Senaste forskningen om demens för kvinnor!
Professor Miia Kivipelto har blivit världsberömd med sin FINGER-modell - om hur livsstilen kan påverka demens. Nu följer hon upp den med fokus på just kvinnors hjärnhälsa.
Lär dig också mer om forskningen inom Alzheimer. Kommer vi att hitta ett läkemedel som kan bota?

Hjärnan är ofta den svagaste länken när vi åldras. Demenssjukdomar skapar stora utmaningar i samhället och för den åldrande befolkningen, och kvinnor drabbas oftare än män. Varför är det så, vad kan vi själva göra för att förebygga demens, och vilka behandlingar finns?
Måndag 16 september kl. 18.30 bjuder 1,6miljonerklubben in till ett webbinar kring detta viktiga ämne.
Miia Kivipelto är den ledande forskaren bakom FINGER, den första studien i världen som visar att livsstilen har stor betydelse för att förebygga minnesproblem och demens. Här berättar hon om FINGER-modellen, hur vi med enkla livsstilsförändringar kan minska risken att drabbas, och hur FINGER-forskningen vidareutvecklas runt om i världen, bland annat med fokus just på kvinnors hjärnhälsa. Miia Kivipelto är professor i klinisk geriatrik vid Karolinska Institutet samt specialistläkare och FoU-chef för Tema Inflammation och Åldrande vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Vi får också höra Gunilla Osswald, vd för BioArctic, berätta om den snabba utveckling som pågår på området, hur läkemedelsutveckling går till och vilka framtida möjligheter hon ser att diagnostisera och behandla Alzheimers sjukdom. Gunilla Osswald är utbildad farmaceut och har disputerat inom klinisk farmakologi. Hon har arbetat i läkemedelsbranschen i 40 år, till stor del med fokus på neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers sjukdom eller Parkinsons sjukdom.
Lyssna till Miia Kivipelto och Gunilla Osswald vid 1,6miljonerklubbens webbinar. Samtalet leds av ordförande Alexandra Charles von Hofsten. Det finns möjlighet att ställa frågor i chatten under kvällen.
Dag: Måndag den 16 september 2024
Tid: 18.30 – 19.30
Vill ni intervjua några av de medverkande, eller få en länk för att kostnadsfritt kunna delta, hör av er till anna.liljeberg@1,6miljonerklubben.com .Övrig anmälan sker på hemsidan www.1.6miljonerklubben.com.
Nyckelord
Kontakter
alexandra charles
alexandra@1.6miljonerklubben.comanna liljebergKommunikatör1,6 & 2,6 miljonerklubben
Tel:0706673406anna.liljeberg@1.6miljonerklubben.comBilder
Om oss
1,6 miljonerklubben grundades 1998. Det är en ideell organisation och vår vision är att alla kvinnor ska ha bästa tänkbara livskvalitet och hälsa. Vi arbetar med folkbildning och opinionsbildning, främst genom vår tidning, seminarier och webbinarer. En viktig del är stipendieverksamheten. Genom Kvinnor & Hälsas 90-konto samlar vi in pengar till forskare som arbetar utifrån ett genusmedicinskt perspektiv.
Följ 1,6 miljonerklubben
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från 1,6 miljonerklubben
Ovanlig hjärtmuskelsjukdom kan leda till plötslig död19.3.2025 17:47:20 CET | Pressmeddelande
Den relativt okända hjärtmuskelsjukdomen HCM är ofta orsaken till plötsliga dödfall som kan inträffa vid fysisk ansträning. Idag är kunskapsluckorna stora - nu får du en chans att lära dig mer om sjukdomen och hur vi kan öka möjligheterna till en korrekt diagnos.
Ovanlig hjärtmuskelsjukdom kan leda till plötslig död19.3.2025 17:46:42 CET | Pressmeddelande
Den relativt okända hjärtmuskelsjukdomen HCM är ofta orsaken till plötsliga dödfall som kan inträffa vid fysisk ansträning. Idag är kunskapsluckorna stora - nu får du en chans att lära dig mer om sjukdomen och hur vi kan öka möjligheterna till en korrekt diagnos.
Forskning på diabetes, livsfarliga proppar och klimakteriet belönas!16.3.2025 14:32:41 CET | Pressmeddelande
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson delade ut 1,6miljonerklubbens fyra stipendier på "Woman in Red"- kvällen på Oscarsteatern 10 mars. Stipendiaterna forskar om livsfarliga bäckenproppar, om könsspecifika skillnader i diabetesvården, om endometrios och vilken typ av fysisk träning som har bäst effekt vid klimakteriebesvär.
"Proppen kan bli en livsfara för kvinnan"25.2.2025 15:51:04 CET | Pressmeddelande
Finns det könsspecifika skillnader i diabetesvården i Sverige? Vilken typ av fysiskt träning har bäst effekt vid klimakteriebesvär? Men också ny forskning kring endometrios och diagnostik av graviditetsrelaterad blodpropp. Spännande ny forskning som nu belönas av 1,6 & 2,6miljonerklubben.
En kväll för hjärtat i Umeå!25.2.2025 15:47:53 CET | Pressmeddelande
19 mars är det dags för Woman in Red i Umeå! Under kvällen bjuds vi på kunskap, inspiration och mycket glädje, samtidigt som vi samlar in viktiga pengar till forskningen på kvinnohjärtat.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum