Norrköpings kommun

Risk för allvarlig vårdskada anmäls enligt lex Maria

Dela

Vård- och omsorgskontoret har gjort en anmälan enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg gällande risk för allvarlig vårdskada, som inträffat på ett LSS-boende i Norrköpings kommun.

En patient med diabetes drabbades av lågt blodsocker. Personal kontaktade sjuksköterska, som bedömde situationen som akut och att ambulans skulle tillkallas. Missförstånd uppstod kring vem som skulle tillkalla ambulansen, vilket fördröjde ankomsten. Patientens tillstånd blev under tiden så pass akut att livräddande insatser fick sättas in.

Patienten återhämtade sig efter en tid på sjukhus och fick inga men av det inträffade.

Utredning startades för att identifiera eventuella brister som kan ha orsakat händelseförloppet och sätta in åtgärder för att förhindra att liknande händelser ska inträffa igen. Utredningen identifierade behov av att förtydliga rutin för kontakt med sjuksköterska och att sprida information om rutinen till samtliga medarbetare.

Kontakt: 
Upplysningar om utredningen:
Örjan Eng
Titel: områdeschef verksamhet för personer med funktionsnedsättning
Telefon: 011-15 22 15

Susanna Kullman
Titel: områdeschef hälso- och sjukvård
Telefon: 011-15 23 13

Upplysningar om bedömning av allvarlighetsgrad:
Johan Jirlund
Titel: medicinskt ansvarig sjuksköterska 
Telefon: 011-15 54 08

_________________________________________________

Avsändare: Linda Månzén, pressansvarig
Telefon: 0725-84 72 15

Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L.

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Allvarligt missförhållande anmäls enligt lex Sarah18.9.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Anmälan gäller en händelse i våras då en person hittades död i sin bostad. Personen som hade hemtjänst varannan vecka hade tagit sitt liv. I lex Sarah-utredningen framkommer det att personen tillhörde en riskgrupp för suicid. Vård- och omsorgskontoret har brustit genom att inte uppmärksamma detta och erbjuda personen insatser för att minska suicidrisk. Ärendet anmäls som ett allvarligt missförhållande till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye