Örnsköldsviks Kommun

Information från kommunstyrelsen i Örnsköldsvik

Dela

Kommunstyrelsen i Örnsköldsvik tog angelägna beslut utifrån den stora samhällsomvandling som nu sker i kommunen och norra Sverige. Bland annat fanns kompetensprojektet KomIn och ytterligare steg i stadsdelsarbetet på dagordningen under tisdagen.

Här följer kortfattad information från kommunstyrelsens sammanträde i Örnsköldsvik 3 september 2024. Kompletta handlingar finns på kommunens webbplats, under sammanträdeshandlingar och protokoll.

Satsning på nytt projekt för kompetens till Västernorrland

Örnsköldsviks kommun kommer att medfinansiera projektet Kompetensmatchning och inkludering, KomIn) under åren 2025-2028 med totalt 2,1 miljoner kronor. Bakgrunden är den gröna omställning som inletts i Västernorrland och som ställer krav på strukturella förändringar för ökad attraktionskraft och mottagningskapacitet. Projektet har tre arbetspaket för att identifiera och konvertera kompetensen bygga upp en stark mottagnings- och inkluderingskapacitet samt att stärka arbetsgivarnas kunskap och kapacitet för att säkra kompetensen. Den totala budgeten för projektet är 28,8 miljoner kronor och medfinansiering kommer från såväl offentliga som privata aktörer i Västernorrland med Örnsköldsviks kommun som projektägare.

Nytt steg i stadsdelsarbetet

Som ett led i arbetet i arbetet med projektet Stadsdel 2030 ansöker nu kommunstyrelsen om detaljplan för del av Örnsköldsvik 9:1 och del av Örnsköldsvik 10:1. Syftet är att utreda förutsättningar och utbredning för allmän plats, utfyllnad, kaj med eventuella förstärkningsåtgärder samt användning av vattenområde med mera. Sedan slutet av 2023 pågår arbete med framtagande av detaljplaneprogram för Vegakvarteren och Lungviksstrand som ingår i projektet.

Delaktighet i lokalprocessen tillräcklig
Fullmäktige ska anse motionen från Carolina Sondell (S) och Michael Carlsson (V) om större delaktighet och inflytande vid förändring av kommunal verksamhet som besvarad, föreslår kommunstyrelsen. Detta eftersom Örnsköldsviks kommun redan jobbar utifrån lagar och förordningar och har tillräckliga rutiner kring delaktighet i lokalprocessen.

Föreslår avslag på motion om att slopa HVO100

Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige ska avslå Jenny Voittonens (SD) motion med rubriken ”Slopa HVO100” och hänvisar till de klimatmål och den klimatstrategi som Örnsköldsviks kommun fastslagit. HVO står för Hydrerad Vegetabilisk Olja och är ett förnybart drivmedel för dieselmotorer.

Lagkrav om textilinsamling från och med 2025

Eftersom det från och med 1 januari 2025 är ett lagkrav att sortera ut och separat samla in textilavfall från hushåll och verksamheter föreslår kommunstyrelsen att fullmäktige ska anse motionen från Kristin Ögren (S) och Matilda Häggkvist (S) som besvarad. Motionärerna föreslår att kommunfullmäktige ska ge Miva i uppdrag att ordna med uppsamling för trasiga textilier och kläder.

Åtgärdsplan för brottsförebyggande arbete godkänd

Örnsköldsviks kommun har tagit fram den första kartläggningen och lägesbilden av brottsligheten i Örnsköldsvik sedan lagen om kommuners brottsförebyggande ansvar börjat gälla. Kommunstyrelsen godkänner den åtgärdsplan som har tagits fram och som har fokus på områdena narkotikabrott och våldsbrott. Lägesbilden ska uppdateras vartannat år.

Avslår förslag om kommunal villa

E-förslaget om att sälja kommunens villa i Mellansel istället för att riva avslogs av kommunstyrelsen. Den samlade bedömningen kring bland annat planändring, kostnader och alternativa utvecklingsmöjligheter är att rivning är det bättre alternativet.

Föreslår höjt friskvårdsbidrag

Kommunstyrelsen föreslår att det friskvårdsbidrag som ska gälla anställda i kommunkoncernen ska höjas från 1 500 kronor till 3 000 kronor per år. Åtgärden är viktigt steg i kommunens arbete för att fortsätta att vara en attraktiv arbetsgivare och ska gälla från den 1 januari 2025.

 Kommunen tar över gatubelysningen

Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige godkänner att kommunen tar över gatubelysningsanläggningen från det kommunala bolaget Övik Energi AB. Övertagandet sker den 31 december 2024 till det bokförda värdet som beräknas vara 24 miljoner kronor.

Reviderad strategi för offentlig konst

Strategin för offentlig konst i Örnsköldsviks kommun har reviderats. Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige ska godkänna strategin där det övergripande målet är att alla i Örnsköldsviks kommun ska ha möjlighet att möta offentlig konst i sin vardag. Tre centrala målområden för arbetet är tillgänglighet, mångfald och representativitet samt delaktighet och demokrati.

Idrottsstrategin har reviderats

Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige ska godkänna den reviderade idrottsstrategin. Enligt det övergripande målet är ”…idrotten en viktig kraft i form av aktiviteter, folkrörelse och tillväxtfaktor, och ska tilldelas den potential den har för att bidra till ett hållbart Örnsköldsvik där människor ska vilja bo, leva i och besöka. Fokusområden är idrott för alla, idrott och utbildning, idrott i förening samt idrottsanläggningar, -lokaler och -miljöer.

Övriga ärenden:
Yttrande, granskningssamråd om havsplaner, Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet

Antagande av reviderad policy för representation och gåvor

Uppföljning och återrapportering av kommunens avfallsplan 2023

Antagande av instruktion för tillgänglighetsrådet

Upphävande av stadgar för tillgänglighetsrådet

Godkännande av årsredovisning 2023 och ansvarsfrihet för Samordningsförbundet i Örnsköldsvik

Godkännande av årsredovisning 2023 och ansvarsfrihet för stiftelsen Örnsköldsviks Naturskyddsfond

Beviljande av ansvarsfrihet för den gemensamma överförmyndarnämnden

Antagande av reviderad strategi för den offentliga konsten i Örnsköldsviks kommun

Antagande av informationshanteringsplan för ekonomiavdelningen

Yttrande, en hållbar bioekonomistrategi – för ett välmående fossilfritt samhälle samt förnybart i tanken, ett styrmedelsförslag för en stärkt bioekonomi

Anmälan av fattade delegationsbeslut

Ytterligare information:
Anna-Britta Åkerlind, kommunstyrelsens ordförande, 0660-882 06, 073-270 49 68

Emma Grann, kommunsekreterare, 0660-888 47

Helén Sahlin, kommunikationschef, 0660-887 53

Webbplats: www.ornskoldsvik.se

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Örnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice. Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye