Nyexade rustas för steget in i arbetslivet
Examen är klar, cv:t och linkedinprofilen är vässade. Men sen då, har du koll på dina rättigheter och skyldigheter som arbetstagare? Nu lanserar Naturvetarna en särskild rådgivartjänst för att rusta de som är redo att ta steget in i arbetslivet.

– Vi vill fånga upp nyexaminerade och förse dem med arbetsrättslig information och stöd så de får en tryggare grund att stå på, på arbetsmarknaden. Många vet inte vad som gäller och var de ska hitta svaren, säger Frida Eneheim. Hon är fackförbundet Naturvetarnas nya rådgivare och förhandlare med fokus på de som är på väg att kliva ut i arbetslivet.
Enligt Ungdomsbarometern 2024 är det viktigaste i yrkeslivet för Generation Z att känna sig trygg, göra något som man är intresserad av och tjäna tillräckligt för att skapa det liv man önskar. De unga har ofta osäkra anställningar innan de kommit in på arbetsmarknaden. Trots det är det färre unga som tillhör ett fackförbund.
– Alla känner inte till nyttan med ett fackligt medlemskap. De vet inte vad ett kollektivavtal innebär – eller vilka konsekvenser det kan få för dem om kollektivavtal saknas, säger Frida Eneheim.
Det är mycket att hålla koll på inför första jobbet. Från förberedelser inför jobbintervju och löneförhandling till anställningsavtal som reglerar villkor och förmåner, men också A-kassa och försäkringar. Den som är införstådd med spelreglerna får en tryggare position på arbetsmarknaden.
Rådgivartjänsten erbjuder också vägledning om framtidsbranscher, karriärvägar och lönerådgivning. Förhoppningen är att ökad kunskap ska bidra till starkare jobbansökningar och förmånligare anställningar för nya i arbetslivet.
Här kan du träffa Naturvetarnas rådgivare i höst:
- 5 september kl 9–13 Inspark Uppsala universitet
- 18 september kl 9–13 Inspark Göteborgs universitet
- 6 november kl 11–16 Ultuna näringslivsdag, Sveriges lantbruksuniversitet Uppsala
- 7 november kl 11–15 Utnarm karriärmässa, Uppsala universitet
- 13 november kl 11:45–13:15 Karriärevent Uppsala universitet
- 15 november kl 9–16 CHaSE karriärmässa, Karolinska institutet
Nyckelord
Kontakter
Petra MalmChef Marknad & Samhällspolitisk påverkan
Tel:073-366 24 10petra.malm@naturvetarna.seOm oss
Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.
Vi har 35 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.
Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Större fokus på kompetensutveckling i nytt kollektivavtal1.4.2025 07:08:51 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att kompetensutveckling kommer att spela en större roll i kommande löne- och utvecklingssamtal. Det är resultatet av förhandlingarna under årets avtalsrörelse mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM). Detta stärker arbetstagare, näringsliv och svensk innovations- och konkurrenskraft, menar Naturvetarna.
Efter förhandlingar: nyblivna föräldrar kan se fram emot föräldralön när den gör som mest nytta.1.4.2025 07:08:08 CEST | Pressmeddelande
Det blir lite lättare ekonomiskt för nyblivna föräldrar under sin föräldraledighet, efter förhandlingar mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare. Framöver kommer den så kallade föräldralönen att betalas ut löpande under föräldraledigheten, till skillnad från idag där föräldralönen betalas ut i två klumpsummor, i början av ledigheten och efter återkomsten till arbetet.
Doktorander inom matematik/fysik har högst löneutveckling 202413.3.2025 11:22:04 CET | Pressmeddelande
Doktorander har en löneutveckling på 7,6 procent enligt senaste lönestatistiken från fackförbundet Naturvetarna. Verksamma inom matematik/fysik har sett en löneutveckling är på 5,4 procent, att jämföra med övriga arbetsmarknaden vars löner ökade med enbart 3,9procent. Bäst löneutveckling hade privat sektor medan kommunsektorn halkat efter.
Ny statistik: Djurskyddsinspektörer ökar mest i lön i men branschen halkar efter13.3.2025 11:10:32 CET | Pressmeddelande
Djurskyddsinspektörer med STEM-utbildning i bakgrunden har sett sin lön öka markant under 2024, enligt ny statistik från fackförbundet Naturvetarna. 6,1 procent mer i lönekuvertet placerar dem högst bland naturvetare inom livsmedelsbranschen, som i genomsnitt hade en löneutveckling på 4,5 procent, vilket är högre än arbetsmarknaden i sin helhet som nådde upp till 3,9 procent 2024.
Doktorandlöner ökar mest i ny lönekartläggning13.3.2025 11:00:09 CET | Pressmeddelande
Doktorander inom life science (inklusive hälso- och sjukvården) har ökat sin lön med i genomsnitt 7,1 procent enligt fackförbundet Naturvetarnas årliga lönestatistik. Det är mer än andra naturvetare i branschen och mer än arbetsmarknaden generellt som enbart når upp till 3,9 procent. Även biomedicinska analytiker har fått en ökning i lönekuvertet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum