs ytterligare reformer för att öka nybyggnationen av hyresrätter anser Fastighetsägarna.
En statlig utredning har lämnat sina förslag för att förbättra presumtionshyressystemet. Utredningen föreslår bland annat att lägenheter med presumtionshyra som huvudregel ska få samma procentuella årliga hyreshöjning som övriga hyresrätter och att hyresjusteringar ska kunna prövas av en särskild skiljeman. Förslaget välkomnas av Fastighetsägarna.
– Det är positivt att utredningen lämnar ett förslag som möjliggör rimlig hyresutveckling för presumtionshyror. Som det ser ut nu är det svårt att få ihop kalkylen och komma överens om hyresnivåer på de nivåer som behövs för att huset ska byggas, säger Johan Kleveland, förbundsjurist på Fastighetsägarna och expert i utredningen.
– Investerarna har samtidigt börjat granska presumtionshyressystemet och de osäkerhetsfaktorer som är kopplade till exempelvis den årliga hyresutvecklingen mer noggrant inför investeringsbeslut. Det är inte säkert att de föreslagna åtgärderna är tillräckliga för att fastighetsföretagen ska återfå förtroendet för presumtionshyresmodellen, säger Johan Kleveland.
I betänkandet föreslås även att tvister om inflyttningshyra ska kunna prövas av en särskild skiljeman, förutsatt att parterna är överens om det.
– Det är positivt att utredningen identifierat att det finns problem med att komma överens om inflyttningshyra. Vi är emellertid tveksamma till att det förslag som läggs fram kommer lösa de problem som finns att komma överens, säger Johan Kleveland.
– Även om de föreslagna förändringarna kommer förbättra presumtionshyressystemet, kommer de inte vara tillräckliga. För att verkligen stimulera nyproduktionen krävs en större reform rörande hyra i nyproduktion, avslutar Johan Kleveland.
Faktaruta: Om utredningen ”En förbättrad modell för presumtionshyra”
Den statliga utredningen om presumtionshyror tillsattes av regeringen med anledning av ett antal domstolsbeslut som lett till att hyresrätter med presumtionshyra får en lägre årlig hyresutveckling än det övriga beståndet. Besluten fick stor påverkan på fastighetsägare som ägde hus med presumtionshyreslägenheter och har minskat intresset för nyproduktion av hyresrätter.
I betänkandet föreslås ett antal åtgärder, bland annat att presumtionshyreslägenheter som huvudregel ska få samma procentuella hyreshöjning som det övriga beståndet och att justeringar av hyran ska kunna prövas av en särskild skiljeman på samma sätt som gäller för övriga beståndet.
Kontakter
Johan KlevelandFörbundsjurist Fastighetsägarna Sverige
Tel:08-613 57 40johan.kleveland@fastighetsagarna.seNiklas StavegårdKommunikationschef Fastighetsägarna Sverige
Tel:072-738 22 27niklas.stavegard@fastighetsagarna.seOm oss
Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad
Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.
Följ Fastighetsägarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna
Fjärrvärmeprishöjning slår hårt mot Växjö – Fastighetsägarna Syd reagerar kraftigt på VEAB beslut9.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fastighetsägarna Syd har, som ombud för en stor del av fastighetsägarna i Växjö, begärt förhandling med Växjö Energi AB (VEAB) om den höjning av fjärrvärmepriset som träder i kraft den 1 november 2024. Denna förhandling har genomförts och avslutats utan resultat.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Lagstiftning bedöms ha minskat den svarta hyresmarknaden8.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Olovlig andrahandsuthyrning, svarthandel med hyreskontrakt och andra former av fusk har länge pekats ut som ett stort problem på svensk hyresmarknad. För fem år sedan genomfördes flera lagändringar för att adressera problemen. Nu visar en ny rapport från Fastighetsägarna att lagen gjort nytta – handeln med svart kontrakt har minskat och attityden mot illegal andrahandsuthyrning har förändrats. Olagliga uthyrningar är dock fortfarande vanliga.
Hyresgästföreningen försöker avsluta förhandlingar i Stockholm3.10.2024 14:59:57 CEST | Pressmeddelande
Hyresgästföreningen har meddelat Fastighetsägarna Stockholm att de frånträder pågående förhandlingar om 2025 års hyresjustering i Stockholms län. Precis som i Göteborg där Hyresgästföreningen agerade på samma sätt i början av september anser Fastighetsägarna inte att förhandlingarna är avslutade.
Nu startar årets hyresförhandlingar i Gävleborgs län1.10.2024 09:04:37 CEST | Pressmeddelande
Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Gävleborgs län. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. Även hyresgästerna är inställda på att hyrorna kommer att behöva höjas visar en tidigare Novus-undersökning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum