Universitetssjukhuset Örebro

Internationell forskarkonferens om diabetes och graviditet i Örebro

Dela

Forskare från olika delar av världen kommer till Örebro den 5–7 september. Då äger den årliga konferensen rum där diabetes och graviditet är i fokus. ”Under tre dagar kommer världsledande forskare föreläsa och nätverka”, berättar Helena Backman, forskare vid Universitetssjukhuset Örebro.

Foto: Getty Images.
Foto: Getty Images.

– Vi har rekord i antal anmälda och senast konferensen hölls i Sverige var för 35 år sedan. Runt 170 forskare kommer att bjudas på ett välfyllt program med resultat från senaste forskningen inom området, både publicerade och icke publicerade forskningsartiklar, säger Helena Backman, överläkare inom verksamhetsområde obstetrik och gynekologi vid Universitetssjukhuset Örebro och docent vid Örebro universitet.

Inviger konferensen gör Ewa Wender-Ozgowska, ordförande i DPSG, Diabetic Pregnancy Study Group, Helena Backman, docent och lokal organisatör samt Mats G Karlsson, forsknings- och utbildningsdirektör inom Region Örebro län, tillsammans med Mia von Euler, dekan vid Fakulteten för medicin och hälsa vid Örebro universitet.

Välfyllda dagar med många föreläsningar

Talarlistan är lång och bland annat kommer ett symposium beröra ny teknik för blodsockermätning och dess användning för kvinnor med typ 1-diabetes diskuteras. Metforminbehandling under tidig graviditet och dess effekter kommer presenteras av professor Fidelma Dunne från Irland. Professor Patrick Catalano från USA kommer att föreläsa om livsstilens betydelse då man planerar graviditet och professor David Simmons från Australien kommer att föreläsa om betydelsen av tidigare behandling av graviditetsdiabetes. Totalt kommer närmare 80 postrar och 33 muntliga föreläsningar belysa nya forskningsrön inom området.

– Konferensen är väldigt högt ansedd inom diabetes- och graviditetsforskningen och det som presenteras och diskuteras här kommer i hög utsträckning synas i publikationer de kommande åren, säger hon.

Pressackreditering

För pressackreditering kontakta: Åsa Svennebäck, presskommunikatör. 
Telefon: 019 - 602 66 43
Mejl: asa.svenneback@regionorebrolan.se

Faktaruta

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Getty Images.
Foto: Getty Images.
Ladda ned bild
Forskaren Helena Backman. Foto: Håkan Risberg / Region Örebro län.
Forskaren Helena Backman. Foto: Håkan Risberg / Region Örebro län.
Ladda ned bild

Länkar

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Färre förlossningskomplikationer när lägre gränsvärden för graviditetsdiabetes behandlas5.9.2024 09:35:00 CEST | Pressmeddelande

Forskaren Helena Backman vid Universitetssjukhuset Örebro fick 18,2 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för sex år sedan för att forska om graviditetsdiabetes. I studien har forskargruppen utvärderat de gamla riktlinjerna för graviditetsdiabetes mot de nya från Socialstyrelsen. ”Studien visar att behandling av lägre gränsvärden för graviditetsdiabetes förbättrar förlossningsutfall”, berättar hon.

Liv räddas med koncept från Universitetssjukhuset Örebro20.6.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vid en livshotande blödning räknas varje minut. ”Universitetssjukhuset Örebro är det enda sjukhus i världen som opererar samtliga brustna kroppspulsåderbråck med minimalinvasiv endovaskulär teknik. Det innebär att vi opererar inifrån och vi går in via ljumsken”, berättar forskaren David McGreevy. Forskning visar att det koncept som är utvecklat vid Universitetssjukhuset Örebro både är snabb och räddar många liv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye