Milo Rau – en av Europas mest nytänkande film- och teaterregissörer – i samtal om konst och motstånd.
I samband med att Milo Raus föreställning Antigone in the Amazon gästspelar på Dramaten 13-14 september arrangeras ett exklusivt samtal mellan den schweiziske regissören och teaterchef Mattias Andersson tillsammans med andra scenkonstnärer om strategier, samarbeten och estetik i ett samtida konfliktfyllt Europa. Lördag 14 september klockan 15.00.
I samtalet Konst och Motstånd diskuterar Milo Rau, Mattias Andersson, med flera hur konstnärer och aktivister ska kämpa mot den totala kapitaliseringen av teatern å ena sidan och nedskärningen av medel å andra sidan. Allt mot fond av en ökande nationalism där teaterchefer avsätts på politiska grunder som nu nyligen skedde i till exempel Slovakien.
Lördag 14 september ges även Milo Raus film The New Gospel (2019) där han iscensätter berättelsen om Jesus i ett nutida Europa. Jesus spelas av den kamerunske aktivisten Yvan Sagnet och hans apostlar är de fattiga migranter som kom över Medelhavet till Europa och som förslavats på tomatfälten i södra Italien och lever under omänskliga förhållanden.
Filmen har hyllats på filmfestivalen i Venedig, där den hade premiär, den har även visats på teaterfestivalen i Avignon och den vann priset Årets dokumentär i Schweiz 2021.
Milo Rau betraktas av många som en av Europas mest nytänkande film- och teaterregissörer. Med tysk bakgrund, men uppväxt i Schweiz, är han nu verksam som konstnärlig ledare för Wiener Festwochen i Österrike. Han skapar unik teater i gränslandet mellan konst, vittnesmål och aktivism som ofta handlar om krig, brottmålsrättegångar, migrationsströmmar eller konflikter.
Program:
Fredag 13 september
Kl. 19.00-20.45 Antigone in the Amazon ges på Stora scenen
Publiksamtal från scen efter föreställningen.
Lördag 14 september
Kl. 13.00-14.50 filmen The New Gospel visas på Stora scen. Fri entré.
Kl. 15.00-16.00 Konst och Motstånd - samtal mellan Milo Rau, Mattias Andersson m.fl. i Dramatenbaren. Fri entré.
Kl. 18.00-19.45 Antigone in the Amazon ges på Stora scenen.
En del av Bergmanfestivalen.
Nyckelord
Kontakter
Lena TörnerPressansvarig
Tel:0703-72 61 47lena.torner@dramaten.seBilder
Om oss
Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.
Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.
Följ Dramaten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dramaten
Dramaten presenterar vårens repertoar 20259.10.2024 11:06:19 CEST | Pressinbjudan
Välkommen till Dramatens pressträff där Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare och Carl Johan Karlson, konstnärlig ledare för Unga Dramaten tillsammans med skådespelare Electra Hallman presenterar vårens repertoar. Medverkar gör aktuella regissörer och skådespelare.
Kristina Lugn släpps lös på Stora scenen1.10.2024 08:47:21 CEST | Pressmeddelande
Titta en älg är en hyllning till den egensinniga dramatikern Kristina Lugn. Med scener, rollfigurer, dikter och citat ur flera Lugn-verk möter publiken kvinnorna som faktiskt släppt loss, som förvildats och som gnäggar lite för högt. Mellika Melouani Melani står för regi och bearbetning, premiär 17 oktober.
Fokus USA27.9.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
I samarbete med Sveriges Radio gör Dramaten en publik inspelning av USApodden från Stora scenen. Dessutom ges en gestaltad läsning av en nyskriven pjäs baserad på spelutvecklaren och anti-desinformationsaktivisten Jim Stewartsons historia. Allt inom ramen för Dramaten.Doc, söndagen den 13 oktober, klockan 16.00. Biljetterna släpps idag.
Gästspel med prisbelönt pjäs från Greklands nationalteater25.9.2024 08:37:00 CEST | Pressmeddelande
En rad märkliga händelser inträffar när en familj träffas för att ta farväl av en avliden familjemedlem. Goodbye, Lindita är en grekisk ordlös pjäs som gjort internationell succé och spelat på festivaler i Europa och Australien. Nu kommer den till Dramaten och ges vid två tillfällen lördag 5 oktober. Inom ramen för Bergmanfestivalen.
Två dagar om hållbar scenkonst12.9.2024 13:03:39 CEST | Pressmeddelande
Den 7–8 oktober sätter Dramaten fokus på hållbar scenkonst och bjuder på samtal och workshops med ledande scenkonstnärer och forskare. På Målarsalen ges även pjäsen Jérôme Bel. En personlig monolog av den starkt miljöengagerade dansaren och koreografen Jérôme Bel, framförd av skådespelaren David Book.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum