Milo Rau – en av Europas mest nytänkande film- och teaterregissörer – i samtal om konst och motstånd.

Dela

I samband med att Milo Raus föreställning Antigone in the Amazon gästspelar på Dramaten 13-14 september arrangeras ett exklusivt samtal mellan den schweiziske regissören och teaterchef Mattias Andersson tillsammans med andra scenkonstnärer om strategier, samarbeten och estetik i ett samtida konfliktfyllt Europa. Lördag 14 september klockan 15.00.

Milo Rau.
Milo Rau. Foto: Bea Borgers.

I samtalet Konst och Motstånd diskuterar Milo Rau, Mattias Andersson, med flera hur konstnärer och aktivister ska kämpa mot den totala kapitaliseringen av teatern å ena sidan och nedskärningen av medel å andra sidan. Allt mot fond av en ökande nationalism där teaterchefer avsätts på politiska grunder som nu nyligen skedde i till exempel Slovakien.

Lördag 14 september ges även Milo Raus film The New Gospel (2019) där han iscensätter berättelsen om Jesus i ett nutida Europa. Jesus spelas av den kamerunske aktivisten Yvan Sagnet och hans apostlar är de fattiga migranter som kom över Medelhavet till Europa och som förslavats på tomatfälten i södra Italien och lever under omänskliga förhållanden.

Filmen har hyllats på filmfestivalen i Venedig, där den hade premiär, den har även visats på teaterfestivalen i Avignon och den vann priset Årets dokumentär i Schweiz 2021.

Milo Rau betraktas av många som en av Europas mest nytänkande film- och teaterregissörer. Med tysk bakgrund, men uppväxt i Schweiz, är han nu verksam som konstnärlig ledare för Wiener Festwochen i Österrike. Han skapar unik teater i gränslandet mellan konst, vittnesmål och aktivism som ofta handlar om krig, brottmålsrättegångar, migrationsströmmar eller konflikter. 

Program:
Fredag 13 september
Kl. 19.00-20.45 Antigone in the Amazon ges på Stora scenen
Publiksamtal från scen efter föreställningen.

Lördag 14 september
Kl. 13.00-14.50 filmen The New Gospel visas på Stora scen.  Fri entré.
Kl. 15.00-16.00 Konst och Motstånd - samtal mellan Milo Rau, Mattias Andersson m.fl. i Dramatenbaren. Fri entré.
Kl. 18.00-19.45 Antigone in the Amazon ges på Stora scenen.

En del av Bergmanfestivalen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

The New Gospel.
The New Gospel.
Foto: Armin Smailovic.
Ladda ned bild
The New Gospel.
The New Gospel.
Foto: Armin Smailovic.
Ladda ned bild
The New Gospel.
The New Gospel.
Foto: Armin Smailovic.
Ladda ned bild
Milo Rau och Ailton Krenak. Antigone in the Amazon.
Milo Rau och Ailton Krenak. Antigone in the Amazon.
Foto: NT Gent
Ladda ned bild

Om oss

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.

Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramatiserad dokumentär om kärlek29.8.2024 10:57:18 CEST | Pressmeddelande

I Kärlek på svenska möts några kvinnor och män som har olika erfarenheter av livet, men en gemensam uppgift: Att prata om kärlek. –Kärlek är något som bara finns där, men när man börjar prata om det öppnar sig en hel värld. Jag blev förvånad över hur lite jag själv reflekterat över vad kärlek kan vara och vad den gör med oss, säger Nadja Weiss som står för regi. Premiär på Lilla scenen den 14 september.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye