Uppsala kommun

Gottsunda och Valsätra utvecklas med 30 nya småhus

Dela

Uppsala kommun utlyser en markanvisningstävling för cirka 30 småhus i Gottsundaområdet, nordväst om Slädvägen och vid Bernadottestigen. Att blanda olika bostadsformer är en viktig del av Gottsundaområdets utveckling.

Markanvisningstävlingen handlar om uppemot 30 radhus totalt, både bostadsrätter och äganderätter. Bostäderna ska fördelas på cirka 17 radhus vid Valsätra egnahemsområde och 10 radhus vid Bernadottestigen. Bostäderna kan även utformas som kedjehus.

– Med fler småhus i Gottsundaområdet får vi ett mer blandat bostadsområde. Så skapar vi ett mer socialt hållbart Uppsala, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Husen ska komplettera dagens bostäder i området och göra det möjligt för personer som redan bor i Gottsundaområdet att göra en bostadskarriär inom stadsdelarna – och samtidigt locka nya invånare att flytta dit.

Uppsala kommun tillämpar konkurrensutsättning som huvudregel vid markanvisning. Det är lämpligt även här, eftersom marknaden för radhusmark hittills är oprövad.

Under avtalets giltighetstid ska byggaktören arbeta fram ett projektförslag i dialog med kommunen. Processen fram till markanvisningsavtalet förväntas ta fyra till sex månader.

Utöver ekonomi och utformning är social och ekologisk hållbarhet och barn- och jämställdhetsperspektivet viktiga kriterier.

– När de som tävlar beskriver sin projektidé ska de även berätta hur de tar hänsyn till och inkluderar social och ekologisk hållbarhet i sitt projekt. Det tas sedan upp i det samtal som kommunen har med intressenterna, innan markanvisningsavtalet tecknas, säger huvudprojektledare Andreas Melén.

Intresse finns för att bygga radhus

Radhusens tak ska samspela med de befintliga villorna i Valsätra, där bostadsenheterna upplevs som enskilda volymer. Husen ska byggas på ett långsiktigt hållbart sätt, till exempel genom att skapa uteplatser och entréer som är enkla att underhålla och upplevs som trygga.

Kommunen har redan haft en dialog med aktörer som bygger radhus och småhus. Dialogen visar att det finns intresse för att bygga radhus i aktuella områden.

Markanvisningstävlingen utvärderas på

  • ekonomi (prisanbud): 60 procent
  • utformning: 40 procent

För att vara med i tävlingen krävs det att anbuden överstiger 500 000 kronor per tomt. 

Markanvisningstävlingen börjar på måndag 16 september och pågår fram till 15 oktober.

Läs mer om tävlingen och ta del av inbjudan här: Markanvisningstävling för nya radhus i Gottsundaområdet (uppsala.se)

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Uppsala är Sveriges fjärde största kommun med mer än 240 000 invånare. Här utvecklar vi Uppsala hållbart för att dagens och morgondagens invånare ska trivas och må bra. För här har vi nära till kunskap och samverkan. Här har vi nära till grönområden och inspirerande kultur. Här ska livet vara enkelt, tryggt och tillgängligt – för alla.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye