Nya testamentet äntligen på sydsamiska

Dela

På söndag 8 september lanseras Nya testamentet på sydsamiska i Västerås domkyrka. 

Detta är första gången som Nya testamentet överätts till sydsamiska, ett språk som finns representerat i Västerås stifts nordligaste delar. Sedan tidigare finns psalmboken och kyrkohandboken på sydsamiska. 

Vid högmässan 11:00 i Västerås domkyrka kommer Erik-Oscar Oscarsson, präst och ordförande för Svenska kyrkans samiska råd, att predika. 

-- Det här är det bästa som hänt på år och dar, att vi kan läsa NT på vårt hjärtas språk. Det är också ett viktigt steg i Svenska kyrkans försoningsprocess. Bibeln är det viktigaste instrumentet vi har för att utveckla ett samiskt kyrkoliv inom Svenska kyrkan, säger Erik-Oscar Oscarsson.

Vid högmässan kommer biskop Mikael Mogren att fira nattvarden. 

Svenska bibelsällskapet står bakom översättningen. Generalsekreterare Anders Göranzon medverkar också vid högmässan på söndag tillsammans med Mikael Winninge, översättningsdirektor.

Efter högmässan är det föreläsningar på kyrkbacksgården av biskop Mikael Mogren samt Anders Göranzon och Mikael Winninge.


Kontakter

Erik-Oscar Oscarsson, präst och ordförande för Svenska kyrkans samiska råd
070-253 59 78

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye