Region Norrbotten

Ärenden på regionstyrelsens möte 13 september

Dela

Regionstyrelsen behandlar ett 30-tal punkter på sitt kommande sammanträde. Här är en sammanfattning av några av de ärenden som tas upp.

Regionstyrelsens plan 2025–2027

Regionstyrelsens plan innehåller regionstyrelsens konkretisering av regionfullmäktiges strategiska mål. I planen anger regionstyrelsen de utvecklingsområden som styrelsen fokuserar på för att driva regionens utveckling i riktning mot de strategiska målen.

I regionstyrelsens plan omhändertas de fem uppdrag som regionfullmäktige överlämnat till styrelsen. Dessa är:

  • Uppdrag hållbarhet
  • Uppdrag folkhälsa, sjukvård och tandvård
  • Uppdrag kompetensförsörjning inom Region Norrbotten
  • Uppdrag ekonomi
  • Uppdrag regional utveckling och kultur
  • Uppdrag beredskap

Samordning och planering inför och under höjd beredskap och krig

Sverige bygger upp totalförsvaret för att uppnå en samordnad nationell förmåga och en förmåga att verka tillsammans med allierade nationer inom NATO. Sveriges 21 regioner ansvarar för flera samhällsviktiga funktioner såväl i fredstid som vid höjd beredskap och krig.

Nu inrättas en gemensam kanslifunktion för samordning och planering av regionernas verksamhet vid höjd beredskap och krig: Nationell samordning planering och ledning (NSPL). Kansliet kommer att tillhöra Region Uppsala som har erbjudit sig att vara värd för verksamheten. För det fortsatta arbetet behöver samtliga regioner ta ställning till deltagande i det regiongemensamma arbetet NSPL. Nu föreslås det att Region Norrbotten ska delta i NSPL.

Gemensam nämnd för hjälpmedel

Region Norrbotten och kommunerna i Norrbotten föreslås bilda en gemensam hjälpmedelsnämnd. Beslutet förväntas bidra till att norrbottningen får en jämlik tillgång till hjälpmedel, medicintekniska produkter och förbrukningsartiklar oavsett ansvarig huvudman och bostadsort. Nämndens uppdrag startar 1 januari, 2025.

Region Norrbotten stöttar förslag om vattkoppsvaccination

Regionstyrelsen föreslås ställa sig positiva till ett förslag om införande av vattkoppsvaccin i det nationella vaccinationsprogrammet. Vaccinationen ger ett långvarigt skydd mot både vattkoppor och sekundär sjukdom som bältros. Det föreslås att man inväntar regeringsbeslut innan vaccinet tas in i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye