Botkyrka kommun

Välkommen på taklagsfest för bygget av Eleonoraskolan i Hallunda, Botkyrka kommun

Dela

Den 5 september kl. 11-12 ställer vi till med taklagsfest och sätter den traditionsenliga taklagskransen på plats.

En byggnad i Botkyrka kommun under renovering, omgiven av byggnadsställningar.
Fotograf: Botkyrka kommun.

Nu är alla väggar och tak på plats och senast till start på vårterminen 2026 börjar de första eleverna flytta över från från Brunnaskolan och Borgskolan. Innan dess kommer eleverna i anpassad grundskola att vara på plats i sina lokaler som tillhör Eleonoraskolan.

Eleonoraskolan kommer rymma närmare 1 000 elever från förskoleklass till årkurs 9, samt anpassad grundskola. Vi vill tacka våra entreprenörer för att vi nu har ett ”tätt hus” och är halvvägs i byggnationen av skolan som är en del av Botkyrkas stora skolsatsning. Skolan är den största i sitt slag i Botkyrka.

Plats: Eleonoraskolan, Borgvägen 10, Hallunda 

Tid: Torsdagen den 5 september klockan 11.00-12.00. Enklare lunch från foodtruck erbjuds.

Möjlighet till att fotografera och intervjua nedan personer finns: 

  • Teknik- och fastighetsnämndens ordförande: Stefan Dayne (KD)   
  • Teknik-och fastighetsförvaltningens direktör: Bita Almasian 
  • Utbildningsnämndens ordförande: Willy Viitala (M) 
  • Utbildningsförvaltningens direktör: Anette Älmdalen 
  • Kultur- och fritidsnämndens ordförande: Robert Aslan (-) 
  • Kultur och fritidsförvaltningens direktör: Helena Hellström  

Ingen föranmälan!

För mer information: Presschef Lennart Agén, 073-421 85 00 eller lenart.agen@botkyrka.se 

Taklagsfest

Taklagsfest är en gammal tradition som har sitt ursprung från den tid när byggherren tog hjälp av vänner, släkt och grannar för att bygga sitt hus. Festen hålls för att fira att takstolarna rests och taknocken är på plats. Det är ett sätt att uppmärksamma och rikta ett stort tack till alla som hjälpt till med byggnationen. En taklagsfest ska enligt traditionen markeras med att man pyntar det nybyggda taklaget, oftast med en krans. 

Botkyrka kommun vill härmed tacka byggentreprenören för ett gott arbete och fira att vi kommit halvvägs med Botkyrkas stora skolsatsning på en ny och tongivande grundskola för våra yngre medborgare. 

Skolsatsningen

Botkyrka kommun genomför en stor satsning på skolan i Hallunda-Norborg, där både nya förskolor och en ny grundskola ska byggas. I Hallunda-Norsborg är en del av planen att bygga en stor ny grundskola med plats för cirka 1 000 elever som ska stå klar och ta emot sina första elever under 2026. 

Grundskolan kommer att ha en matematisk och vetenskaplig profil med högt digitalt fokus och en så kallad after school-verksamhet (fritids) som ska vara öppen på eftermiddagen för alla elever. 

Namnet Eleonoraskolan 

Namnet Elonoraskolan kommer från Botkyrkas medborgare. År 2022 utlyste kommunen nämligen en tävling där alla Botkyrkabor välkomnades att skicka in sitt förslag på vad den nya grundskolan som ska byggas i Hallunda-Norsborg ska heta. Engagemanget var stort och det inkom över 300 namnförslag varav Elonoraskolan korades som vinnare.  

Namnet Eleonora har förankring i området Hallunda och Norsborg. Eleonora Liljencrantz var gift med Johan Liljencrantz, som var Gustaf III:s finansminister. Det sägs att hon kallades Nora, som gav namn åt området Norsborg. Familjen Liljencrantz som bodde i området på 1700-talet sägs ha betytt mycket för bygden, bland annat har de byggt flera byggnader som fortfarande står kvar.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En stor byggarbetsplats med en byggnad täckt av byggställningar och presenningar. Byggfordon och material är utspridda på marken.
Botkyrka kommun.
Ladda ned bild
Byggnad under konstruktion med byggnadsställningar runt om.
Botkyrka kommun.
Ladda ned bild
Bild av en byggarbetsplats med ett halvfärdigt tvåvåningshus, där väggarna håller på att bli färdigställda.
Botkyrka kommun.
Ladda ned bild

Om oss

Botkyrka kommun är Stockholmsområdets sjätte största kommun med drygt 90 000 invånare. Omtalade kultur- och upplevelsesatsningar, expansivt näringsliv och en av Sveriges yngsta och mest internationella befolkning gör Botkyrka till långt ifrån lagom - en kontrastrik och kreativ mötesplats, full av upplevelser.

Följ Botkyrka kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Botkyrka kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye